Vlastimil Resl - eWRC.cz
6. 4. 2009 15:11 − 3226× − 28

Ponďa nebyl s Valašskou spokojen

Tragické zakončení Valašské Rally litoměřického pilota Lukáše Pondělíčka velmi mrzelo, nicméně nepřekvapilo.

Tragické zakončení Valašské Rally litoměřického pilota Lukáše Pondělíčka velmi mrzelo, nicméně nepřekvapilo. Převážně o výhradách vůči organizátorům se populární Ponďa rozpovídal v následujícím článku.

Smíšené pocity z úvodního podniku MMČR zaznamenal Severočeský jezdec už loni. „Na jednu stránku jsem byl fascinován krásnými rychlostními zkouškami v čele s tou oderskou, na níž však nejen mně zároveň vadil šotolinový začátek. Ještě více se mi ale zajídala nevábná servisní zóna. O to více mě šokovalo, že loňské sliby o zjednání nápravy z úst ředitele soutěže zůstaly nenaplněny. Ba naopak. Oderská vložka byla k nelibosti mé, mého spolujezdce Pavla i mnoha dalších otočena. Vedla převážně z kopce, což by až tak nevadilo, ale šest kilometrů totálně rovného úseku po šotolině lemované betonovými sloupy je hazard a úchylárna nerozumných lidí. V servisu pak i vzhledem ke klimatickým podmínkám přibylo bláto, bordel a klády. Tento problém pořadatelé vyřešili jednoduše – prioritní posádky si dvě hodiny před námi rozebraly relativně suchá a vyhovující místa a my ostatní se topili v blátě ač bylo slíbeno přidělení míst podle startovních čísel. Ještě dosud se mi nepodařilo očistit od nánosů bláta fungl nový interiér dodávky, jakož i fungl novou kombinézu a boty. Myslíte si, že si můžu dovolit jít koupit si nové, nebo si nevážit svých věcí?“ začíná Ponďa svůj seznam výhrad.

Daleko více ho však zarazilo sestavení tratí a organizace podniku. „O Odrách jsem se už zmínil. Zpotvořit takhle krásnou erzetu tímto způsobem mohl jen totální idiot. Závodit na vytočenou pětku v rychlosti okolo sto padesát kilometrů v hodině mezi betonovými sloupy je hazardem o auto i o život. Vzhledem k pořadatelskému zajištění je však s podivem, že ke tragédii došlo „až“ na sedmé rychlostce. Už na úvodní vložce totiž stálo zhruba kilometr a půl před cílem ve sjezdu k hlavní silnici v levé čtyři asi dvanáct diváků přímo proti z kopce jedoucímu autu v místě, kde se brzdilo na štěrku a posypu proti louce. Právě toto místo jsme si s Pavlem při seznamovacích jízdách zaznamenali jako únikovou zónu. Případné pozdní brždění či technická závada však mohly místo únikovky nabídnout jatka."

"Myslím si též, že stejně jako by měly být při závodě střízlivé posádky, měly by toto pravidlo dodržovat i diváci. Ne jako borec u startu čtvrté vložky, jenž samou opilostí padal na hubu a nemohl vstát,“ nebere si servítky litoměřický pilot a tím zároveň naznačuje své stanovisko ke tragické nehodě, která soutěž předčasně ukončila. „Je mi strašně moc líto tragédií posledních závodů, ale taktéž Kuziho po Pražském sprintu i nyní Lukáše Lapdavského. Za nemalé startovné by člověk očekával zabezpečenou trať a diváky v bezpečných zónách. Místo toho mají nyní chlapci zcela jistě noční můry a téměř jistý konec kariéry. Nedovedu si představit, jak bych se v jejich kůži opět mohl věnovat s čistou hlavou závodění. Tato tragédie se týká i všech ostatních osob snažících se sehnat peníze pro náš sport. Osobně soupeřím především s hokejem a po odvysílání reportáže z Valašky v televizi a článcích v médiích dostávají soutěže opět pěkně na prdel. Mrzí mě také, že celá trať nemohla být vzhledem ke sněhové nadílce schválena AJR.“

Závěrem svého povídání se Ponďa vyjádřil také ke svému nepříliš vydařenému výkonu. „V úvodní sekci nás trápil problém se škrtící klapkou, kvůli němuž nefungovalo auto hlavně na startu do RZ. Po odstranění problému jsem vykroužil dvoje hodiny a počasí taky moc nepřidalo . No a pak už nastal předčasný konec soutěže…“

„Nový MAX funguje skvěle, takže do Šumavy si zkusím rozmotat ten uzel, co mám na rukách.“ Šanci zlepšit si náladu budou mít Lukáš Pondělíček a Pavel Dresler na druhém podniku MMČR, nejstarší soutěži v Čechách – Šumavě s centrem v Klatovech.

Komentářů celkem: 28
TGV
6. 4. 2009 18:55
0 0
Video ze zmíněné levé zatáčky na fórum v sekci "Bezpečnost diváků"
6. 4. 2009 19:24
0 0
To TGV- Takže jsme stáli na stejném místě. Docela jsem nepochopil vedoucího RZ, když nechal nechápajícího pořadatele natáhnou pásku uvnitř zatáčky o pět metrů dál a lidi na výletu ze zatáčky nechal na místě. Postavil jsem se raději na louku pod strom dost daleko od trati. Kresta měl před tou levou docela plné ruce rovnánéí auta. Já osobně bych tam odsud utzíkal jak divej.smajlík
6. 4. 2009 19:34
0 0
.... bohužel , dokud se to nebude jezdit na stadionu tak to vždycky bude smrdět průserem ....., realita je taková že po té co odjedou střelci tak mezi diváky zavládne ztráta koncentrace , a je zaděláno na průser ...., pořadatelé jsou často nekompetentní = viz Bohemia 2008, nadoraz pořadatel (natočen Poláky-you tube).....čím víc se to bude rozebírat , tak se víc a víc bude rýsovat rally bez diváků .... a to asi nechceme

smajlík za všechno se platí, a někdy i za blbost smajlík
TGV
6. 4. 2009 20:12
0 0
2pačes: Nevím jestli to byl vedoucí RZ, ale moje překvapení bylo podobné, proto jsem to video na fórum vytáhl a ptám se na názor, protože z toho jsem byl paf!
6. 4. 2009 20:57
0 0
Docela dobrý a upřímný článek.Je dobře že se někdo z jezdců pustí do otevřené kritiky. A jak se na to tváří asociace jezdců , jsem zvědavej jestli se taky nějak vyjádří.
7. 4. 2009 08:51
0 0
Ne vždy mi pan Pondělíček kápne do noty. Tentokrát se trefil přesně. Mimo vské startovné podporuji jeho názor, někde bych však malinko přitvrdil. Po odchdu patrona rally z vlády , který ji uměle dostal do MMČR snad pořadatelé zvládnou Valašku jako sprint,či pohár. Málo pořadatelů, neschopnost vedení , arogance vůči jezdcům, plané sliby dobudoucna. Průvodní znaky některých podniků, z nichž vyčnívá pražský sprint a valaška. Tam umírali neinformovaní diváci a děti. Zkuste jít teď vyřídit něco pro rallysport. Povolení , nebo dokonce peníze !!!
7. 4. 2009 08:55
0 0
Ponďa = Pospa2 smajlík
Walach
11. 4. 2009 11:21
0 0
To místo v 3:33 na Romanovo onboardu označit jako ůnikovou zonu? Sorry, ale tam by se nedokázal napasovat nikdo, v té rychlosti jakou letíš z vysoké...ta zatáčka je mrcha, slušně vykopává, ale až trochu níž.Vždycky tam byly pásky a lidi 2-3 metry za stromama, letos ne.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!