10. 1. 2005 00:00 − 2373× − 8

Vítězná premiéra Martina Prokopa

Posádka Martin Prokop – Petr Gross se nakonec v cíli radovala z vítězství ve skupině A a třídě A6. Tomuto úspěchu však předcházelo mnoho bezesných nocí.

http://www.martinprokop.com

Jako drama se šťastným koncem lze charakterizovat vystoupení jihlavského týmu Jipocar Racing na úvodním podniku Mezinárodního mistrovství České republiky – rakouské Jänner Rally. Posádka Martin Prokop – Petr Gross se nakonec v cíli radovala z vítězství ve skupině A a třídě A6. Tomuto úspěchu však předcházelo mnoho bezesných nocí.


Foto: Petr SAGNER eWRC.CZ

Před startem letošní sezony se Martin Prokop rozhodl pro změnu vozu, a tak se 23. prosince 2004 objevil v dílnách speciál Suzuki Ignis S1600. Práce na jeho finální podobě včetně vyřízení papírových formalit však vedení i mechaniky týmu téměř nepřetržitě zaměstnala, aby posádka Prokop – Gross vůbec mohla sjet ze startovní rampy rakouské soutěže. „Poslední dny před soutěží byly hodně hektické a s mechaniky jsme se v dílnách střídali téměř nepřetržitě. Vše se nakonec zdárně podařilo, i když havárie doprovodného kamiónu při cestě do Rakouska, nás hodně vystrašila. Naštěstí se vozu nic nestalo, jediným handicapem bylo, že jsem se s vozem před startem téměř nesvezl,“ popisuje krušné chvíle Martin Prokop.

Situace s přípravou vozu zasáhla i do tréninku nově sestavené dvojice Prokop – Gross. Oba členové posádky nechyběli při přípravě vozu, což se podepsalo na jejich fyzické kondici. „Trénink nebyl kvůli únavě vůbec stoprocentní a museli jsme udělal řadu kompromisů. Navíc jsme jeli pouze na dva průjezdy, shodně, jak budeme moci trénovat v Monte Carlu. Spolupráce s Petrem fungovala při závodě znamenitě, velmi mi pomohl s volbou gum, v řadě situací přinesl do vozu potřebný klid,“ popsal první společný start jihlavský pilot.. V průběhu závodu se posádka týmu Jipocar Racing usadila na druhé pozici za svým „juniorským rivalem“ Pavlem Valouškem. S otcem Martina Prokopa v roli ledového špióna však vsadila na jistotu. Jänner rally byla od úvodních kilometrů brána jako test nového vozu před Rally Monte Carlo (1. podnik JWRC).


Foto: Marek FELT eWRC.CZ

„Před startem jsem neměl žádné ambice, prostě jsme chtěli zkusit auto. S japonskými techniky jsme během soutěže hodně pracovali na voze, zkoušeli jsme různé druhy nastavení. Nakonec byly Jänner Rally ideální přípravou na Monte. Neustálé střídání povrchů, velmi těžké podmínky a jízda po tmě – skutečnosti, které nás shodně čekají i při první juniorské soutěži,“ popsal Martin Prokop.

Druhý den soutěže sice znamenal pro jihlavský tým devítiminutovou ztrátu po výletu mimo trať na RZ16, ani tato ztráta je nepřipravila o druhou pozici. Když v závěru soutěže havaroval vedoucí Pavel Valoušek, Martin Prokop s Petrem Grossem se mohli radovat z vítězství v hodnocení skupiny A a třídy A6. „Bez pomoci diváků, kterou organizoval soutěžák Viktor Szabó bychom asi v soutěži na RZ16 skončili. Za to patří všem velký dík. Jinak se mi soutěž velmi líbila, byla výtečně organizována, výhrady mám pouze k umístění servisní zóny. Zbytečně tam docházelo k řadě nebezpečných situací. S vítězství mám samozřejmě radost, i když z našeho pohledu o to tentokrát vůbec nešlo,“ zakončil Martin Prokop.

Dalším startem posádky týmu Jipocar Racing bude úvodní díl juniorského šampionátu – Rally Monte Carlo – ve dnech 20. – 23. ledna.

Komentářů celkem: 8
10. 1. 2005 23:05
0 0
Na rozjed to šlo, ale Valda byl až o trochu moc rychlejší. Myslím, Petr Gross to má pod kontrolou a budou postupně zrychlovat.
Anonym
11. 1. 2005 11:36
0 0
PŘESNÝ NADPIS TOHOTO ČLANKU JE"ZUSTALO PRO NAS PRVNÍ MÍSTO"TAK JAKO ZUSTALO PRO TLUSŤAKA TŘETÍ.
Anonym
11. 1. 2005 12:24
0 0
Valda je rychle, ale výsledky se počítají až v cíli a jen svou hloupostí se připravil o první místo.
11. 1. 2005 15:49
0 0
Snad něco předvedou na Monte.smajlík
VANA
11. 1. 2005 16:53
0 0
Jen si to někdo zkuste! Na takovem povrchu si myslím, že jeli pěkně.
Anonym
11. 1. 2005 18:47
0 0
nic moc neukazal
11. 1. 2005 20:38
0 0
Jo jo jeli pěkně.smajlík
Mr.Loeb
15. 1. 2005 10:14
0 0
kluci se prosťě snažili....
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!