29. 4. 2009 14:09 − 3428× − 47

Rozhovor s Lubošem Tenklem o Rallye Vltava / Šumava

Jak Luboš Tenkl hodnotí uplynulou Rallye Vltava? Pih na kráse bylo podle něj tentokrát víc, než je zdrávo.

Luboši, máte za sebou první letošní závod mistrovství historiků. Jaká pro vás byla Rallye Vltava?

Na Šumavu jsme jeli s velkým respektem, protože jsme s novým autem ještě žádný ostrý závod nejeli. Něco jsme sice natestovali v Milovicích, ale závod je závod. Hodně jsme se těšili i na velkou konkurenci v Mistrovství Evropy historiků, hlavně v podobě mnoha vozů Porsche.

Do Klatovského okruhu jste odstartovali za přívalů vody. Jaké byly první kilometry s novým autem?

Já mám každoročně v první soutěži vlažnější začátek. Loni jsem třeba na Čínově po první rychlostce ztráceli na Zdeňka Tichého asi 15 vteřin. Letos to nebylo tak špatné a ztráceli jsme jen necelé dvě vteřiny. Na vodě jsem si moc s novým autem nevěřil, nevěděl jsem přesně co velký kruťák udělá v zatáčkách a bál se smyku na vodě. Víceméně jsem byl s časem spokojený i když jsem předjížděl čtyři auta. O to víc jsme byli překvapení na naší první ostrý RZ v sobotu, kdy jsme Poršákům dali na RZ necelých dvacet vteřin. Na každé další RZ to pak byla skoro vteřina na kilometr.


Foto: Radek Vojtěchovský

Pojďme ale ke druhé rychlostní zkoušce, tedy první sobotní. Vás jsme na trati viděli jen volným průjezdem. Co se stalo?

Náš průjezd byl zrušený kvůli havárii jedné z posádek před námi. Auto sice bylo mimo silnici, ale na místo vyjela sanitka, která pak vezla posádku do nemocnice. Sanitka by se nestihla vrátit a vedení rally se rozhodlo pro nás průjezd zrušit, aby se neohrozil průjezd velkých aut, která jela za námi. Průšvih byl ale v tom, že jsme pak dostali přidělené časy, po kterých jsme mohli jet hned domů. Přidělili nám náhradní čas čtvrtého nejhoršího auta, které RZ projelo, což byl čas zhruba o čtyři minuty horší, než jsme na té RZ jeli my v druhém průjezdu. Tohle pravidlo bylo uplatněno naprosto nesmyslně a vůbec nerespektovalo to, že před námi jezdci Mistrovství republiky, jeli sice jezdci z Mistrovství Evropy, ale s auty výkonově mnohem slabšími a tudíž pomalejšími. Už od první RZ jsme tedy jeli s časem, který nás diskvalifikoval z bojů o místa na špičce.


Foto: Tomáš Wanka

Jak to že jste byli ve startovce zařazení až tak vzadu?

Naše auta už můžou jezdit Mistrovství ČR historických vozidel, ale do Evropy můžeme až příští rok. Teď na Šumavě jsme tedy jeli závod, který nikdo ani neuměl pojmenovat. Vltavu jsme podle vyjádření ředitelství nejeli a Šumavu taky ne. Když by se nám teoreticky podařilo dojet do cíle a vyhrát, tak bychom dostali body za vítězství v mistrovství ČR, ale Vltavu by jsme nevyhráli. Možná tak naše odstoupení přišlo vhod, protože pak vůbec nechápu jak by nás chtěli vyhlásit. Ve chvíli kdy jsme zaplatili vklad jsme všechny přestali zajímat. Jak se mám dívat na tolik omílanou bezpečnost, když pak musím na rychlostní zkoušce předjíždět několik aut? Jak je možné dát bavoráka nebo silného Opela za žigulíka ? Šimurda na to doplatil. Již od první RZ žigulíka předjížděl na každé RZ. Pak na to doplatil, a při jednom předjíždění opřel moje bývalé auto o stodolu. Kdo sestavoval takovouhle startovku? Jak se ti asi startuje do rychlostní zkoušky, když víš, že budeš předjíždět jedno nebo dvě auta? Auta se na rychlostních zkouškách dojížděla a předjížděla, mnohdy několikrát ! To s bezpečností nemá co společného. V hodnocení soutěže, které odevzdává každý jezdec si ode mě Rally Vltava neodnesla moc pěkné známky.Už loni jsem měl na Vltavě do rychlostní zkoušky startovat za Spartakem. Nic proti tomu autu nebo jezdci, ale za jak dlouho ho můžu v rychlostnce dojet? Celou zimu mě pan Pospíšil ze Šumavy ubezpečoval, že tento rok už bude všechno v pořádku a pojedeme podle výkonnosti. Nestalo se nic, nic se nezměnilo a české posádky se zase musí protloukat přes nejrůznější "evropské" historiky. Když se jim na Šumavě tak ti "Evropani" líbí, tak ať si tam jezdí, ale bez nás. Budu navrhovat asociaci jezdců, aby žádala vysvětlení sestavování startovní listiny na Rallye Vltava s ohledem na bezpečnost. Opravdu mě nebaví se s někým pořád hádat a nebo v rychlostní zkoušce předjíždět několik aut.


Foto: Tomáš Wanka

No to nezní moc dobře…

V řádech je napsáno, že se náhradní časy můžou přidělit buď způsobem jak to udělali komisaři, nebo jinak spravedlivě. Nikdo se ale s námi o tom nechtěl bavit a nikomu se nechtělo, aby auto z českého mistráku bylo rychlejší než protěžovaná Evropa. O žádné spravedlnosti nemůže být řeč.

A jak se vám na Šumavě jelo do doby než jste odstoupili?

Zkrátka a jednoduše, jedu s úplně jiným autem než loni. Ten původní motor, který jsme měli ještě z auta z Francie byl asi opravdu nic moc a byly v něm špatné vačky. Během sezony jsme neměli moc času to předělat, a čekali jsme na nový motor, a to je něco úplně jiného. Kroutící moment je položený krásně dole, motor táhne v celém rozsahu otáček… Zatáčky jezdím o kvalt vejš. To co jsem loni musel na jedničku, jedu dnes v klidu na dvojku. Prostě paráda. I Jarda Vosádka byl úplně nadšenej, jak nám auto krásně jede. Úplně z toho mám husí kůži. Trochu nás ale v pátek trápila elektrika, ale to bylo zřejmě slabší baterkou, a tak jsme se v sobotu ráno v ÚPčku báli jestli nastartujeme, ale nakonec to bylo v pohodě. Víme už v čem byl problém.

Motor tedy říkáš, že je super. Jak si ale rozumí podvozek BMW s klasickými uskákanými erzetami v Čechách?

Podvozek je podle mě tvrdší, než by měl být. Máme možnost tam dát měkčí pera, ale zatím s tím počkáme. S autem si teď nedovolím skočit třeba jako se starším Kadettem. Ve Vyškově jsem mohl na tom rychlém skoku auto rozjet na maximálku a v klidu si skočit, protože jsme věděl, že to ten podvozek krásně pobere. Bavorák zatím tak dobře nastavený není, musíme na tom trochu zapracovat, a už jsme na tom i dohodnuti, že se na to vrhneme.


Foto: Tomáš Wanka

Co se vám vlastně v neděli přihodilo, že jste hned ráno odstoupili?

No ráno hned na Korábu jsme si už užívali toho stoupání se serpentinami. Měli jsme už dost náskok a chtěli jet pro diváky. Zatáčky jsme si dával dost ze široka a v tom nám prasklo lanko plynu. Už od chvíle co jsme auto loni přivezli jsem říkal, že je tam příprava na dvě lanka, ale my jsme tam měli stále jen jedno a to nám prasklo… Z rychlostní zkoušky jsme potom s Jardou odjeli tak, že jsme otevřeli motorový prostor, Jarda si sedl na blatník a jednou rukou se držel a druhou mi přidával plyn. No chyba, která se nám vymstila a začínáme tam jako loni s mankem 60 bodů, protože Vltava má vysoký koeficient. Budeme zase tedy stíhat a honit ty před námi.

Tak Šumava je za vámi a kde se opět svezete v Českém mistráku?

Další soutěží je pro nás Krumlov, kde je moc pěkná a technická trať. Loni se nám tam dařilo a vyhráli jsme o pět a půl minuty. Snad nás letos už nebudou provázet technické problémy a svezeme se pěkně až do cíle.

Díky za rozhovor

Komentářů celkem: 47
1. 5. 2009 08:04
0 0
R. Kutej: Kdyby je četl, tak nemůže napsat, že posádky byly poškozeny. Jednou jsou platné řády a těmi je třeba se řídit, něco lze upravit národními, jako třeba to, že může jet výše zmiňovaná M3 v historicích, ale na mezinárodní předpisy je národní autorita krátká, takže mě přijdou tyto výlevy, které spíše záměrně podněcují diskuzi naprosto zcestné.
1. 5. 2009 08:30
0 0
crumpl je celkem jedno estli je posádka poškozena v souladu s řády nebo ne. podstatné je, že současný systém přidělování časů je špatný. je špatný dle platných sportovních řádů. Ale to my dva tady asi nevyřešíme jsme naty řády taky poněkud krátcísmajlík
1. 5. 2009 08:49
0 0
Radek 28.již chápu proč se schováváte za anonym.Vždyt si ani nepamatujete co jste napsal a dokonce jste mne jmenoval.Mrzí mě,že jsem vám v dobrém chtel vše ukázat a vysvětlit.Tímto se omnlouvám,že jsem vztoupil do vašich odborných!!! diskuzí.S pozdravem Luboš Tenkl
1. 5. 2009 08:53
0 0
lulu55 Luboši proč tohle řešíte... křikloun se najde všude a dycky a dycky se bude skovávat a dycky bude plácat hovadiny.
Těším se naviděnou někde u tratismajlík
1. 5. 2009 08:59
0 0
carllos007 jejich veřejné vystupování a chování na trati??? mno tak tohle sis asi moc nepromyslel že... Veřejné vystupování kart centra je takové, že každej a to doslova každej si může zajít do servisu na pokec, každej se může fotit natáčet Tichý i Tenkl s tebou dají řeč /pokud je nehoní čas) jednání je takové že Tenkl prosazuje určité změny v řádech, že Tenkl neskutečně popularizuje historiky a na trati?? co jako dělají špatně?? Jo už vím, oni vlastně vyhrávaj a to se neodpouští že...
1. 5. 2009 16:13
0 0
R. Kutej: to je ale právě to co jsem chtěl říct. Nevidím důvod proč toto řešit pod otevřeným rozhovorem a podněcovat zbytečnou diskuzi
3. 5. 2009 21:25
0 0
To R.Kutej: mas pravdu,urcite kazdy muze zajit na pokec a kaficko. Souhlasim,ze maji krasna a silna auta a jejich vitezstvi mi rozhodne nevadi a nemam rozhodne duvod, jim jejich uspechy zavidet. Myslim,ze by tahle diskuze mela vyjadrovat osobni nazory a jestli to nekomu vadi,tak ji zruste nebo ji cenzurujte jako jinde. To co jsem napsal,je ma zkusenost. Jestli se to nekoho dotklo,tak PARDON.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!