Tenkl s Vosádkou splnili v Českém Krumlově cíl

Posádka historického BMW M3 Tenkl – Vosádka se v Krumlově radovala z prvního místa.

Další soutěží Mistrovství České republiky v rally historických vozidel byla o uplynulém víkendu Rallye Český Krumlov. Krásné rychlostní zkoušky v sevření údolí řeky Vltavy, a občas nevyzpytatelné počasí, to jsou hlavní atributy českokrumlovské soutěže. Na start náročné dvoudenní soutěže se letos již podruhé postavilo historické BMW M3 z radotínského kart centra s posádkou Luboš Tenkl – Jaroslav Vosádka, kteří si chtěli spravit chuť po předcházející Rallye Vltava.

Papíroví favorité soutěže a úřadující mistři republiky v závodech historických vozidel odstartovali do soutěže superspeciálkou na budějovickém výstavišti, kterou lemovaly stovky fandících diváků. Hned v úvodu soutěže to však pořádně zaskřípalo, a ukázalo se, že cesta za obhajobou prvního místa bude těžší než se očekávalo. „Krumlov pro nás nezačal tentokrát vůbec dobře. Ve druhém kole na úvodní rychlostní zkoušce v Budějicích nám v převodovce zůstala viset trojka. Odkroužili jsme do servisu, který byl naštěstí hned po této zkoušce a mechanici se vrhli na naše auto. Podařilo se jim rychlost z převodovky osvobodit a závadu opravit, takže jsme mohli byť s penalizací pokračovat dál. Celý pátek se mi ale nejelo vůbec dobře, nemohl jsem se dostat do tempa a z jízdy jsem neměl moc dobrý pocit. Navíc hned na startu do další vložky jsem ulil start a ke čtyřiceti vteřinám penalizace za překročení času v servise jsme dostali dalších deset. S padesáti vteřinami jsme se tedy pustili do stíhací jízdy,“ komentuje Luboš Tenkl první etapu Rallye Český Krumlov.

Na druhou etapu Rallye Český Krumlov byla i pro historická vozidla připravena slušná porce kilometrů na krásných rychlostních testech Českokrumlovska. Perlou mezi rychlostními zkouškami v celém českém mistrovství je pro mnoho jezdců rally rychlostní zkouška Malonty, kde se posádce radotínského BMW M3 tentokrát dařilo a stáhla zde první a největší část ztráty z prvního dne soutěže. Při stejné klasifikaci se soudobými vozy by zde radotínské BMW obsadilo 22. čas absolutně obklopené produkčními čtyřkolkami. „Malonty nám prostě sedly. Je to rychlostní zkouška, která je rychlejšího charakteru ze zatáčky do zatáčky a s Jardou jsme měli dobrý rozpis. Chvíli po startu jsem byl sice ještě dost nervózní s vědomím velké časové ztráty z prvního dne, ale jak jsme se rozjeli, tak ze mě všechno spadlo a letěli jsme. Na uskákaném asfaltu nám dobře fungoval podvozek a celou zkoušku jsme si užili,“ popisoval RZ Malonty Luboš Tenkl.

I dál se posádce Tenkl – Vosádka v okolí Krumlova dařilo a ztráta z první etapy se změnila v náskok na prvním místě. Pak ale přišla osmá rychlostní zkouška a vše mohlo být zase jinak. „Těsně před startem, když už jsme byli s Jardou uvázaní, jsem najednou viděl, že kolem tyče řízení nám do auta odněkud teče olej. Navíc jsem už v předchozí vložce cítil, že se mi ke konci propadal brzdový pedál a s olejem si to dohromady hned spojíte na problém s brzdama. Nedalo se ale už nic dělat a do zkoušky jsme odstartovali. Auto jelo, brzdilo, ale nebyl to vůbec dobrý pocit, když jsem měl jít na poslední chvíli někde do velkých brzd. V cíli vložky jsme s Jardou naštěstí zjistili, že nám vypadla měrka oleje, kterou lítal ven olej, a ten stékal po stěně a pak na tyč řízení. Propadající se pedál měla za následek přehřívající se kapalina brzd, kde nám trochu dělá problém chlazení na předku auta,“ říká k závadě Luboš Tenkl.

Luboš Tenkl se svým spolujezdcem Jaroslavem Vosádkou si tedy užili Rallye Český Krumlov plnými doušky, ale postupně se dostali až na vrchol výsledkové listiny historiků, který až do cíle soutěže neopustili. Přivážejí si tak cenné poháry za první místo v tak náročné soutěži, a stejně jako loni začínají hon na body, který je způsobený bodovým mankem z Rallye Vltava, kde pro technickou závadu nedokončili. „Jsme samozřejmě rádi, že jsme splnili cíl, kterým bylo v Krumlově vyhrát. Doufáme, že se nám to podaří i na dalších velkých soutěžích a dotáhneme ztrátu v tabulce na našeho kolegu Zdeňka Tichého. Chceme taky poděkovat všem divákům, kteří nám během soutěže fandili. Alespoň z auta jsme měli pocit, že jich u rychlostní zkoušky zůstávalo víc než dříve, kdy po projetí špičky odešly dvě třetiny lidí. Teď nám to připadalo mnohem lepší. Historici určitě mají co nabídnout,“ dodává vítěz Rallye Český Krumlov kategorii historických vozidel Luboš Tenkl.

Komentářů celkem: 1
29. 5. 2009 23:381
0 0
Luboš vypadal v cíli spokojeně takže co dodatsmajlík jen tak dál a ať se dařísmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!