31. 5. 2009 13:13 − 2631× − 12

Zlato z vody a bahna

Touto parafrází začíná pozvánka Petra Bryndy, XTG Rally Teamu a Montcar Autosportu na další podnik MČR Sprintrally.

Telč – renesanční perla, klenot zapsaný do seznamu světového dědictví UNESCO, dříve město pánů z Hradce, nyní město obdivované turisty z celého světa. Tento klenot se stal o posledním květnovém víkendu 2009 městem silných motorů. Konala se zde Rally Vysočina 2009 zařazená do podniku MČR ve sprintrally.

Když jsem se v pátek prokousával provazci deště směrem Telči, proklínal jsem Český hydrometeorologický ústav, že nevydal na jaře, kdy se rozhodovalo o termínu rally, své oblíbené varovné prohlášení. Jaké pak bylo moje potěšení, když jsem vjížděl do sluncem zalité Telče. Bohužel jsem měl možnost velice záhy poznat, že se jedná pouze o škodolibost matky přírody. Ještě za sucha jsem stačil navštívit ředitelství rally na náměstí Zachariáše z Hradce, které bylo obklopeno věncem nádherných dědečků automobilů, abych odjel do servisu, který byl velkým rozčarováním. Po objetí nádherného prostorného parkoviště jsem se dostal po komunikaci, která spíše připomínala tankodrom do jakéhosi areálu, snad pily, či skladu paliv, který vypadal, jako když ho pánové z Hradce opustili teprve nedávno. Ještěže nebyl mezi účastníky nikdo z UNESCO. Asi by koukal.


Foto: Marek Felt

Zatímco některé pilné včelky vyklízely místa v halách, aby zde rozbily svůj stan, ostatní servismani postavili stany skutečné. Vyhledal jsem servis Montcar Autosport, který připravuje vozy pro XTG Rally Team, abych byl přítomen předzávodním přípravám a poradě. Ta probíhala tak intenzivně, že jsme téměř nezpozorovali, jak začíná pršet. A tak tomu bylo s krátkými přestávkami i po celou noc. Ani den závodů nepřinesl změnu. To už se servis měnil v černou bažinu, která připomínala příběh Krále Šumavy.


Foto: Marek Felt

Krátce po odstartování rally začalo opětně intenzivně pršet. S deštěm začaly přicházet i první havárie. Hned ta první na RZ 1 donutila posádky Dohnal – Latif a Brynda – Ernst zastavit a následně vedla i ke zrušení RZ. Po volném přejezdu pokračovala soutěž dál. Spolu s ní pokračoval i vytrvalý přísun vody z temné oblohy, narůstal počet havárií a vyjetí z trati. K těm nejdiskutovanějším patřila snaha Martina Semeráda o přesun rodinného domku buldozerem Mitsubischi Lancer a pokus Pavla Valouška o přesunutí trasy závodu na motokrosové závodiště. Ani jedno se nezdařilo. Naštěstí se vyhýbala všem i zranění.


Foto: Marek Felt

Trati se měnily v potoky a servis se změnil v úplnou bažinu. Z té začal, v podobě bájného Jožina, vystupovat přízrak jménem Petr Brynda. Ten, pod diktátem Michala Ernsta, nežral hlavně Pražáky, ale „myšáky“ (i další čtyřkolky a dvoukolky). Z jeho jízdy se postupně vytrácela známá snaha jet „pro diváky“. O to více nechal vyniknout svému jezdeckému umění, které ho vyneslo k neočekávanému úspěchu. Když se na rampě při vyhlášení výsledků objevila posádka Brynda, Ernst s Renaultem Clio R3 Max na osmém místě v celkovém pořadí a jako absolutní vítěz „áček“, ztuhla překvapením i příroda a na chvíli přestala pršet.


Foto: Marek Felt

Jistě obrovský úspěch Petra s Michalem a nejlepší pozvánka na Rally Příbram 2009, jejíž logo bylo slibovaným překvapením v designu vozu. Úspěch to není pouze jejich. Za vším je i obrovský kus mechanické práce kluků z Montcar Autosportu, kteří připravovali Petrovo vozidlo. A nejen jeho. V péči byla i Fabie, se kterou Jirka Sutr s Michalem Mrlinou dojeli pro pěkné páté místo v nabité třídě A5 a Renault Clio Sport jediné ryze dámské posádky Vykydalová, Vyštejnová. Super jízdu této posádky na Rally Vysočina 2009 bohužel neakceptovala poloosa a znemožnila jim dojet na „bednu“ v N3, na kterou dosahovaly ještě před poslední RZ. Práce mechaniků byla v prostředí zdejšího servisu vítězstvím sama o sobě. Přes snahu pracovitého uklízeče Pavla Kundráta, který v sobě objevil sisyfovské předky a pod knutou drába z Hluboše neustále vyháněl z plachet bahno, které mu za zády zpět přitékalo, se museli mechanici válet v bahenní lázni bez jakéhokoliv léčebného účinku. Všem patří veliký dík.


Foto: Marek Felt

Jediným stínem na úspěšném absolvování Rally Vysočina 2009 byla tragická zpráva z Rally Posázaví. Také členů stáje Montcar Autosport a XTG Rally Teamu se velice dotkla a všichni se připojují s vyjádřením nejhlubší účasti pozůstalým a přátelům oběti tragické nehody.

Komentářů celkem: 12
31. 5. 2009 13:251
0 0
Takhle mají vypadat tiskovky smajlíksmajlík
31. 5. 2009 13:262
0 0
Peta Go!!!!!!!!!!!!!!!smajlíkVětev jsem nesehnalsmajlík
31. 5. 2009 13:363
0 0
Super výsledek, jen tak dál. smajlík
31. 5. 2009 13:384
0 0
Petře super moc sem fandil gratuluji ke krásnému výsledku a taky se zapojuji nejhlubší soustrasti všem pozůstalým z tragické nehody
31. 5. 2009 15:475
0 0
teda před tímto jezdcem opravdu smekám, to co on dokáže s dvoukolkou je nevídané a navíc dokáže i při tak rychlém tempu jet pro diváky smajlík
31. 5. 2009 15:486
0 0
Když k tomu ještě přidáš profesionální diktát Myšáka, tak je z toho koncertní duo. smajlík
31. 5. 2009 23:437
0 0
Peťane, jste psali jakej budete mít super design na autě a samolepy s logem Rally Příbram bez okolních čehosi něčeho to je ono jo??? To jsem si myslel že mám za barákem vetší borce, koukni na naše designy http://www.mkmotorsport.cz/galerie/foto/rallye_posazavi_2009/index.html PA smajlík
Fun Fan
1. 6. 2009 08:318
0 0
To kukla_ml: Doporučuje se čísti pozorněji. Deign na Bryndově voze byl prezentován jako nový, pouze pro jediný závod a odpovídající na diskutovanou nejasnost. Tedy nikoliv super design. Otázku zodpověděl: "Ano, Rally Příbram 2009 bude!". A to bylo účelem tohoto designu.
Mohu potvrdit, že za barákem skutečně borce máte. Velkého. Zkuste se kouknout na výsledky z Telče. Ono totiž borce dělá něco jiného než design.
Za propagaci Vašeho mistrovství děkujeme. Zíráme. smajlíksmajlíksmajlík
1. 6. 2009 08:529
0 0
Upřímně , věta kuldy_ml mi přijde poněkud složitásmajlík
1. 6. 2009 22:1610
0 0
Klucí, já to ale nemyslel zle, to byla sranda, ja peťovi přeci fandim a moc, tak se nečertěte. A to že Rally Příbram bude je přeci jasná věc už déle. čágo smajlík
1. 6. 2009 22:3511
0 0
kulda_ml, z toho co jsi napsal je to úplně jasné jak jsi to myslel...
1. 6. 2009 23:2612
0 0
Jo kuda ten aby do něčeho nekecal smajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!