Ondřej Plšek - eWRC.cz
9. 6. 2009 10:23 − 2290× − 2

Ford: Defenzivou k úspěchu

Druhou polovinu letošní sezóny začne asi nejtěžší a nejrozbitější soutěž tohoto roku: Rally Acropolis.

Po úspěchu na Sardinii, kde Ford obsadil první dvě místa, se tým již těší na Rally Acropolis. Z posledních devíti ročníků tu totiž šestkrát vyhrála značka s modrým oválem – za volantem Fordu Focus WRC zde slavil úspěchy legendární Colin McRae, Marcus Gronholm nebo Markko Martin. A k těmto jménům by se jistě chtěli zařadit i Mikko Hirvonen nebo Jari-Matti Latvala.

"Trať Řecké rally je neuvěřitelně rozbitá," upozorňuje Mikko Hirvonen. "Acropolis je letos jedinou soutěží, kde jezdec musí dávat pozor, aby jeho vůz vydržel – navzdory tomu se ale od začátku pojede naplno. Bude to hrát velkou roli hlavně při brždění, ale i opotřebování pneumatik je důležitým faktorem." Nelze ale zapomínat ani na vysoké teploty, které k této soutěži tradičně patří. Trpí tak nejen motor a převodovka, ale hlavně posádky, které v tomto počasí musí sedět v soutěžních vozech. "Vedro pociťuji hlavně před rychlostními zkouškami, když musíme sami vyměnit přední kola za zadní a pak také, když sedíme připoutání ve voze v zavřených kombinézách a v helmách a čekáme tři nebo čtyři minuty na start," pokračuje jednička Fordu. "Když jsme na trati, tak už to jde. Pak na rozbitých tratích, kde je sice hodně vracáků a rychlost není vysoká, vniká do vozu čerstvý vzduch. K tomu jsem koncentrován na jízdu a vnímání rozpisu od Jarma, takže pak mi teplo nevadí."

Dobře naladěn přijel do Řecka i vítěz poslední světové rally Jari-Matti Latvala. "Po Sardinii chci vyhrát i Acropolis," přiznává mladý Fin. "Místo maximální rychlosti bude tentokráte spíš platit konstatně rychlá jízda přizpůsobená tempu ostatních. Zda budeme schopni profitovat z naší páteční pozdější startovní pozice zjistíme až při seznamovacích jízdách, protože skoro všechny letošní tratě jsou pro nás oproti loňsku nové." Přesný rozpis je pro rychlou jízdu důležitý vždy, ale tentokráte mu Latvala přikládá ještě větší váhu než normálně: "Musíme se pořádně koncentovat již při sepisování rozpisu, ať do něj nedostaneme žádnou chybu. Přitom zrovna na pomalých úsecích je velké pokušení dostat do rozpisu co nejvíce informací."

Komentářů celkem: 2
9. 6. 2009 12:431
0 0
Doufám,že to klapne a věřím v první dvě místasmajlík
9. 6. 2009 17:102
0 0
Kéž by, doufám, že Itálie nebyla náhoda a FORD ukáže, jak se jezdí
GO FORD GO, GO MIKKO GO, GO JARI GOsmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!