13. 7. 2009 22:23 − 2567× − 1

O.K. Auto Ralli – komentář

Finský šampionát již má za sebou jednu z letních šotolinových soutěží, ta druhá byla na programu o této sobotě.

5. podnik finského mistrovství, 11. července, Kuvola, šotolina, 9 RZ – 112 km


Finský šampionát již má za sebou jednu z letních šotolinových soutěží, ta druhá byla na programu o této sobotě. Na její start do městečka Kuvola dorazila neúplná špička národního mistrovství ochuzená například o Jussiho Välimäkiho, jenž plnil své soutěžní závazky v Číně. Místo něho však přijel řádně provětrat domácí borce Jarkko Nikara prezentující se ve světovém šampionátu za volantem Mitsubishi Lancer EVO X v rámci Pirelli Star Driver projektu. Pro svůj domácí start si však vybral o generaci starší vůz japonské značky, který zatím novější Lancer v pohodě strčí do kapsy.


Foto: www.ketomaa.com

To dvojice oficiální stáje Ralliart Finland už s desátými evolucemi startuje pravidelně a bohužel se to dost projevuje do jejich neschopnosti porazit silného konkurenta od Subaru. Juha Salo a Kosti Katajamäki se zatím snaží probojovat alespoň na stříbrný post šampionátu. Na neotřesitelné první pozici v pohodě setrvává Jari Ketomaa, který se svým Subaru Impreza Sti N15 vyhrál tři předešlé finské podniky. Do Kuvoly tak pochopitelně přicestoval coby největší favorit na vítězství. Podobně jako v případě předcházející Waltikky ani tentokrát se na start nepostavil pilot Peugeotu 207 Super 2000 Jukka Hiltunen.


Foto: www.jarkkonikara.com

Nejlepší nástup do soutěže zaznamenal Nikara, který i v silné domácí konkurenci ukázal, že je v současnosti jedním z vůbec největších finských talentů. Poté, co vyhrál oba úvodní testy, vybudoval si na čele náskok 9,3 sekundy na Ketomu. Ve třetí zkoušce se mu však příliš nedařilo a tak se před něho (+ 0,4 s) vyhoupl Katajamäki, jenž na tomto úseku všem soupeřům výrazně ujel. Na RZ 4 však u svého Mitsubishi udělal defekt a spadl s odstupem takřka padesáti sekund na pátou příčku, z níž záhy odstoupil. Podobně zde dopadl Nikara, který se svým vozem opustil trať a slibně rozjetá soutěž pro něho rovněž skončila.


Foto: www.kristiansohlberg.com

Do vedení se z čista jasna dostal Ketomaa, a to se solidním náskokem 25,4 sekundy na nejrychlejšího z pilotů konkurenčních Mitsubishi Ketomäkiho. Za ním však jel s minimálním odstupem Sohlberg a několik zkoušek se jej neúspěšně pokoušel atakovat. Úspěšný útok se mu povedl až v předposlední zkoušce, kdy však oba rivaly předjel mocně stahující Salo. Úřadující finský šampión zvládl oba poslední testy nejrychleji a v cíli se tak mohl radovat ze stříbrné příčky a posunu na průběžnou druhou pozici v šampionátu. Bronz si již uhlídal Sohlberg a z vítězství se nemohl radovat nikdo jiný než jeho stájový kolega Ketomaa.

Pořadí v cíli
1. Jari Ketomaa/Miika Teiskonen (FIN) Subaru Impreza WRX STI N15 50.46,8
2. Juha Salo/Mika Stenberg (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +20,1
3. Kristian Sohlberg/Peter Flythström (FIN) Subaru Impreza WRX STI N15 +20,6
4. Jukka Ketomäki/Jarkko Alanen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +44,5
5. Janne Tuohino/Markku Tuohino (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:18,0
6. Ari Vihavainen/Antti Piira (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:20,9
7. Joni Nikko/Aki Suutarinen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:39,4
8. Tommi Luostarinen/ Risto Pietiläinen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:48,8
9. Joonas Lindroos/Jouni Lampinen (FIN) Honda Civic Type-R +2.39,9
10. Atte Alanen/Juha Lummaa (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX +3:09,1

Stav šampionátu: 1. Ketomaa 76, 2. Salo 48, 3. Sohlberg 40, 4. Välimäki 37, 5. Katajamäki a Ketomäki 30

Komentářů celkem: 1
13. 7. 2009 22:27
0 0
Pokud to Nikarovi pojede, tak ho tipuju v PV ve Finsku hooodně vysoko.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!