Ondřej Plšek - eWRC.cz
17. 7. 2009 17:44 − 2467× − 4

Rally Bulgaria pod drobnohledem FIA

Příští rok se má jet Bulharská rally jako součást MS, o tomto víkendu o tom ale musí přesvědčit pozorovatele z FIA.

O tomto víkendu se rozhodne o kalendáři MS v rally pro rok 2010. Konat se totiž bude Bulharská rally, která je sice v kalendáři MS 2010 obsažena, ale o jejím zařazení rozhodne až zpráva pozorovatelů FIA. Proto bude tato soutěž ostře sledována i u pořadatelů jiných soutěží, hlavně pak v Argentině a v Itálii. Oba tyto státy si totiž dělají naděje, že v případě vyřezaní Bulharů bude jejich soutěž zařazena do kalendáře příštího roku.

O nadějích Bulharů na pořádání soutěže MS se zatím nikdo nechce příliš vyjadřovat, ale jisté šance určitě balkánští pořadatelé mají. "Podle toho, co jsme dosud viděli, tak Rally Bulgaria na pořádání MS má," cituje server autosport.com nejmenovaný zdroj z FIA. "Je to tradiční soutěž ME a i letos je součástí tohoto šampionátu. Musíme ale počkat a uvidíme, jak bude probíhat. To zatím nemůžeme posoudit."

Je ale známo, že soutěže MS se neustále vyvíjejí a jejich úroveň stoupá. "V MS máme promotéra, který je ochoten akceptovat jen nejlepší soutěže," pokračuje anonymní zdroj. "A protože jako náhradníci jsou připraveni Argentinci a Italové, tak budou muset Bulhaři o víkendu uspořádat velmi dobrou soutěž."

Bulharská rally se koná kolem lyžařského centra Borovec, přibližně 60 kilometrů od hlavního města Sofie. Na programu je 12 rychlostních zkoušek na asfaltu, vítěz bude znám v neděli kolem třetí hodiny odpoledne.

Komentářů celkem: 4
17. 7. 2009 19:06
0 0
Rally Zlate písky v Bulharsku bylo vzdy vysoce hodnoceno v ramci FIA a jezdilo se tam ME s nejvyssim koeficientem. Netusim jaka je a bude tato soutez, ale tradici rozhodne Bulharsko v rally ma.
17. 7. 2009 21:07
0 0
Radši ať místo toho dají do MS Barumku smajlík
17. 7. 2009 21:22
0 0
Dneska poněkud poťouchle, Plamen mě asi sežere smajlík Přestože mám Bulharsko velmi rád, na pořádání MS nemá ani infrastrukturu, ani pořadatelský kádr ani diváky, snad jen ty tratě, i když šumenská šotolina by byla určitě lepší než borovecké asfalty.
Úroveň rallysportu s ĆR nesrovnatelná. Špička do jisté míry možná ano, ale široká základna tam není nebo u ní nadšení vysoce převyšuje umění. Vozový park i technické možnosti a schopnosti většiny teamů bída.
Celá pověst rallysportu resp. automobilového sportu je dílem jednoho člověka. Pan Janakiev, jakýsi bulharský Bernie a Max v jednom, dělá pravidelně delegáta FIA na Akropoli, kdysi tuším taky na Kypru a hodnotí ji vždy výborně. A protože je mistr zákulisních her, Řekové ho podporují a asi to MS vydupe. Na druhou stranu, o MS se tam mluvilo už v roce 1993, kdy jsem tam bydlel a jel i pár soutěží!
Jet kvůli MS do Bulharska z ĆR nebude pro řadového diváky terno, tam je lepší jet na hory, k moři, na víno nebo na kolo. Nebo za holkama. Na závody do Finska!
17. 7. 2009 22:30
0 0
... no MS nevím, nevím, ale na Bulharsko mám jenom dobré vzpomínky, Albena - Rally Zlaté Písky, Rally Sliven , Rally Hebros super závody a Plamen - náš bulharský kamarád, nám tam vždycky moc a moc pomáhal - za ty roky zpět, Plamene díky a tobě taky Jirko ( myslím si že jsi podle psaní tady -Jirka S. )
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!