Ondřej Plšek - eWRC.cz
2. 8. 2009 13:12 − 3055× − 21

Mikko Hirvonen poprvé vyhrál Finskou rally

Finský jezdec poprvé ve své kariéře vyhrál domácí soutěž a upevnil tak své vedení v čele šampionátu.

Potřetí za sebou vyhrál Mikko Hirvonen soutěž mistrovství světa, ale toto vítězství je jistě velmi speciální. Poprvé totiž vyhrál domácí Finskou rally a díky tomu vylepšil svůj bodový náskok před Sebastienem Loebem o další dva body. Tři soutěže před koncem tak má na pětinásobného mistra světa tři body k dobru.

Minulý rok byl Sebastien Loeb ve Finsku nejrychlejší již od prvního dne, tentokráte se podobný kousek povedl jeho finskému konkurentovi po druhé rychlostní zkoušce. Pak spolu oba jezdci bojovali o desetinky, ale souboj rozhodl v sobotu defekt jezdce Citroenu. "Je to úplně báječný pocit," oslavoval Hirvonen v cíli své první vítězství na domácí půdě. "Vše šlo dle plánu a bylo to velmi těsný souboj se Sebastienem. Po jeho defektu jsem samozřejmě mohl trochu zvolnit."

Sebastien Loeb v cíli uznal výkon svého soupeře: "Byl to skvělý boj, ale byl skutečně dobrý a pořádně rychlý. Celou dobu to pro Mikka vypadalo dobře a po našem defektu bylo rozhodnuto. Ztratili jsme jen dva body, nikoliv deset, jak tomu bylo v posledních dvou soutěžích."

Velmi spokojen byl v cíli i Jari-Matti Latvala. Finský jezdec startoval pod velkým tlakem a musel odčinit neomluvitelnou chybu z Polska. To se mu tentokráte povedlo a po výkonu bez chyb si dvojka Fordu navzdory zdravotním potížím zajistila třetí příčku. "Ještě nikdy jsem nemusel kvůli výsledku tak bojovat," řekl Latvala. "V pátek jsem byl kvůli havárii z Polska opatrný. V sobotu mi bylo zle a musel jsem bojovat s Dani Sordem, který předvedl zatím svůj nejlepší výkon v Polsku."

Španěl podal výtečný výkon hlavně v pátek, ale pak již na ostatní tovární jezdce neměl. "Přesto jsem spokojen, protože Jari-Matti je zde velmi rychlý," přiznal Sordo. "Možná jsem mohl jet ještě o trochu rychleji, ale to bych musel výrazně více riskovat a možná bych tak ohrozil zisk důležitých bodů pro značku."

Na pátém místě dojel nejlepší soukromník, kterým byl Matti Rantanen startující za tým Munchis. Finský jezdec zajel svou dosud nejlepší soutěž v MS a doufá v další účast v tomto seriálu. "Ale na to potřebuji sponzory. Možná, že se mi letos podaří ještě jeden start," řekl Rantanen, který dosud v MS mimo Finsko nestartoval. Nutno dodat, že Fin měl na závěr velké štěstí, protože Sebastienu Ogierovi ujel jen o tři desetiny sekundy. Přesto byl ale Francouz velmi spokojen. "Jestli pátý nebo šestý, tak jako tak je to pro mne fantastický výsledek," oslavoval Ogier v cíli finskou premiéru za volantem vozu WRC. Do cíle soutěže dojel ze svého týmu Citroen Junior jediný, oba jeho kologové havarovali a do cíle nedojeli.

První start v MS s vozem WRC proměnil Jari Ketomaa v zisk dvou bodů, poslední bodovaná příčka připadla Matthew Wilsonovi. Do prestižní desítky celkového pořadí se dostal i vůz Škoda Fabia S2000, kterou na desátém místě přivedl do cíle Juho Hanninen.

Již třetí letošní vítězství v kategorii JWRC si na své konto připsal Martin Prokop. A protože Michal Kosciuszko už letos v JWRC startovat nebude a Aaron Burkart před posledním startem ve Španělsku na Martina Prokopa ztrácí jedenáct bodů, tak může jihlavský jezdec předčasně slavit zisk titulu juniorského mistra světa. Gratulujeme!

Výsledky Finské rally
1.Hirvonen Ford Focus RS WRC 082:50:40,9
2.Loeb Citroen C4 WRC+25,1
3.Latvala Ford Focus RS WRC 08+49,9
4.Sordo Citroen C4 WRC1:06,1
5.RantanenFord Focus RS WRC 08+4:18,2
6.OgierCitroen C4 WRC+4:18,5
7.KetomaaSubaru Impreza WRC+5:07,5
8.Wilson Ford Focus RS WRC 08+6:33,6
9.Al-QassimiFord Focus RS WRC 08+12:57,3
10.HanninenŠkoda Fabia S2000+14:13,7

Kompletní výsledky Finské rally najdete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 21
3. 8. 2009 11:52
0 0
To mám ale radost....Mikko gratulujismajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!