10. 8. 2009 21:04 − 2511× − 10

Roman Kresta o Baja 300 Powerdays

O posledním červencovém víkendu se v Německu uskutečnila velmi zajímavá akce s názvem Baja 300 Powerdays.
O posledním červencovém víkendu se v Německu uskutečnila velmi zajímavá akce s názvem Baja 300 Powerdays. Celou akci, která se ve dnech 24.-25. července konala v povrchovém dole v Lužici organizoval bývalý člen továrního týmu Škoda Motorsport Armin Schwarz. Česká rally scéna měla na akci své zastoupení v osobě trojnásobného mezinárodního mistra republiky v rally Romana Kresty. Romana jsme zeptali, jaké pocity si z Německa z této nevšední akce přivezl.

Romane, jak jsi se k účasti na této akci dostal?

Zhruba někdy v první čtvrtině letošního roku mi zavolal Armin Schwarz s otázkou, zda bych měl zájem o účast na této akci s našim týmovým vozem. Účast s našim autem však z časových důvodů možná nebyla, domluvili jsme se s tím, že pokud bude na akci zajištěno nějaké auto, časový prostor si na ni vytvořím.
Toto se nakonec podařilo a já jsem se rád této akce zúčastnil.

Akce měla velmi zajímavou a pestrou jezdeckou účast…

Účast byla skutečně světová. Už jsem se účastnil mnoha světových akcí, ale takové obsazení jsem zatím na žádné z nich nezažil a bylo vážně jedinečné. Aby se na jedné akci sešli například buggysti, jako Jesse James, Danny Sullivan, motocyklový a automobilový šampión Ken Block, exmistr světa v rally Petter Solberg, další skvělí rally jezdci jako například Gigi Galli, Kris Meeke, Leszek Kuzaj, Matthias Kahle, Armin Kremer, který jezdil s buggynou. Objevila se i další známé esa, jako vynikající motocyklový jezdec Cyril Despress, účastník Dakaru i MS v rallye Nasser Al-Attiyah a mnoho a mnoho dalších světových jezdců.
Z naší země se pak účastnili vynikající motocykloví showmani Libor Podmol a Petr Pilát. Prostě za takovou účast – klobouk dolů.

Jaká byla atmosféra?

Přestože úplně stoprocentně nevyšlo počasí, co se týká akce samotné, byla připravena skvěle. Špičkovou úroveň mělo také zázemí, catering… Myslím si, že vše toto připravit a zorganizovat musel být obrovský kus práce.

Jak probíhalo soutěžení?

Tady se o žádné soutěžení nejednalo. Byla to show pro lidi, připravená tak, aby každý z účastníků představil divákům to nejlepší z jeho disciplíny. Jednalo se o to, ukázat lidem show s WRC, S2000, buggynou, dakarskými auty, motocrossovými, freestylovými motorkami, prostě vším co má kola a dokáže se rychle pohybovat po trati.
Byli tam jezdci s americkými buggy, které skákaly 40 metrů, další jezdci představili FMX a předvedli divákům show se skoky a salty a to vše se odehrávalo současně. A když jedeš po trati a za jízdy nad Tebou proletí ve výšce buggy… To by se v Tobě krve nedořezal :)

To se ti skutečně stalo?

Stalo a rovnou dvakrát, kdy si to nade mnou přeletěl Sullivan. Potřetí jsem už raději přibrzdil, protože jsem si nebyl jistý, zda to skutečně přeskočí, nebo ne. Poté co jsme dojeli, tak mi Danny říká: „Auta jsem už přeskakoval mnohokrát, ale nikdy auto které jelo.“ Takže byla to skutečná show se vším všudy.

Co divácká účast? Předpokládal se velký zájem.

Nedokážu odhadnout ani náhodou, ale byla hodně velká. Určitě snad 20.000 lidí.

Dá se to srovnat s něčím, co jsi už zažil?

Ne. Opravdu co se týká takových akcí, tak nedá.

Kdybys měl znovu možnost se účastnit? Asi je zbytečné ptát se.

Vše je otázkou času a povinností. Pokud by to bylo možné a pokud Armin i příští rok něco takového uspořádá, tak se rád zúčastním, protože je to ojedinělá věc.

Díky za rozhovor.

Komentářů celkem: 10
11. 8. 2009 08:461
0 0
Tak že by jejich vzájemná nenávist byla jen výplodem fantazie fanoušků? smajlík
11. 8. 2009 09:082
0 0
Šaškárna smajlík
11. 8. 2009 09:113
0 0
Tak konečně našel Armin co hledal. Tohle by mu šlo. Tak nechť se toho drží a od škodovky dál a dál.
11. 8. 2009 09:444
0 0
Jo jo, S2000 byly vrcholem této akce. A nebo, že by to ostatní viděli jinak? Já to viděl jako nudu k uzoufání. Akce ale byla jinak super. I starej Kočka by záviděl. Tolik atrakcí na jednom místě se jen tak nevidí. Před Schwarzem smekám, něco podobného vymyslet asi nebyl takový problém, ale sebrat odvahu a energii k samotné realizaci, to už je o něčem jiném...
11. 8. 2009 15:095
0 0
wrcko nechapu co proti nemu furt máte - udelal pro škodovku vic než kdokoli jiny ( krome kopeckeho ten je škodaman smajlík )
11. 8. 2009 15:216
0 0
Akce to byla supr, jen S2000 absolutně nejnudnější z celého startovního pole.
11. 8. 2009 15:237
0 0
rallyvoe: Většinou to, co se mele mezi lidmi nemá s realitou nic společného. Já už slyšel takových fám, že ten se nemusí s tím a s tamtím a přitom je vidíš, jak spolu kecaj a smějou se, společně stolují a probírají závody a jeden druhému při problému pomůže.
Skunny: Možná šaškárna, ovšem s účastí, která musí každého fandu chytnout za srdíčko.
11. 8. 2009 15:428
0 0
Gill: na druhou stranu zase spousta lidí hraje divadlo, kecaj spolu a smějou se, ale ve skutečnosti se fakt nemusí. A to je ještě možná slabý slovo.
11. 8. 2009 18:469
0 0
jo dobrý , ale já jako fanda si více vážím to , že Valda jel rallycros a s perfektním umístěním , jo pane to je jezdec.smajlíksmajlíksmajlík
11. 8. 2009 19:2110
0 0
Raději se dívejte na tenis vy jelita,myslím že někteří lidé umí jen kritizovat a vysmívat se i když sami jen sedí u PC a nudou už neví co a koho by alespoň pošpinili!!!!!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!