21. 8. 2009 21:16 − 2803× − 1

Toyota Australia zpět na scéně

Australské zastoupení značky Toyota bylo po dlouhá léta neodmyslitelně spjaté s australským šampionátem.

Australské zastoupení značky Toyota bylo po dlouhá léta neodmyslitelně spjaté s australským šampionátem, kde se celou tu dobu prezentovalo ve spojení s jezdcem Nealem Batesem. Ten za ně bojoval v dobách Toyoty Celicy GT-Four, Corolly WRC a pokračoval i následně s prototypem Corolla, tedy australskou variací produkčního auta, a Corollou Super 2000. Ta na tratě vyrazila před dvěma lety a napřed ji pilotoval pouze Bates. Vloni se k němu připojil i jeho týmový kolega Simon Evans, který tak dal vale předešlému prototypu. S ním si dojel pro dva mistrovské tituly a ten druhý navíc získal po famózním ovládnutí všech šesti podniků!


Foto: www.rally.com.au

S Corollou Super 2000 se mu ale tolik nedařilo a na úspěchy navázat nedokázal. Zato jeho týmový kolega obohacený rokem zkušeností s jízdou tímto vozem navíc zaválel a dojel si pro australský titul. Japonská značka se však kvůli krizi ze šampionátu stáhla a na tratích tak zůstal jediný „dvoulitr“. Neal Bates s ním pokračoval již jen na soukromé bázi a jeho ex-kolega Simon Evans přešel na privátní Mitsubishi Lancer EVO IX. Situace v šampionátu byla až do úplného závěru nejasná, ovšem bývalý jezdec Toyoty nakonec po roční pauze znovu stanul na stupínku nejvyšším.


Foto: www.rally.com.au

Nejrychlejším pilotem Toyoty se letos nakonec nestal Neal Bates, kterému připadla až konečná bronzová příčka, nýbrž Glen Raymond. Talentovaný mladík soutěžil se starším modelem Toyoty Corolla Sportivo a své soupeře řádně proháněl. Neal Bates se před ním tedy musel nakonec sklonit, ovšem vrchol jeho sezóny má teprve přijít. A bude jím samozřejmě nadcházející podnik MS, který se pojede právě na australské půdě. Bezesporu se bude jednat o největší soutěžní podnik na tomto malém kontinentu.


Foto: www.glenraymond.com.au

Neal Bates společně se svým týmem, který se nyní o vývoj Corolly Super 2000 stará, k 1. září dotáhne do konce homologační proces speciálu, který tak bude moci vyrazit na trať světového podniku. Společně s tím se mu dostane podpory od australského zastoupení Toyoty, které si nenechá ujít tuto výjimečnou příležitost prezentovat vůz, který se rodil právě pod jejich křídly. Zda se japonská značka oficiálně vrátí i do australského národního šampionátu, je zatím ve hvězdách. Jedno je však jisté, na Rally Australia vystartují hned dvě Toyoty Corolly Super 2000, tu druhou bude pilotovat Stewart Reid.


Foto: www.rally.com.au

Komentářů celkem: 1
23. 8. 2009 21:151
0 0
corrola na druhe fotce se mi nelibi smajlík inak čim vice s2000 tim lip jsou to super stroje
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!