Jiří Fryje - eWRC.cz
24. 9. 2009 09:59 − 3285× − 44

Pořadatelské rozporuplnosti

Letos jsem kromě Hustopečí absolvoval všechny soutěže jako fotografující divák.

Po několika letech půstu, kdy jsem navštěvoval podniky domácího mistrovství v automobilových soutěžích jen zřídka, jsem letos kromě Hustopečí absolvoval všechny soutěže jako fotografující divák.

Především od tragického momentu na Valašské rallye se bojuje daleko usilovněji o bezpečnost diváků. Celá tato snaha je zaštítěna projektem 4P, jež se zrodil v dílnách Mediasportu. Prosím, poslouchej pokyny pořadatele. Klobouk dolů před prací nad jeho zrodem strávenou. Klobouk dolů před všemi, kdo tuto osvětu neúnavně předávají dál. Rád rozšířím řady těch, jimž je adresována. Pokud ovšem pokyny pořadatelů budou smysluplné.

Vraťme se o několik měsíců zpět. Na krumlovský Kohout je to od parkovacích prostor pěkná procházka. S vědomím této neradostné skutečnosti jsme vyšli s předstihem více než jeden a půl hodiny před startem zkoušky. Přesto nás přítomný pořadatel asi po půl kilometru nahnal do neposekaného pole s prohlášením, že kvůli takovým, jako jsme my, se zruší všechny soutěže v Česku. O pár minut déle nás další, očividně zainteresovanější pořadatel, vyhnal z pole na kraj silnice, po které tu a tam ještě projelo soukromé auto.

Podobná situace byla na Malontech, kdy urostlý mladík s pořadatelskou páskou exhiboval před skupinou jiných mladíků a dívek, opalujících se nedaleko na skládacích lehátkách. Ani on nás nenechal projít úsek zhruba sto metrů po trati zkoušky a nechal nás spolu s ostatními vyšlapat koridor na přilehlé pastvině. Podotýkám, že bylo dobrých osmdesát minut před startem.

Šumava proběhla podle mých představ. Nekompromisní přísnost na okruhu a na exponovaných místech rychlostních zkoušek. Při pěších přesunech s časovou rezervou pak s upozorněním, kolik času nám na tuto činnost ještě zbývá.

Podobně proběhla z diváckého hlediska i Barumka, soutěž mistrovství Evropy a IRC. Pořadatelský sbor udržoval diváky v mezích bezpečného sledování, maje při tom na paměti, že právě oni jsou kořením každé sportovní akce.

Tento pátek jsme vyjeli sledovat boje na cestách mezi Příbramí a Sedlčany a já k tomu se snahou pořídit nějaké obrázky, o které bych se s vámi podělil. Akreditaci jsem neměl a tak jsem hledal ve vyznačených zónách místa k focení. První bylo v lese za kamenem, který byl mimo eventuální únikové, či jiné trasy chybujícího vozu a přes nějž jsem sotva viděl. Byl jsem ale pořadatelem vykázán, ať mu za tím kamenem nestojím. Po chvilce dohadování jsem si tedy stoupl před něj, pořadatel se uklidnil a odešel organizovat další příchozí. Moje stanoviště zůstalo i tímto přesunem v bezpečné zóně.

Brzy se setmělo, a tak jsem z Nikona vysunul vestavěný blesk. Nikdy bych za takových podmínek nesituoval záběr proti vozu. Pořadatel se ale přihnal se slovy, že to snad nemyslím vážně, fotit s bleskem potmě. Chvíli jsme si na tuto činnost vyměňovali názory a pak jsme se začali ignorovat. To mě pomohlo udržet se v konvencích slušnosti a v čem jemu, to nevím.

Po prvním průjezdu jsme se vraceli k autu už za úplné tmy. Ze silnice nás zahnalo několik ostrých průjezdů různých aut s majáčky a s dálkovými světly. Nikdo z jejich řidičů si neodpustil těsně za námi zmáčknout klakson. Po jejich varovném vystoupení projel pak tratí vložky linkový autobus.

I druhý den jsme se setkali několikrát s nemístnou aktivitou zřejmě školením vystrašených pořadatelů. Ta ale většinou vyvrcholila průjezdem prvního vozu a pak její křivka začala strmě klesat. Důkazem toho je fotografie, kterou jsem pořídil v sobotu a kterou si ani netroufám okomentovat. To s dovolením nechám na vás.

Rozhodně to ale není všeobecná šablona. Stále je podél tratí dostatek lidí, kteří svojí skoro nehonorované a často nedoceněné práci rozumějí. Jejich přístup a schopnosti vyniknou díky těm několika, na něž jsme měli letos štěstí nebo smůlu, o to víc. Díky jim za jejich obětavost.

Komentářů celkem: 44
24. 9. 2009 20:5341
0 0
Uvedomte si, ze vy potkate poradatele, ktery je sam a cele dohadovani s nim trva asi 5 minut. Naopak poradatel tam stoji x hodin a musi slusne presvedcovat davy, aby uz opravdu na trat nechodily a to nemluvim o ridicich, kteri se snazi projet, a dokud jim neskocite pred auto, tak nezastavi. Pri tom samozrejme vyslechne nespocet, jemu adresovanych, sprostych slov. A vzhledem k nedostatku poradatelu nejsou tyto osoby testovany na psychickou stabilitu smajlík
Co se akreditovanych fotografu tyce, tak vzdy se najde nejaky co ma vestu za opaskem nebo nasazenou tak aby nebylo videt cislo a leze tam kam ani on nesmi. Takze nezapominejte, ze vse je o lidech. Z meho pohledu je v pomeru divak:poradatel vice neukaznenych hulvatu prave na strane divaku.
24. 9. 2009 21:2842
0 0
Začnu asi trochu ostřeji - neberte to úplně na hranu, ale to je zase vzlyku pánů fotografů na stranu pořadatelů, že je jim ustavičně ubližováno, je samozřejmé, že rovina slušnosti není v těchto končinách přímo úměrná vyspělé evropě, to nepopírám, taky, že mezi pořadateli se najdou "ostřejší" kousky se slovníkem hrubších rysů - pokud bych si mohl troufnout, tak jsou to vesměs starší ročníky, ale na druhou stranu jejich poměr daleko převyšují stejně ba co víc horší naturely některých diváků - nezřídka posilněných alkoholem, že se chodí po uzavřené trati je věc velice častá, s pořadatelů až na neproškolené vyjímky nebude nikdo dělat rozruch přecházejícím divákům hodinu před první posádkou, ale v čase půl hodiny se může stát ledacos, pojede bezpečák uvidí davy na cestě, nezřídka i na kolech a co potom, kdo za to může - navic někteří činovníci mají na některé pořadatele pěknou pifku a stačí nějaký zádrhel a hodnocení se pěkně proškrtá. Včasné nalezení místa je vizitkou slušného diváka i fotografa at akreditovaného nebo ne. Většina fotografů dobřá zná pravidla a prinicpy rally, ale občas se stanou vyjímky a i ty dokáží strnout dav - takže stále platí, že vesta není železné brnění. Letos příklad na Barumce, skok na Semetíně, fotografové stáli nebezpečně blízko skoku, a nepomohlo až domluva bezpečáka a činovníka a věřím, že byla slušná, ikdyž s té dálky jsem to neslyšel. Další případ s jinak velice příjemné Barumky, kde mimochonem nechyběly v míře doposud nevídáné naznačené a praktikované přechody pro diváky, byla poslední děštivá sobotní erzeta přímo v Zádveřicích, obr-namyšlený divák znající čas příletu první posádky si to špacíroval v hustém dešti za doprovodu manželky přímo po trati, na výzvy jak diváků tak pořadatelů argumentoval, že ještě má čas, do startu jezdce ještě zvývá 10 min.- vehementně to ukazoval ještě na hodinkách, každý ostatní věděl, že na trati jsou předjezdci a na problém je zaděláno, v tu chvíli nepomohl než jen řev - až neslušný řev, jinak by si jinak velice slušně působící pán asi nedal říct a Sum by jej nabral přímo do zad. Za dorpovodu pořadatele a hrozby 200 diváků těžce přeskočil příkopu za tratí asi tak 15 s před předjezdcem. Tím chci jen říct, kdo chce psa bíti vždy si hůl najde - vše záleží na lidech, míra slušnosti by měla být řádem, ale často se ve "slušnbosti odráží spíše míra spokojenosti společnosti a ta v těchto končinách ještě pořád není veliká.
24. 9. 2009 21:2943
0 0
VAZown mno fotografa s vestou za páskem sem potkal jen jednou držkoval na pořadatele tak sem ho označil za degena a kupodivu si tu vestu nasadil...
ale že se tam pořadatel hádá celej den je fajn ale to snad neznamená že musí bejt sprostej...
24. 9. 2009 22:1944
0 0
mám mnoho zkušeností i z MS. Např. na San Remu ( Langan, Molini ) policajti nenechali hodinu před prvním nikoho ani přeběhnout cestu. Prostě je stáhli do příkopu a hotovo. Jasně, v místě, kde je 50 fandů je to v poho, pokud tam máte 2 tisíce, je třeba to řešit přísně, ale slušně (pokud to jde).H
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!