Královéhradecký rally klub zakončil sezonu na Rally Bohemia

Královéhradecký rally klubu se na Rally Bohemia, představil v plné sestavě.

Královéhradecký rally klubu se na posledním letošním podniku Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, Rally Bohemia, představil v plné sestavě. Se Škodou Fabia RS se ve třídě A/7 postavil na start Pavel Urban navigovaný Ivou Víchovou, s vozem VW Polo třídy N1 pak odstartovali Jakub Urban s Jirkou Švecem. Pro obě týmové posádky se v okolí Mladé Boleslavi jednalo o poslední letošní podnik a tedy rozloučení se sezonou.

Na XXXVI. ročník Rally Bohemia se obě posádky Královéhradeckého rally klubu již dlouho před startem velmi těšily. Jakubovi s Jirkou, kteří toho zatím nemají ve velkém mistrovství příliš odjeto, nedávala spát především 45km dlouhá a nesmírně náročná navarovská zkouška. Rovněž ostatní těžké technické erzety této soutěže měly důkladně prověřit nejen obě posádky, ale i jejich soutěžní techniku. Královéhradecký tým proto přípravě na populární Bohemku podřídil úplně vše, když vypustil i start na předposlední soutěži rallysprintového mistrovství v Jeseníkách. O to větší obavy vzbudily u členů obou posádek sněhové vločky, které se na tratě rychlostních zkoušek začaly snášet během tréninku na samotný závod.


Foto: David Jeřábek

„Už podmínky během středečních tréninkových jízd dávaly tušit, že to při soutěži nebude jednoduché. Ve vyšších polohách se objevoval sníh, který díky silnému větru tvořil na mnoha místech sněhové jazyky. Ve čtvrtek pak počasí ještě "přitvrdilo". Ihned po najetí na RZ Bzí bylo jasné, že nebudeme trénovat, ale kličkovat mezi popadanými větvemi a stromy ohýbajícími se pod tíhou mokrého sněhu“, popisuje zážitky ze čtvrtečního rána Jakubův spolujezdec Jirka Švec a pokračuje: „Následně jsme dojeli pod kopec, který se většině předokolek nepodařilo zdolat. Pavel měl s sebou naštěstí řetězy, takže nás s Jakubem vzal na lano a vytáhl nás nahoru ;-) Po projetí zkoušky jsme z ředitelství dostali zprávu, že máme jet trénovat jedinou sjízdnou RZ Vinec, jelikož situace na sychrovské RZ byla údajně ještě horší a její průjezd takřka nemožný“.

Přestože byly podmínky na většině zkoušek nesmírně obtížné, všichni členové týmu doufali, že se závod podaří uskutečnit. „Ještě ve středu jsem rychle začal shánět nové zimní obutí na naší fabii, což se mi nakonec podařilo a těšil jsem se tak, že se konečně pořádně sklouznu na sněhu, bohužel mi však nebylo přáno“, říká Pavel Urban.

Ve čtvrtek večer se totiž potvrdilo to, co se celý den šuškalo mezi jezdci i fanoušky. Rychlostní zkoušky na liberecku a jablonecku byly zrušeny z důvodu nepříznivých podmínek na trati a všeobecně kalamitní situaci v těchto oblastech. Z Rally Bohemia se tak stal „sprint“ o 5 rychlostních zkouškách. Úvodní RZ ve zkráceném časovém harmonogramu se stala páteční večerní městská zkouška. Sobotní etapu tvořily tři průjezdy rychlostní zkoušky Vinec – Skalsko a celou soutěž uzavřel palarelní test v Sosnové.


Foto: Roman Turovský

Hned z první městské RZ měly posádky Královéhradeckého klubu velký respekt. Trať vedla místy hodně úzkými uličkami a prakticky celá byla lemována obrubníky. Každá i sebemenší chybička tak mohla znamenat vážné poškození vozu a ohrožení dalšího účinkování v soutěži. Tma a vytrvalý déšť obtížnost úvodního testu ještě dále zvýšili, proto na něm obě týmové posádky raději zvolily rozvážnější tempo.

Sobotní den byl ve znamení třech po sobě jdoucích průjezdů RZ Vinec. Bohužel hned v prvním z nich se ocitla mimo trať posádka Jakub Urban – Jirka Švec. Jakub nám k tomuto výletu řekl: „Byla to moje chyba. Od startu se mi jelo moc dobře a postupně jsem zrychloval, v místech kde jsme vyletěli, to však klouzalo víc, než jsem čekal. Šel jsem o něco později na brzdy a skončili jsme v lese. Vůbec jsem v tu chvíli nevěřil, že jsme schopni ještě pokračovat, ale díky velké obětavosti diváků, kteří se sem seběhli a dostali nás zpátky na trať, jsme mohli jet dále. Tímto bychom jim chtěli moc poděkovat“. Tento výlet znamenal pro Jakuba s Jirkou propad až na samotný konec výsledkové listiny. Poškozené auto se však v servisu podařilo opravit a mladá posádka tak alespoň mohla pokračovat v soutěži.


Foto: David Jeřábek

Bez problémů nebyli na Vinci ani Pavel Urban s Ivou Víchovou, když se stejně jako ostatní posádky prali zejména s mokrou a nesmírně kluzkou tratí a špatnou ovladatelností jejich fabie. V prvním průjezdu se jim přesto podařilo dosáhnout 40. čas a celkově se drželi na 41. pozici. Po druhém průjezdu se pak smíšená posádka posunula průběžným pořadím o čtyři příčky vzhůru, když celkově třetí rychlostní zkoušku soutěže dokončila jako 37. v pořadí, o jednu příčku před Jakubem s Jirkou, kteří tentokrát vineckou RZ absolvovali mnohem lépe než napoprvé.

Následující třetí a poslední průjezd jediného klasického testu soutěže se pro Jakuba Urbana s Jirkou Švecem stal osudným, když jim hned ve čtvrté zatáčce po startu u jejich VW Polo praskla poloosa a účinkování na rally Bohemia tím pro ně definitivně skončilo. „Je to velká škoda, na rally Bohemia jsme se moc těšili a určitě jsme chtěli dojet až do cíle. Bohužel nám však po několika stovkách metrů od startu praskla poloosa. Možná to byl následek našeho výletu na prvním Vinci, ale taková je rally“, říká k odstoupení Jakub.

Pavel Urban rychlostní zkoušku Vinec zhodnotil takto: „Tato rychlostní zkouška je velmi náročná a záludná, však mi taky dala pořádně zabrat. Už od rána nesmírně klouzala a její kluzkost neubývala počtem průjezdů, ale naopak se zvyšovala. Vůbec jsem neměl důvěru v auto. To se na kluzké vozovce chovalo naprosto nevyzpytatelně, výsledkem čehož byly čtvery hodiny, které naštěstí vždy skončily bez újmy na voze“.


Foto: David Jeřábek

Závěrečnou rychlostní zkouškou Rally Bohemia byl paralerní test na okruhu v Sosnové u České Lípy. Zde si Pavel s Ivou, v tu dobu už jediní zástupci Královéhradeckého rally klubu v soutěži, spravili chuť, když zajeli i přes jedny vykroužené hodiny 35. čas celkově. Na stejnou příčku dovezli svou Škodu Fabia RS i v konečné absolutní klasifikaci soutěže, ve své třídě pak obsadili celkové 6. místo.

Vzhledem k náročným podmínkám jenž celou soutěž provázely, lze i poloviční zastoupení týmových posádek na cílové rampě považovat za úspěšný výsledek. Vedle všech jezdců a jejich spolujezdců kteří dokázali letošní Rally Bohemia zdárně dokončit, je třeba vyjádřit uznání také pořadatelům, kteří navzdory okolnostem způsobeným nepřízní počasí dokázali operativně reagovat a zachovat tak soutěž alespoň v redukované podobě.


Foto: David Jeřábek

Závěrem by chtěly obě posádky Královéhradeckého rally klubu vyjádřit poděkování všem partnerům, kteří je během uplynulé sezony podporovali. Jsou jimi firmy Filtr Zeos s.r.o., Vitamín – velkoobchod elektro, Monts s.r.o., Kovolak Profi s.r.o. a Autoopravna Zákoutský.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!