17. 11. 2009 21:55 − 3068× − 14

Jakub Klestil – další mladá krev v české rally

"Rally je určitě směrem, kterým bych chtěl jít," říká čerstvě osmnáctiletý mladík ze Zubří
Letos jsem se jako mnoho jiných vypravil na slavný závod Ecce Homo. Protože si však všude všímám všeho, co se nějak blíží rally, nemohl jsem v servisu a na trati přehlédnout modrou Imprezu, s mně neznámým mladíkem za volantem.
Pár týdnů na to jsem zavítal na třetí Valašskou Rallyšou. A modrou Imprezu jsem tam viděl znovu. Navíc nezaujala jen mě. Jízdu toho tehdy sedmnáctiletého kluka komentovalo i několik zkušenějších jezdců z rally. A hodně kladně. K Impreze jsem si přiřadil jméno jezdce a čekal, kde se objeví příště.
Příště se Jakub Klestil objevil za volantem Fabie v poháru mládeže na Vsetínské sprintrally a mi začalo docházet, že to ten kluk asi myslí vážně. Po jeho startu v Kralovicích jsem se rozhodl zjistit víc. Tak jsem zvedl telefon, zavolal a domluvili jsme si krátké povídání.

Kubo, proč sis vybral jako svou cestu motorsport, proč ne něco jiného? A proč zrovna auta?

Od mala jsem vyrůstal mezi auty a motorkami. Když jsem byl menší, tak mě víc zajímaly motorky, přesněji terénní a od té doby jsem si motorismus zamiloval.
Kolem 11 roku, kdy mě můj otec naučil řídit auto, jsem začal více tíhnout k automobilům a motorkám jsem už nevěnoval takovou pozornost. To ale neznamená, že se na terénní motorce rád nesvezu.

Auto se ale naučí řídit hodně mladých kluků, do závodničky ale vede ještě trochu delší cesta. Jaká byla ta Tvoje?

Už delší dobu závodí s autem můj strýc. Občas jsme ho chodili podpořit na závody a od této doby jsme si pohrávali s myšlenkou zkusit si to sami.

Donedávna Tě bylo vidět hlavně na kopcích. Jak dlouho vlastně jezdíš a jaké jsou tvoje zatím největší úspěchy?

Závody do vrchu jsme zvolili, protože jsem nebyl plnoletý a hlavně abych se závodním autem trošku sžil. První závod jsem jel na jaře 2008 v Násedlovicích. V tomto závodě jsem vyhrál v kategorii juniorů, což mě překvapilo. Mezi mé největší úspěchy bych zahrnul dvakrát titul Mistra Střední Evropy v závodech do vrchu.

Takže kopce byly přípravou na rally?

Ano, dá se to tak říct. Určitě jsem tam získal spoustu poznatků jak se k závodnímu autu chovat.

Letos sis poprvé ve Vsetíně vyzkoušel rallysprint. Jak se ti líbila první zkušenost mezi "velkými" kluky?

Byl jsem absolutně nadšený. Přestože jsem startoval s "malým" autem, tak jsem si celou soutěž velmi užíval. Rally je určitě směrem, kterým bych chtěl jít.

Jaké to bylo na startu první životní erzety? Byl jsi spíše nervózní, nebo tam byl hlavně adrenalin a zvědavost, jaké to bude?

Před startem jsem měl smíšené pocity, ale hned po startu to ze mě opadlo a celou dobu se mi jelo dobře. Po dvou sezónách v Subaru se s Fábií N1 o adrenalinu moc mluvit nedá.

Druhá zkušenost v rally přišla před pár dny v Kralovicích. Tam už jsi jel s „velkým“ autem. Jak jsi vnímal rozdíl mezi Fabií N1 a Imprezou?

S Fabií to byl jen jednorázový start, pokud se s ní ještě svezu, bude to pravděpodobně jen kvůli získání licence pro start ve třídě N4. Auta jsou úplně rozdílná. Fabie je skoro „sériové“ auto s rámem, ale Impreza je závoďák.
Do Kralovic jsme jeli s jasným cílem. Svézt se, pobavit sebe i diváky a dojet do cíle. Vše se nám podařilo nad očekávání. Do páteční noční RZ se nám ale nepodařila zprovoznit světelná rampa, což pro nás znamenalo 38. místo. V sobotu jsme však zabojovali a vyrovnané časy pro nás znamenaly konečné 11. místo absolutně.

Na kopcích jsi musel spoléhat jen na sebe, v rally ale musíš poslouchat spolujezdce. Byla to pro tebe složitá změna?

Zvykl jsem si na to celkem rychle. Myslel jsem, že mi to bude dělat větší problémy, ale bylo to v pohodě. Určitě je velmi důležitá důvěra mezi jezdcem a navigátorem. Přestože jsme s mým spolujezdcem Lukášem Karlíkem jeli svůj druhý závod, vypadá to, že si vyhovujeme a rádi bychom to zkusili spolu i v příští sezóně.

Co chystáš na rok 2010? Pohár mládeže už nepůjde, takže kam dál?

Zatím sám přesně nevím, co nový rok přinese, ale doufám, že se nám podaří odjet několik závodů v rally. Není jisté, jestli to bude Volný pohár nebo sprinty. Vše se bude odvíjet od spolupráce s našimi sponzory.

Budeš ještě pokračovat v příštím roce i na kopcích, nebo se zaměříš hlavně na rally?

Chtěl bych se spíš zaměřit na rally, ale start na některém závodě do vrchu není vyloučený. Myslím si, že by to mohl být například Valašský Klobúk.

S jakým autem by ses příští rok měl objevovat?

Nejspíš to bude opět Subaru Impreza N12, ale není to jisté. Byl bych rád, kdyby to bylo auto skupiny N4. Pravděpodobně se budu muset objevit na tratích i s Fabií kvůli vyjetí mezinárodní licence.

Jak hodnotíš jako čerstvý nováček úroveň rally v ČR a co říkáš na fanoušky a atmosféru?

Úroveň naší rally je hodně vysoká, je zde mnoho dobrých jezdců s výbornou technikou. Fanoušci dělají atmosféru, a čím více jich je, tím lépe. Je příjemné vidět u trati fanoušky, kteří na vás mávají a fandí vám.

Sleduješ rally i ve volném čase? Jezdíš se dívat, nebo sleduješ třeba MS?

Rally mě baví, sleduju dění jak u nás, tak i v Mistrovství světa. Jezdím jako divák, ale sleduji ji i na internetu.

Máš nějaké své vzory?

Tak z našich jezdců se mi nejvíce líbí jízda Vaška Pecha a Valdy. Vyloženě své vzory nemám.

Co říkáš na své vrstevníky? Martin Semerád, Honza Černý a další… Nebude dlouho trvat a poměříš se s nimi na trati.

Všichni jsou nadaní kluci. Určitě sleduju Martina Semeráda v MS, který jede výborně. Honza Černý je taky hodně rychlý.

Jak se těšíš na to, až s nimi budeš moci změřit síly?

Většina kluků už jezdí hodně dlouho a nasbírané zkušenosti jsou pro ně výhodou. Samozřejmě na porovnání s nimi se hodně těším.

Jak berou Tvé závodění spolužáci. Fandí, nebo závidí?

Kamarádi fandí, jezdí za mnou na závody, ale taky se najdou lidi, kteří mi to nepřejí. Já jsem rád za každého, komu se moje jízda líbí a fandí mi.

Které auto by sis chtěl v rally vyzkoušet?

Mým dlouhodobým snem je vyzkoušet si speciál WRC. Kdybych měl na výběr, určitě by to byla Impreza 2000.

Máš nějaký konkrétní cíl, kterého bys chtěl v rally dosáhnout?

Zatím nad tím nepřemýšlím. Příští rok bude cílem dokončit co nejvíc závodů a získat maximum zkušeností.

A co bys vzkázal stejně starým klukům jako jsi Ty, kteří by to chtěli v rally zkusit?

Určitě bych jim řekl, ať do toho jdou, je to velký zážitek, ale taky hodně náročný.

Komentářů celkem: 14
17. 11. 2009 22:441
0 0
jj takejc bych do toho sel klido hned smajlík met scim smajlík a za co smajlík inak preju hodne uspechu a co nejvic dojetych sutezi a proste at sa dari a uzijes si to smajlíksmajlík
17. 11. 2009 23:032
0 0
nj, peniaze, peniaze a tak dookola , preco take Imprezy nepadaju z neba :? , btw. je dobre, ze sa rysuje mlada konkurencia smajlík
JMS
18. 11. 2009 08:013
0 0
matko- pro nekoho z neba padne na nekolik zavodaku.
Paradoxne z neba-v CSA si z krachujici firmy vedeni rozdeli az 120 mega na zlatych padacich.
Pilotum se platy snizi o 45% a manageri od toho utecou s pytlem plnym penez.
18. 11. 2009 09:224
0 0
Penize jsou penize
18. 11. 2009 09:235
0 0
Taky přeju hodně uspěchu... Konečně po dlouhé době nějaky Zubřan kterému mužu fandit u tratí rychlostních zkoušek... Jen tak dál KUBO!!!! smajlík
18. 11. 2009 11:056
0 0
Jojo. Peníze a peníze…
Neříkám, že je to konkrétně a do puntíku tento případ, ale... Ale ty Imprezy, ani třeba N1 Felicie nepadají z nebe, jen občas zůstává navenek skryto, že v tom někdy bývají celé osobní majetky a peníze propůjčované po rodinách, vybraná stavební spoření, vkladní knížky na které vám šetřily babičky a podobně.
Okolo rally se už pár týdnů pohybuji a měl jsem možnost i nahlédnout blíže do financování několika týmů. Viděl jsem případy, kdy měli kluci rozestavěné baráky a místo do malty a obkládaček rvali peníze do gum a repasí diferáků, jen aby dojeli sezónu.
Kdy spousta kluků nejela několik let na rodinné dovolené, jejich děti nevěděli pomalu co je to moře, ale ti kluci prostě závodili, dokud to jen trochu šlo. Šli a dodnes jdou do toho opravdu naplno.
Upřímně, nevím a netuším, zda bych měl takovou vůli a vytrvalost jako ti kluci.
A já osobně před každým, který do toho jde i za takovou cenu a s takovým nasazením, a má tu vůli a výdrž hluboce smekám. I před jejich rodinami, protože je asi jen málo manželek, které jsou schopné toto tolerovat.
18. 11. 2009 12:027
0 0
JJ je to žumpa pěkná,souhlasím se Sabotage"...Můj kamarid,byl rovněž bankrot ve svý době.To odjel jen pár podniků,ještě před rokem 2000...A ikdyž by strašně rád jezdil,jako každej...Už do toho nepůjde,prostě po tom co sem od něj slyšel...obdivuju každýho kdo to ustojí,jde do toho.
Žádný dovolený a rozestavěnej barák to je ještě to nejmenší.Ty dluhy všude a trpící"rodina,to,už je hodně špatné a nemůže to člověka pak ani těšit.
Za každou cenu to ne,prostě štestí maj ti,který mají dobře fungující větší firmy,pak to není takový riziko a určitě z toho má pak člověk radost,ale tady těch tam zas až tolik taky není dle mě,jen ta špička...Můžem bejt rádi za každýho jezdce,za každýho kdo dá vše dohromady a může ject,od N1 po WRCco...
18. 11. 2009 12:048
0 0
Je to droga ten sportsmajlíkJá jel jen pár kopců,rallye bych moc rád...a chápu,že některý jdou pak přes mrtvoly...spíš hodně ztratěj,než získaj.
Loeb z nikoho nebude jen tak,je to prostě drahý hobby,tak na to koukám dnes já a bud má někdo to štestí a jede,nebo nejedesmajlík)
18. 11. 2009 12:389
0 0
Kubovi držím pěsti, aby vše vycházelo podle představ, každá nadějná mladá krev je velký přínos pro celý rallysport. A na ty závistivce se vykašli, ti budou vždy a všude a je třeba je ignorovat. Závistivci jsou ti, kteří se o nic nesnaží, nemají žádný ambice, jen závidí a slepě čekají, až jim ti pečení holubi nalítaji do huby. Ale takhle to nefunguje. Když chce člověk něčeho dosáhnout, musí leccos obětovat a tvrdě jít za svým cílem.
Hodně štěstí!!!
18. 11. 2009 13:0010
0 0
to Rosi: Je dost mladých začínajících kluků, kteří i kdyby se snažili sebevíc, ty peníze na závody prostě neseženou. V tomhle sportu totiž kromě velkých peněz je zapotřebí taky hodně velkých známostí. Jakub má to štěstí, že ty sponzory má a tak mu všichni můžeme jen přát, ať se mu daří.
18. 11. 2009 15:2911
0 0
Udelal bych clanek o Jakesovi :P
18. 11. 2009 17:0512
0 0
Jo,Kuba mě také zaujal a připadá mi,že jezdí velmi dobře,vím o něm již déle,na Rallyšou povozil mého bráchu,ale jezdí sem tam s námi i v RBRsmajlík
Kubo,přeji Ti hodně štěstí a hlavně penízeksmajlík
18. 11. 2009 17:0613
0 0
Když je tu reč o těch penězích tak by mi přišlo levnější udělat mezinárodní okruhovou licenci (B). Řekl bych, že to vyjde levněji než starty s N1. Teda nevím jestli tady ta možnost pořád existuje. Pokud se nezměnily řády.
18. 11. 2009 20:1014
0 0
mohl bych tady psát pořád dokola ,kolik stojí jeden závod nebo celá sezona,ale jak už tady někdo napsal je to jak drogasmajlíkkdo do toho jednou sedne hodně těžko se pak vysedásmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!