Rosťa Kutěj - eWRC.cz
14. 12. 2009 20:34 − 3379× − 56

Další fanoušek aneb jak jeden nevědomý k rally přišel

Na Pražský rallysprint jsem vyjel s kamarádem zcela neznalým rally. A jak jsme dopadli?

Letošní příprava na Pražský rallysprint začala dostávat velké a zpočátku až děsivě vypadající trhlinky. Z původní party šesti lidí sem zbyl sám a i můj odjezd nebyl až tak jistý. Začala zlobit stará věrná felina a vypadalo to, že Prahu uvidím až na fotkách na webu.

Leč nevyplácí se házet flintu do obilí, felina se ukázala jako snadno opravitelná (trpaslíci mi jen sežrali svíčky) a navíc se ozval velice dobrý kamarád Dan z Ostravy, že o víkendu má jakési vyřizování v Klatovech a po mé informaci, že tedy jede se mnou do Prahy, ani neprotestoval.

Pravda, po jeho dotazu, zda to tam bude zajímavé, sem znejistěl. Ale co, život je hořký, ne? Daneček dorazil v pátek večer, nechal se odvézt na ples do místního kulturáku, kde měl spoustu vyřizování s jednou místní slečnou. Protože jsem nevěděl, jak dopadne, raději jsem hned uzavřel dohoda ve znění: Ráno tě naberu, ne že budeš navátej.

V sobotu v sedm ráno jsem se probudil do škaredého počasí, rychle něco pojedl, exnul horké kafe, zabalil fotoaparáty a vyrazil pro Dana. Nebyl nalitý, byl dokonce celkem natěšený (asi všechno dobře vyřídil:)).

Cesta běžela celkem rychle, až do Plzně, kdy přišlo první překvapení. A to takové, že jsem skoro naboural. Daneček se odmlčel v popisu plesu (a noci následující) a položil mi záludnou otázku. "Ty, Rosťo a ty rally auta jsou všecky čtyřkoly? A majou turbo? A proč majou značky?"

Nevím, jak by reagoval kdo z Vás, ale já jsem dospěl k názoru, že musím Dana trochu zasvětit. Co mi paměť sloužila, snažil sem se vysvětlit rozdíl mezi áčkama a enkama, zamotal jsem do toho u nás zapovězená wrcka a trochu opomíjené historiky a Daneček dlouho mlčel. Asi bylo těch informací moc.

V Praze nastalo klasické šachování s nalezením parkovacího místa, rychlý přesun na Strahov a nalezení místa, odkud bude dobře vidět. Daneček vyfasoval kinofilmovou zrcadlovku a varování, aby nepokazil moc filmu. Já nahodil digitál a mezitím už moderátor hlásil první auta na startu. Rychle poslední cigaretku a po očku jsem sledoval, co Dan. První průjezd wrcka, pískání diferáků a pneumatik, obrovská pecka z výfuku a Dan měl rozsvícené oči a hlásil: "Ty py*o, to byla prda!" A bylo jasno, kluk je náš. S každým průjezdem bylo vidět, že ho to baví, po chvíli už dokonce zkušeně hlásil, že ten Brynda je magor. Poznal to rychle, co? :)


Petr Brynda má nového skalního fanouška

Po prvním průjezdu jsem zavelel k dobytí servisu, není nad to, aby nová duše viděla, jak se maká na autech. I tady bylo vidět, že se ostravak ostravski baví. Takže se opakovalo rychlé nalezení místečka, rychlé cigárko a už tady byl zase start. Druhý okruh byl okořeněný parádičkami. Brynda, Bujáček, Hozák a jiní dělali kolečka, Štajf nádherný smyky a i zbytek posádek si rallye užíval.

Bylo potřeba vypít něco kávy, pojíst nějaký ten štrúdl a sehnat klobásu. Bohužel u klobás byla fronta jak v Africe na vodu, takže jsme dospěli k závěru, že štrúdl je vlastně taky klobása, bo se taky peče.

Samotné závodění na stadionu nemá cenu popisovat, kdo tam byl, ví o čem to bylo kdo nebyl, podívá se příště. Jezdci si odkroužili své, někdo přidal kolečko, někdo zamával divákům a Pražský rallysprint byl za námi.


Takováhle akce musí zaujmout každého

Cesta zpět do Klatov byla v pohodě, večer bylo potřeba prohlídnout a upravit fotky, nahodit je na web, vypít kafe a přišel čas si udělat rozbor. Po tvrdé kritice koleček, smyků a práce mechaniků se Dan odmlčel a zeptal se: "Ty, hele a kdy se jede něco dalšího??" A je to jasný, početná skupinka fandů rallye má dalšího fandu.


Ovšem na rally se dá koukat i na jiné objekty…

Dalšího, který bude před startem pošlapávat, kdo se bude otáčet za každým autem, co proletí kolem a kdo se bude těšit na každou rallye. Dalšího, kdo bude stát u trati a bude o vytržení nad každým průjezdem. Není ten svět nakonec krásný?

Komentářů celkem: 56
15. 12. 2009 18:06
0 0
Abych se přiznal, já začínal na prvním ročníku Rallye Škoda(tak se to dříve psalo). Za celou karieru jsem byl nucen vynechat jen dva ročníky, ale ne kvůli vojně jak by se zdálo, ale kvůli blbě naplánované dovolené. Letos vše vygradovalo svezením s Romanem Krestou. Jezdil jsem dříve jako mechanik, za dob přezouvání po každé RZ, opravami, doléváním benzinu a vše, co se mohlo. Kolikrát jsme byli rychlejší jak kluci na rz-tách. Byli jsme před i po včas. Zlaté časy, i kamrádství bylo takové jiné, přátelské. Srandy jsme užili hodně, jelikož soutěže velkého mistráku se jeli i na 3 dny. No jo, už něco pamatuju, je na co vzpomínat smajlíksmajlík
15. 12. 2009 18:21
0 0
nieto14:nejsme daleko od sebesmajlík,rychlozvedák na silnici,svařený z lešenových trubek těžký jak prase,kanystry s benálem na ohrádce,sjeté zimní gumy místo slicků(lepily dobře),a vztahy mezi jezdci supersmajlík,Kdo měl volné ruky pomohl i soupeři a taky se trochu jinak slavilo!!Bohužel komerce!!Už se to nevrátí!!smajlíksmajlík
15. 12. 2009 19:07
0 0
hujer: už jednou jsme si o tom tady psali....přesně tak jak píšeš, zlatá éra rally smajlík
15. 12. 2009 19:14
0 0
nieto14:Kámo odešla mi pumpa.Na tady ju máš.Za kolik?Nech to tam.Příště pomůžeš ty mě!!Ajel se dorazsmajlíksmajlík
15. 12. 2009 19:38
0 0
hujer: Na Valašce, už nevím kdy to bylo, ale byla hrozná kosa, Italové koukali, jak jsme přezouvali ručně těžkými křížovými klíči kola a oni už měli elektrické utahováky. Jenže my jsme byli rychlejší, jelikož jim utahováky mrzly a my se smáli...večer v hospodě nás učili italsky, ráno jsme pokecali s klukama od Mirka Lanka, atmosfera skvělá. Na Barumce jsem prohodil pár slov s Láďou Křečkem a taky říkal, že dříve to bylo jiné. Neřekl lepší, ale vše bylo poplatné době
15. 12. 2009 19:38
0 0
Výborný článek smajlík
15. 12. 2009 20:07
0 0
nieto14:Valašská zima rok zhruba 77-78.Pořadatel dal do propozic pouze čísla na dveřích.OK.Ale pak vzhledem ke sněhu cca skoro metrsmajlík to změnil den před startem že musí být ještě na přední kapotě!Kamoš přijel na přejimku a tos neviděl ten fofr.Z Otrokovic do Zlína a zpět a číslo nalepené na papíru a izolepou přilepené na kapotu!smajlíksmajlíkTak velký papír byl celkem problém sehnat a to nemluvím o izolepě.Tehdy šly do moody šachovnice a pod.Ale pořádná páska nebyla!
15. 12. 2009 22:55
0 0
smajlík
16. 12. 2009 09:02
0 0
hujer:Tak tu Pindulu jak popisuješ,jsme taky pěšky nebo na kole šmatlali z Jar.,od pondělka před soutěží vždy každý den.Na přejezdu hlavní cesty škemrali o nálepkysmajlík. A na Valašce na Drahách stejně,a to si člověk ještě neustálým tlačením aut do hrbu procvičoval fyzičku.smajlík
16. 12. 2009 11:57
0 0
Malilinko OT, ale důkaz, že ostravaci jsou veselé kopy: http://tinyurl.com/yawd85d
16. 12. 2009 15:06
0 0
gonzo:a na těch Drahách,to byl hrb jak prase!Trabiky a předohraby to jezdily na zpátečkusmajlíksmajlík
16. 12. 2009 15:54
0 0
Hezké !smajlíksmajlík
16. 12. 2009 17:51
0 0
Pěkně napsaný! Některý přirovnání jsou fakt bombový! :o) Dobře jsem se pobavil, díky
17. 12. 2009 12:24
0 0
Rosťo, článeček výborný, ale ještě lepší je ten vtip se vzduchem, který není vidět! Mně to připomnělo maminku mého kamaráda "kratkeho zobaka ostravaka", která před lety sháněla v Praze asi hodinu "štrample", protože nikdo netušil, co to vlastně chce!
P.S. Štrample jsou po ostravsky punčochy.
P.P.S. Ostravaci, nekamenujte mně, nejsem pražák.smajlík
18. 12. 2009 01:44
0 0
Pavle mě to vyprávěj... přišel sem na západ sedl sem do hospody a objednal sem si sodovku a robka mi donesla sifonsmajlík
Nějakých 5 let mi trvalo než sem zjistil, čemu že v Klatovech říkají vošouchysmajlík
Mezitím sem dělal po celej republice takže mě nezaskočí skoro žádné nářečí, ale je fakt že se vždy bavím když vezmu hanáka sem na západ nebo českolipského barda na hanousmajlíksmajlík
22. 12. 2009 20:27
0 0
Tož, važeni přatele rally, aj ja se k temu vyjadřim. V prvem gardu musym fakt fest poděkovať Rosťovi za vzeti do Pragla na relysprint. No dobre, provětral jsem ostravštinu, teď už jen kratce. Dycky jsem byl fandou aut, bracha jich měl v garaži plno a ja očumoval a ptal se. Rally je pro mě cosik noveho, tož jsem byl, jak řika stryk, v Jonašově viděni smajlík No, a včil projdu vaše komenty, na nějake hefty vam aji odpovimsmajlík
Štrudel byl fajna klobasa, zalili jsme ho kofolou, bo je v ni tež chmel, tak se da řict pivem. No a pro ostravaky, Rosťu zas pozvu, ať može cosik dofotit, tož možeme zrobit pivko.smajlík Daniel.de, dobře robiš, bo sem řikal "maju".

No a co se tyka našeho klasickeho "Ostravak kajkoli v republice", Rosťu jsem nachytal na vikslajvant a na to, že ten ve starem frodu před nami zašlamil... :-D
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!