23. 12. 2009 21:50 − 3407× − 39

Ženské, chlast a nehynoucí sláva

Skoro autentický přepis jednoho barového povídání… O rally nevážně i trochu vážně.
„A hlavně tam napiš, že nemám přítelkyni,“ touto větou začal naše povídání mitfára Ondra "André" Vichtora. Společně s Jakubem "Koudy“ Koudelou letos absolvovali svou první sezónu v rallysprintech s Hondou Civic Type R pronajímanou týmem PRW Racing Pavla Prášila.
S mladou posádkou z Opavska jsem se sešel v Segafredo baru Ostravského Shopping Parku. Hned vedle sídlí Fitness centrum, kam měli oba namířeno… Koudy si objednává Tagliatelle se špenátem a parmezánem a neperlivou vodu (bere to zodpovědně, kluk jeden), já s Andrém jdeme do kafe a Coly, resp. nějaké vody k tomu. Moje maličkost drtí ten den už asi osmé kafe. Zapínám diktafon a jdeme na to.

Fitness? Co tam budete dělat? Tam není diskotéka.

A: My jsme se jako posádka rozhodli, do další sezóny zhubnout dohromady 15 kilo. Takže já pět a on deset, protože je větší, tak potřebuje zhubnout více.

Proč?

K: Protože chceme přesednout do jiného auta, tak ať nás lépe uveze

Do jakého?

K: Letos se nám moc líbil pohár C2R2, takže bychom to chtěli příští rok zkusit.


Tohle není póza. Naše kamarádka Martina Zikmundová nám za reklamu na Mechanix dává dost slušné prachy :)

Vezměme to od začátku? I když to vím, zeptám se za čtenáře. Co vás přivedlo k rally?

A: Mně se začalo rally líbit už v mých šesti letech, kdy mě vzal poprvé taťka na Barumku. Od té doby jsme s tátou na soutěže jezdili celkem pravidelně. Časem jsem chtěl poznat atmosféru i zevnitř auta, takže jsem zkusil jet Stopu s kamarádem Davidem a civilním Peugeotem 206 GT, na sériových gumách neznámého výrobce, které měly najeto asi 15 tisíc kilometrů. Později jsem byl seznámen tady s Kubou, slovo dalo slovo, udělali jsme si licenci a začali to zkoušet společně.

K: O mně se všechno dočteš na konkurenčním portále :)

Mě ale teď nezajímá, co píšou na konkurenčních portálech :)

K: Jednou na hudebním táboře…

Já to tam napíšu…

K: Napiš :)

Tak ale teď už vážně…

K: Mně se auta líbily už od mala. To jsem byl ještě menší, než tahle flaška (Bonaqua), tak po to áčko jsem asi byl. Zajímal jsem se o ně, jezdil jsem se dívat na okruhy a sem tam jsem se něčím svezl.
Později jsem se byl podívat na Barumku, už ani nevím, ve kterém roce to bylo. Začal jsem se o rally zajímat víc a víc a rozhodl jsem se, že bych to chtěl zkusit. A když už na to byly i nějaké finance, tak jsem se shodou okolností přes kamaráda Jirku Martiníka seznámil s Andrém, dohodli jsme se a šli do toho.

Proč jste zvolili pro vaše začátky právě Hondu?

K: S Hondama jsem jezdil civilně. Měli jsme doma dlouhou dobu auta této značky a já osobně jsem měl tehdy svou první Type R. K té značce jsem měl vybudovaný určitý vztah a vlastně jsme nad ničím jiným ani nepřemýšleli.


PUSH HARD !

Když jsi měl k této značce osobní vztah, proč sis rovnou nepořídil vlastní? Proč pronájem?

K: Protože jsme v rally vyjma toho diváckého pohledu neměli žáden přehled. Chtěli jsme to vyzkoušet a bylo výhodnější řešit vše pronájmem, než investováním velkých peněz do budování zázemí a všeho okolo.

Co vás na rally baví?

A: Ženské, chlast a nehynoucí sláva…

K: Taky trochu ty auta

A: Ne, vážně… Samozřejmě ten sport, adrenalin, ta perfektní parta lidí okolo. Poznali jsme spoustu kamarádů. Prostě ta atmosféra, když k tomu někdo přičichne, tak hned ví o, co jde.

Co vám rally dává a co bere?

K: Bere nám peníze…

A: A přítelkyně…

K: Dává nám spoustu kamarádů… Kamarádek… Jako například…

A: Martiny Daňhelovou a Zikmundovou

K: Což jsou super kamarádky, které se nad nás vůbec nepovyšují

A: A nemůžeme proti nim vůbec nic říct…

Oba: Taky třeba Ríšu Kirniga a Martina Bartoše se kterými jsme letos společně strávili celý sprintový mistrák a mnoho dalších…

A: A mně to dalo splněný životní sen.

K: A taky nám to vydělává strašné prachy a můžeme machrovat.

Jakých úspěchů si vážíte zatím nejvíce?

K: Dílčích :)

A: Třeba mezičasu na druhé RZ Vsetínského sprintu 2008. Ne, řekl bych, že si nejvíce vážíme dokončení letošní Barumky. Sice přes potíže, špatný výsledek a špatný celkový čas, který vznikl už na první rychlostní zkoušce, v podobě nesvítící rampy a následně defektu hned na první Pinduli a zastavení za havárií.
Ale byla to těžká soutěž a my jsme rádi, že jsme jí dokončili a vůbec, že jsme se mohli postavit na start.

Kam chcete směřovat dále?

A: Do mistrovství světa, jinak to nemá cenu :)

(Koudy mezitím sleduje v televizi biatlon)

K: To je pěkný sport…

K: Musíme jezdit, zlepšovat se a nabírat čím dál více zkušeností

Jaký máte plán na rok 2010?

K->A: Dívej, jak dělá, že to neví :)

Oba: Zhubnout 15 kilo

K: Chtěli bychom si koupit vlastní C4 WRC a porazit Loeba :)

A: A když neseženeme prachy, tak koupíme C2 Maxe a pojedeme Trophy a případně nějaké další podniky.


Makáme, makáme…

Když jedete na závody jako diváci, baví vás to stále?

K: Tak dost často některé nevidíme celé, ale jenom část.

Proč?

K: Protože dlouho do noci probíráme, kam se pojedeme dívat a probíráme to tak intenzivně, že ráno třeba nemůže nikdo z nás řídit.

A: Ale pak zůstáváme na všechny průjezdy až do posledních aut, protože zjišťujeme, že zajímavé závodění je ve všech třídách. I v těch nejnižších, kde kluci bojují a řežou se tam jako psi a je to nádhera. Navíc, když už je teď známe i osobně, tak je to o to zajímavější.

Máte v rally nějaké vzory?

K: Nemám žádný vzor

A: Taky bych řekl, že vyložený vzor nemám. Určitě bychom hodně rádi poděkovali Robertovi Vodičkovi s Kájou Hédlem, kteří byli první, koho jsme z posádek v rally blíže poznali a předali nám své dlouholeté zkušenosti.

Kdo vám vlastně při vstupu do rally radil a pomáhal?

K: Protože nejsme z kraje, který by byl rally nějak zaslíbený, tak jsme se zpočátku učili sami. Postupem času jsme se dostali právě k Robertovi a Karlovi a ti nám v začátcích hodně pomohli.

Jak řešíte peníze a sponzoring?

K: Vůbec. To je pohoda. Přijdeš a máš ;)
Každý kdo to zkusil, ví jak je to složité. Letos jsme si to všechno odzkoušeli, abychom získali přehled, jak to všechno funguje. Jeli jsme tak, abychom nic neudělali autu, abychom ušetřili finance a zjistili, kam se můžeme dále vyvíjet.

Co vám říkají na rally doma?

A: On nás chce zničit…

K: Mně doma zrovna v tomto extra nefandí. Nemyslí si, že to jsou zrovna dobrým způsobem investované peníze, takže tady ta podpora prostě není. Ale je v mnoha jiných oblastech a za to jsem své rodině vděčný.

A: Tak jak už to u rodičů bývá, tak mají strach, což je pochopitelné. Ale na druhou stranu táta je velký fanda rally a mamka to toleruje. Za což jí děkuji. Dokonce se naučila sledovat i online výsledky.

Které jsou vaše oblíbené soutěže a erzety?

K: Háj – Jilešovice (pozn. trasa vedoucí nedaleko Koudyho bydliště, kam se občas jezdí projet.) Určitě Barumka a také Rally Jeseníky, protože tam jsme si v roce 2008 poprvé vyzkoušeli závodění a také je to naše domácí soutěž.
Letos nám to sice moc nevyšlo, protože hned na přejezdu za startem nám kleklo auto, ale je to pěkná soutěž a líbí se mi.

A: Jeli jsme zatím všechny soutěže jen jednou, takže oblíbenou soutěž, na které by se nám opakovaně dařilo, mít nemůžeme. Nicméně mě nadchla atmosféra Barum Rally. Uchvátil mě Troják, změnou povrchu, změnou rytmu, střídání rychlých a pomalých pasáží…

Jaký máte nejpěknější a nejhorší zážitek z rally?

K: Nejpěknější? To se zase vrátíme k Barumce, která toho v nás zanechala hodně. Na cílové rampě, to byl super pocit.
Nejhorší zatím asi na naší domácí Rally Jeseníky, když nám klekl motor před první erzetou a nedostali jsme se ani na její start. Strašně jsme se těšili a nemohli jsme se svézt. To byl vlastně i konec naší letošní sezóny. Těšili jsme se moc, bylo to doma a chtěli jsme jet moc, ne jenom na dojetí.

Posloucháš Andrého v autě?

K: Když zrovna nekecá blbosti…

Poslouchá Tě nebo ne?

A: Já jsem s Koudym v autě absolutně v klidu, protože nejede bezhlavě a nepřipadám si, že jsem v autě navíc

K: Ale zase bychom byli rychlejší, kdybych jel bezhlavě :)


Konečně v cíli…

V jakém autě byste jednou chtěli závodit?

K: Příští rok C2R2 Max

A dál?

K: To je teď unáhlené říct. Motorsport se vyvíjí tak rychle, že by bylo nesmyslné mluvit nyní o autě, ve kterém chceme do budoucna jezdit. Osobně preferuji předokolky, takže nějaké pěkné Áčko.

Když jsme se bavili o tom, co vám rally dává… Všude na závodech je plno krásných holek, jak vás to oslovuje?

K: Nám jde jenom o sport, večer v 8 se zavíráme na hotelu.

A: Přesně tak, my jsme uvědomělí a neradi bychom urazili ty zástupy krásných žen tím, že bychom si vybrali jenom jednu.

Když závodíte, vnímáte diváky a povzbuzování?

K: Když nestojí 100 metrů od trati, tak si samozřejmě všimnu.

A: Já ze své pozice je vnímám omezeně. Většinou si v autě něco čtu. Občas, když zvednu oči, ale jinak v 90% ne. Jsem trochu nervóznější, když vím, že někde bude stát nějaký kamarád, aby mě to nerozptýlilo.

Jak se vám líbí česká rally jako celek?

A: Já si myslím, že česká rally je hodně kvalitní. I po stránce vozového parku. Přestože někteří lidé říkají, že je to Mitsubishi Cup, nebo podobně, tak s tím nesouhlasím. Jezdí u nás různorodá auta ve všech skupinách a třídách, poměrně moderní technika. Já si myslím, že to jde dobrým směrem.

Co pořadatelé? Jak se chovají k mladým posádkám?

K: Můžu říct, že nemáme zatím žádnou špatnou zkušenost. Jako asi každý máme k něčemu výhrady a některé věci by se nám třeba líbily jinak, ale absolutně respektujeme zodpovědnost pořadatelů a dokážeme si představit starosti okolo uspořádání soutěže.
Já bych to nedělal ani, kdyby mi za to platili, natož takto dobrovolně. Já si jejich práce vážím a nevěřím, že by to někdo dělal s úmyslem, udělat něco špatně pro diváky, nebo závodníky.

Jaký máte názor na asociaci jezdců? Jste členy?

A: On nás chce vážně zničit, ten člověk…

K: My v asociaci nejsme. Toto je téma, které může vyvolat hodně diskusí, ale dle mého názoru toto není nic, co by přinášelo něco extra. Já osobně jsem zatím neviděl nic, kromě odložení povinnosti používání HANS ve sprintech, což mi navíc nepřišlo jako krok pro zvýšení bezpečnosti. Co se týká financí, OK beru, ale stejně ta povinnost přijde v příští sezóně. Nevím, možná tomu tématu nerozumím, ale v současné době pro mě není členství ničím zajímavé.


Pokud neklapne MAX, máme alternativu :)

Souhlasíte s názorem některých fandů, že FAS ničí českou rally?

A: Nemyslím si, že je to pravda. Možná hodně lidí namíchlo, že ve velkém mistráku nemůžou jet WRCéčka, což je technika, na kterou je krásný pohled a vzbuzuje respekt. Ale je to technika, která už končí i V MS.
Nemyslím si, že je tam někdo, kdo by úmyslně chtěl ničit rally. Proč by to dělali?

K: Myslím si, že by některé věci mohly být jinak, ale myslím, že současně nejsou lidé, kteří by se na některých změnách chtěli aktivně podílet a řešit je. Respektive, schopní lidé by byli, ale nechtějí do toho vstupovat.

Oba trávíte hodně času na internetu. Sledujete diskuse?

K: Ano, dají se tam dozvědět zajímavé věci. Je tam k nalezení i spousta „odborníků“ kteří všemu rozumí nejlépe.

A: Mám podobný názor. Nelíbí se mi, že člověk schovaný anonymně za nickem nasbírá odvahu a kritizuje, jakou kdo nejede plíseň a přitom by to dotyčnému do očí neřekl. Schovaní doma za klávesnicí dokážou být někteří velcí hrdinové.


André to umí i za volantem :)

Co byste vzkázali fanouškům rally a čtenářům?

A: Že nás těší, že je jich okolo tratí hodně a ať to tak dál vydrží. A těm, kteří přejíždí po prvních dvaceti autech, ať někdy zkusí zůstat vydržet na všechny třídy, protože i tam je to zajímavé.
Ať vybírají místa ke sledování s rozumem, protože i pro posádku je nepříjemné, když přijíždí do místa, kde je náročné dobrzdění a vidí v únikové zóně stát fanoušky. To pak té posádce rozhodně nepřidá.

K: Přál bych si víc zodpovědných fanoušků a méně takových, kteří absolutně nepřemýšlejí. Tímto zdravím člověka, který nám v Lužických Horách běžel před autem a díky kterému jsme taky byli trochu venku.
Takže takových méně.

Komentářů celkem: 39
24. 12. 2009 11:5221
0 0
Novej: Mě to také dostalosmajlík Já jsem vždy věřil a Jurísek nás takhle sundá. A zrovna dnessmajlík
24. 12. 2009 11:5322
0 0
Hooodně dobrý rozhovor, SABOTAGE z Tebe se stává skutečně velký novinář, jen tak dál !!!!!! Je velmi dobře, že se někdo začal věnovat i klukům co nejedou špičku. Tihle jezdci si to zaslouží, bez nich by to nešlo a nebylo by to ono!!!!smajlíksmajlíksmajlík
24. 12. 2009 13:0923
0 0
smajlíksmajlíksmajlík
Super rozhovor...je pravda, že ke konci pole bývá vždycky dobrá střelba!!! Klukům držím do nové sezony pěsti.
24. 12. 2009 14:2624
0 0
Hezký, vtipný, trefný. Mají zdá se víc mozku než je na úspěch v rally třeba. Přeju jim ať se jim daří, ve sportu i v životěsmajlík
24. 12. 2009 15:4525
0 0
Super...smajlík
DND
24. 12. 2009 17:5826
0 0
2Jurisek> A kam na ten oběd chodíš? Mám to teď sice kousek dál, ale na tu bílou Hondu bych se zašel podívatsmajlík
25. 12. 2009 20:4827
0 0
Me nejvic dostala hlaska: "Nám jde jenom o sport, večer v 8 se zavíráme na hotelu." Velmi trefne smajlík
Jinak samosebou kluci, preju z Havirova uspechy pri zarizovani pristi sezony a behem ni mnoho stesti a co nejvice prejetych cilovych ramp. A sem tam i nejakeho pojeteho enkare, ktery by ozdobil sbirku dilcich vysledku smajlík
A co nejdrive nejaky uspech, ktery se zapise do knihy tech NEdilcich.
Good luck!

J.Zalsky
25. 12. 2009 21:3028
0 0
DND:stojí tam moc pěkná hodnda civic poslední model a zeleným logogem KV RACING. jo někdy chdodím do Kartáče ale jestli chceš gurmánský zážitet a skvěkvělou atmostmosveru jdi na hrad http://www.penzionhrad.cz/ lepší knajpu v čr nenajdešsmajlík
26. 12. 2009 10:3329
0 0
Super článek pobavila jsem sesmajlík
29. 12. 2009 12:0130
0 0
"Co vám rally dává a co bere..?" "Bere nám peníze... a přítelkyně.."
Já nemám peníze ale mám šikovnou přítelkyni a chci taky moc jezdit. Co teď? že by obchod?? smajlíksmajlík

Jinak super rozhovor. Některé hlášky mě fakt dostaly.. Ať vám to kluci šplape i příští rok, jedno jestli s Hondou bo malým citronkem.. A btw. matně si vzpomínám že na stopě tuším 2 roky zpátky jsme potkali stříbrnou 206 jak bere retardér jaxi mimo cestu - ne skrz ale stranousmajlík je možné žo to jste byli taky vy?? smajlíksmajlíksmajlík
29. 12. 2009 12:4131
0 0
Děkujeme za přání! Jo a s tou stříbrnou 206 jsem to byl já na místě spolujezdce. Rozpis se nám rozcházel s realitou a David mě poslouchal dokonale a když jsem mu řekl retardér zprava, tak ho tam prostě vzal smajlík
29. 12. 2009 13:1832
0 0
jj přesně tak to vypadalosmajlík Takže ještě jednou: Ať to šlape chlapy!!!smajlík

P.S. Co ten obchod...??? smajlík
29. 12. 2009 14:0733
0 0
André, to je výzva smajlík Že by sis užil víkend s Crowleyho slečnou a za to ho nechal svézt Valašku třeba? To musíme večer prodiskutovat až budeš trochu vláčnější smajlík smajlík smajlík
BTW: André nám dnes slaví úžasné 24 narozeniny CONGRATULATIONS smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
29. 12. 2009 22:4034
0 0
André vsechno nejlepsi, at vam to kluci jezdismajlík
30. 12. 2009 16:2535
0 0
Pokud se chcete potkat s touto dvojkou a jste z Ostravy a okolí, příjďte dnes po 18 hodině do Poruby do Staročeské pivnice v areálu McDonalds na posezení s fanoušky rally. Stylové prostředí, dobrá pohoda mezi stejně "postiženými" lidmi a... Možná příjdou i Koudy a André smajlík
30. 12. 2009 17:2436
0 0
Možná příjde i kouzelník! smajlík
31. 12. 2009 09:4737
0 0
Myslím, že tihle dva "týpci" si zaslouží téma na fóru. Tak jsem ho založil smajlík
31. 12. 2009 10:0338
0 0
A přišel ten kouzelník?
1. 1. 2010 14:4239
0 0
Přišel André smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!