Ondřej Plšek - eWRC.cz
12. 1. 2010 11:06 − 2624× − 4

de Jong: Počet přihlášených juniorů ještě vzroste

Dle odpovědného člověka za doplňková mistrovství MS se počet jezdců v JWRC zvýší až k patnácti.

Minulý týden představila FIA seznam přihlášených do JWRC, PWRC a WRC Cupu. Nutno říct, že počet přihlášených juniorů je tristní. Zatím se sešly pouhé čtyři přihlášky, dosud absolutně nejnižší číslo v historii. Tato série, která je určena jezdcům do 28 let, je tak letos zatím nejhůře obsazeným mistrovstvím. Ale jak se zdá, tak odpovědné osoby toto číslo příliš netrápí. Marc de Jong, který je odpovědný za podpůrná mistrovství v MS, totiž serveru wrc.com řekl, že do Turecké rally bude v JWRC přihlášeno až 15 jezdců.

V čem je půvab JWRC?

JWRC bylo pro mnoho mladých jezdců významným krokem v jejich kariéře. Rozhlédněte se po MS a najdete lidi, kteří strávili čas v JWRC zlepšováním jejich schopností. Když Dani Sordo (juniorský mistr světa 2005) přestoupil do WRC, tak řekl, že souboje v JWRC ho připravili na tlak a pracovitost v WRC. JWRC je o získávání zkušeností pro tu nejvyšší úroveň.

A kolik jezdce taková účast stojí?

JWRC je nejlevnějším ze tří podpůrných mistrovství FIA a pro rok 2010 jsme se ještě více koncentrovali na snížení nákladů. Vidíme, že momentálně je pro mladé jezdce extrémně drahé získat další peníze, takže v posledních dvou letech byla zavedena další pravidla, která JWRC výrazně zlevnila. Nejdříve jsme zavedli vozy skupiny R, které jsou levnější v pořízení a nyní výrobci jako Ford, Renault, Abarth a Peugeot homologovali modely skupiny R, které nabízí slušný výkon za velmi rozumnou cenu. Trofej pro nováčka s vozem R2 je dalším stimulem.

Dále byl úspoře peněz přizpůsoben letošní kalendář. Přihlášení do JWRC si musí vybrat pět soutěží ze šesti nabídnutých, ani jedna z nich není obzvláště rozbitá nebo drahá. Tento šampionát je hlavně zaměřen na asfaltové soutěže, ale i obě šotolinové soutěže v Turecku a Portugalsku mají velmi hladký povrch.


Aktuální juniorský mistr světa Martin Prokop

FIA dosud oznámila čtyři přihlášky do letošního mistrovství. Kdy bude definitivní konec pro podání přihlášek?

Termín pro podání přihlášek pro všechna podpůrná mistrovství vypršel 4. ledna, ale bylo řečeno, že pozdější přihlášky mohou být akceptovány. A protože první soutěž JWRC se neuskuteční před dubnem, tak dává smysl přijímat přihlášky až do startu první soutěže – Turecka.

A kolik dalších přihlášek očekáváte?

Je mi známo pět dalších dobrých přihlášek, které jsou na spadnutí. A k tomu mluvíme s přibližně tuctem jezdců, kteří shánějí nutný rozpočet. Myslím, že kolem Turecka tak budeme mít okolo dvanácti, možná ale i patnácti přihlášek.

Jak vypadá srovnání s předchozími roky?

Minulý rok jsme začali s deseti vozy, průměr z předcházejících osmi let se pak blíží číslu osmnáct. Za současné ekonomické situace jsou taková čísla pochopitelná.

Komentářů celkem: 4
12. 1. 2010 15:02
0 0
To je spíš taková reklama formou rozhovoru s cílem přilákat ještě někoho do JWRC.
12. 1. 2010 16:50
0 0
Myslím že mladí závodníci se poženou raději do R3 Trophy. A 15 posádek v JWRC tomu snad sám nevěří smajlík
12. 1. 2010 16:52
0 0
Trošku se rozchází tvrzení p. de Jonga s tvrzením Marka Wallenweina co se do JWRC již delší dobu chystá ("Vysoké náklady na startovné, respektive na povinný poplatek ISC, nám zabrání v tomto šampionátu odstartovat.“)...
12. 1. 2010 17:43
0 0
V roce 2005 možná někoho mohlo JWRC na něco připravit, ale klesající kvalita je rok od roku patrnější. Škoda, na svém počátku se jednalo o hodně zajímavý mistrovství.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!