27. 1. 2010 19:18 − 2393× − 1

Voru Talveralli – komentář

Po norském šampionátu odstartovalo další mistrovství situované do oblasti severní Evropy.

Po norském šampionátu odstartovalo další mistrovství situované do oblasti severní Evropy. V tomto případě se jednalo o Estonsko, kam na start úvodní rally dorazilo 77 soutěžních dvojic. Vedle nejpočetnější skupiny domácích se na start postavily posádky ze sousedního Lotyška a Litvy a stejně tak z Finska, Ruska a dokonce i ze Španělska. Z jihu Evropy si na sníh přijel zasoutěžit Claudio Aldecoy, který dostal ze stáje Baltic Rally Rent k dispozici Subaru Impreza nejvyšší kategorie WRC.

Na povrchu, se kterým temperamentní Jižan nemá zrovna moc zkušeností, toho příliš nepředvedl. Daleko lépe se dařilo Finovi Jukkovi Hiltunenovi za volantem Fordu Focus WRC zapůjčeném od stejného přípravce. Na prvním testu dosáhl třetího nejrychlejšího času a na druhém skončil dokonce jako druhý nejrychlejší. Bohužel hned záhy svou snahu trochu přehnal a skončil mimo trať.

Georg Gross se třetím WRC začínal druhým časem, ovšem po následujících třech nejrychlejších časech se vyšplhal do čela a vybudoval si náskok 8,3 sekundy. Závěr rally obstaral třicetikilometrový úsek a ten se úřadujícímu estonskému mistrovi stal osudným. V jednom místě chyboval a nechal si zhasnout motor. Výsledkem byla ztráta 8,6 vteřiny a těsná porážka v boji o vítězství.

O tento primát jej připravil jeho týmový kolega Ott Tänak, který na domácí půdě vloni kraloval skupině N. Letos se bude mladý Estonec díky úspěchu v rámci projektu Pirelli Star Driver ukazovat hlavně na světových kolbištích. Doma ovšem sezónu nezačal za volantem svého Subaru Impreza Sti N14 vůbec špatně a při dalších domácích startech bude mít na co navazovat. Za zmínku stojí i jeho nový spolujezdec, kterým se stal bývalý parťák Urma Aavy Kuldar Sikk mající bohaté zkušenosti z MS.

Pořadí v cíli
1. Ott Tänak/Kuldar Sikk (EE) Subaru Impreza WRX STI 45:22,0
2. Georg Gross/Kristo Kraag (EE) Ford Focus RS WRC 03 +0,3 (1. A8)
3. Egon Kaur/Erik Lepikson (EE) Subaru Impreza WRX STI +56,2
4. Margus Remmak/Urmas Roosimaa (EE) Mitsubishi Lancer Evo IX +1.57,0
5. Raul Jeets/Andrus Toom (EE) Mitsubishi Lancer Evo IX +2.22,2
6. Ago Ahu/Konstantin Sorohov (EE) Subaru Impreza WRX STI +2.33,0
7. Aigar Pärs/Simo Koskinen (EE) Subaru Impreza WRX STI +2:47,5
8. Martin Kangur/Silver Kütt (EE) Honda Civic Type-R +3.15,9 (1. A7)
9. Ramunas Capkauskas/Tomas Sipkauskas (LT) Mitsubishi Lancer Evo IX +3.24,9
10. Kaspar Koitla/Andres Ots (EE) Honda Civic Type-R +3.25,4 (2. A7)
Komentářů celkem: 1
27. 1. 2010 20:43
0 0
Zajímavá soutěž! Ale ta první fotka je fakt brutální!!smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!