Rally Mina Clavero – komentář

O uplynulém víkendu odstartoval argentinský šampionát, který vloni nabídnul strhující souboje o titul až do konce.

O uplynulém víkendu odstartoval argentinský šampionát, který vloni nabídnul strhující souboje o titul až do úplně posledních kilometrů. Zajímavé souboje se dají od jezdců z argentinské špičky čekat i letos. Jejich první klání se odehrálo v horách na západ od městečka hostujícího světové ročníky Rally Argentina Villa Carlos Paz. Posádky se tak vydaly do známých míst na krásné úseky Mina Clavero nebo El Mirador, které pro letošek vypadly z itineráře zmiňované hlavní argentinské soutěže tentokrát zařazené jen do IRC.

Se startovním číslem jedna sezónu odstartoval úřadující mistr Federico Villagra. Stejně jako jeho stájový kolega Juan Manuel Marchetto usedl do Mitsubishi Lancer EVO X. Z Villagrových dílen pocházel i o něco starší stroj předešlé evoluce Lanceru, do něhož usedl za hranicemi Argentiny svými úspěchy v rámci skupiny N světového šampionátu známý Gustavo Trelles. Uruguayský jezdec posadil na sedadlo vedle sebe svého tradičního spolujezdce Jorge del Buena a společně si „staříci“ dohromady mající věk 120 let dojeli pro pěkné osmé místo.

Proti stáji VRS bude i letos se stejnou technikou vyrukovat Tango Rally Team kolem Marcose Ligata, který je zároveň stájovou jedničkou. Vloni však hrál prim Nicolas Madero bojující až do konce sezóny s Villagrou o titul. I letos bude brázdit argentinské tratě za volantem Lanceru EVO X stejně jako Alejandro Cancio nebo Luciano Bernardi. Uzmout titul jezdcům ve vozech se třemi diamanty ve znaku bude jistě těžké. S inovovanými Subaru Imprezami Sti N2010 se však budou snažit prosadit na nejvyšší posty jezdci stáje Barattero Gabriel Pozzo a Claudio Menzi.

Úvodní divácký test zvládl v nejrychlejším čase Villagra. Na vedoucí pozici ale moc dlouho nesetrval. Na přírodních úsecích musel svým soupeřům čistit trať a to se pochopitelně negativně projevilo na dosahovaných časech. Od druhé zkoušky přebral taktovku Pozzo, který dokázal vyhrát všechny sobotní testy. Na konci první etapy měl na čele náskok 20,2 sekundy na svého stájového kolegu Menziho. Piloti konkurenčního Tanga do letošní sezóny vstoupili poměrně nešťastně. Madero se nedočkal ani konce první etapy a Ligatovi patřila nelichotivá šestnáctá příčka.

Veškeré šance na úspěch tak byly vloženy do osob Alejandra Cancia a Luciana Bernardiho, kterým se oproti jejich kolegům dařilo vcelku obstojně a byli po prvním dnu klasifikováni na čtvrté a šesté příčce. V neděli ráno dokázal Cancio přeskočit do té doby pátého Marchetta a na druhé zkoušce pak šel i přes svého stájového kolegu. Do závěrečné části soutěže tvořené dvěma testy si kladl jediný cíl, pokusit se o skalp Villagry a posunout se tak na bednu. Pilot stáje Munchi’s se sice potýkal s problémy s elektronikou, ale o umístění v elitní trojce se připravit nenechal. Pro jasný double si dojeli piloti stáje Barattero, jejichž Imprezy až na drobné problémy se zavěšením u vozu druhého Menziho pracovaly znamenitě. Oba piloti mohou být maximálně spokojeni a konkurentům s vozy Mitsubishi se na čele jistě objevila nejedna nová vráska. Sezóna je ale na svém začátku a teprve další soutěže lépe naznačí, kdo se bude radovat na konci roku.

Pořadí v cíli
1. Gabriel Pozzo/Daniel Stillo (RA) Subaru Impreza WRX STI 2010 1:46.49,4
2. Claudio Menzi/Diego Cagnotti (RA) Subaru Impreza WRX STI 2010 +44,4
3. Federico Villagra/Diego Curletto (RA) Mitsubishi Lancer Evo X +1.11,0
4. Alejandro Cancio/Santiago Garcia (RA) Mitsubishi Lancer Evo X +1.15,9
5. Luciano Bernardi/Fabian Cretu (RA) Mitsubishi Lancer Evo X +1.17,5
6. Juan Manuel Marchetto/Gustavo Franchello (RA) Mitsubishi Lancer Evo X +1.42,2
7. Raul Martinez/Fernando Mussano (RA) Subaru Impreza WRX STI 2010 +2.11,4
8. Gustavo Trelles/Jorge del Buono (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +3.27,6
9. Marcos Ligato/Ruben Garcia (RA) Mitsubishi Lancer Evo X +5.40,1
10. Juan Gil de Marchi/Mauro Albornoz (RA) Mitsubishi Lancer Evo X +5.46,6
Komentářů celkem: 2
3. 3. 2010 10:30
0 0
Trelles smajlík to je panečku frajer, v jeho věku smajlík
3. 3. 2010 19:08
0 0
tentokrát zařazené jen do IRC. je to potřeba?smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!