27. 4. 2005 00:00 − 2348× − 2

Komentář k INTERNATIONAL RALLY OF WALES 2005

Jako první soutěž BRC byla letos zvolena loni znovuzrozená Rally of Wales. Ta se před dvěma lety nekonala kvůli nízkému počtu došlých přihlášek a s tím související nevýhodnosti pořádat pro pár jezdců

1. podnik Mistrovství Velké Británie (BRC)
23. – 24. dubna, Dolgellau, šotolina, 8 RZ – 108 mil
posádky (start/cíl) – 36/25

Mezi špičkou britského mistrovství došlo během zimní přestávky k velkým změnám týkajícím se zejména těch úplně nejlepších. Z kategorie WRC přešel mezi produkční vozy loňský mistr Dave Higgins. Opačným směrem se vydal mladík Seb Ling, který bude pilotovat právě Higginsův loňský Hyundai z týmu Steva Petche. Mezi registrovanými jezdci se letos objevil vítěz loňských tří posledních soutěží Mark Higgins. Jeho týmovým kolegou je i letos u týmu Eddie Stobart syn Malcolma Wilsona Matthew. S dalšími vozy Ford Focus WRC se do bojů vrhnou loňský vícemistr Austin MacHale a Steve Perez (verze 03), Jonathan Ingram a Paul Bird (verze 02). Citelnou ztrátou pak je přechod nejlepšího jezdce BRC let 2002 a 2003 Johnnyho Milnera do Irského asfaltového šampionátu. Mezi jezdce s vozy Super 1600 se zaregistroval pouze jeden, Christopher Davies. Novinkou je letos vypsaná kategorie Star of the future pro mladé začínající jezdce, kteří se utkají ve vozech s objemem 1400 ccm.

Jako první soutěž byla letos zvolena loni znovuzrozená Rally of Wales. Ta se před dvěma lety nekonala kvůli nízkému počtu došlých přihlášek a s tím související nevýhodnosti pořádat pro pár jezdců tak velký podnik. Ani letošní pohled do startovní listiny však není nijak uspokojivý. V hlavní klasifikaci soutěže odstartovalo jen 36 posádek! Do cíle jich pak dojelo 25.

Návrat Marka Higginse do BRC je určitě pozitivní, když bereme v potaz jeho kvality. Co se ale týče vyrovnanosti soubojů, zas takové pozitivum to není. Loni bojovali Dave Higgins s Austinem MacHalem o titul do posledního kilometru závěrečné soutěže a výsledný rozdíl činil několik sekund. Letos největší favorit Mark Higgins na každé z úvodních čtyřech rychlostních zkoušek Rally of Wales soupeřům nadělil kolem půl minuty! Nicméně na patém testu musel odstoupit pro poruchu převodovky. Na stejném testu vážně havaroval jeho týmový kolega Matt Wilson, kterému do té doby patřila druhá příčka. Při dlouhém sjezdu na vytočenou šestu vylétl z tratě a narazil do několika stromů. Výsledkem je jezdcovo zlomené zápěstí a zlomená noha spolujezdce. Po prvním dni tak vedl Austin MacHale o minutu před Davem Higginsem. Za ním byli těsně seřazeni John Ingram, Seb Ling a Rory Galligan, týmový kolega Davida Higginse z továrního týmu Mitsubishi s Lancerem osmé evoluce.

Druhý den se nesl ve znamení boje o druhou příčku. Tu po poruše podvozku na voze Davida Higginse získal Seb Ling. John Ingram zaostal o pouhých 8 sekund. Stejný rozdíl pak dělil jeho od čtvrtého Galligana, vítěze kategorie produkčních vozů. Za zmínku ještě stojí účast synů vítěze soutěže. Gareth MacHale s Corollou WRC zaostal za otcem o tři a půl minuty a dojel pátý. Aaron s produkčním Mitsubishi skončil jako jedenáctý celkově, šestý ve skupině. Od top ten jej dělilo 6 sekund.

Druhý podnik bude ve městečku Carlisle odstartován 20. května a bude jím Pirelli International Rally.

Pořadí v cíli:
1. Austin MacHale – Brian Murphy Ford Focus WRC 03
2. Sebastian Ling – Ian Allsop Hyundai Accent WRC + 2:17,7
3. Jon Ingram – Shaun O Gorman Ford Focus WRC RS 02 + 2:26,2
4. Rory Galligan – Greg Shinnors Mitsubishi Lancer Evo VIII + 2:34,9 (1. PV)
5. Gareth MacHale – Paul Ragle Toyota Corolla WRC + 3:29,8
6. Stuart Jones – Ross Butler Mitsubishi Lancer + 3:57,8 (2. PV)
7. Paul Wedgebury – Gemma Price Subaru Impreza + 4:14,1 (3. PV)
8. Richard Gower – Aled Davies Hyundai Accent WRC + 4:42,6
9. Lorna Smith – David Robson Subaru Impreza N9 + 7:44,3 (4. PV)
10. Barry Clark – Neil Shanks Subaru Impreza + 8:00,4 (5. PV)

Komentářů celkem: 2
27. 4. 2005 10:491
0 0
Hyenistická otázka... Neviděl jste někdo na webu fotky Wilsonova vraku ?
27. 4. 2005 13:092
0 0
Je onoboard video z ty bouracky, ale v televizi to tesne pred tou srazkou usekli smajlík. Snazim se ted ziskat to video.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!