Andrea Mrázková - eWRC.cz
13. 5. 2010 20:52 − 2922× − 15

Preview Impromat Rallysprint Kopná

Do startu jednoho z nejoblíbenějších rallysprintů zbývají již jen hodiny. Pojďme si představit, co nás v okolí Vizovic čeká.

Již tuto sobotu, 15. května 2010, nás čeká třetí soutěž z řady jednodenního ECOSUN Mistrovství České republiky v rallysprintech. I když trošku netradičně, a o něco dříve než jsme byli z předchozích let zvyklí, nás přivítá již osmnáctý ročník nejstaršího rallysprintového podniku v ČR IMPROMAT Rallysprint Kopná. Závody se odehrají na celkem čtyřech měřených úsecích, každý se pojede dvakrát a celkem se tedy můžeme těšit na 75 ostrých kilometrů.

Prvním slibovaným úsekem je nově zařazená erzeta přes vrch Barák vedoucí z Vizovic do Loučky. Rychlostní zkouška je fanouškům dobře známa v poněkud mrazivější podobě, kdy se jezdí při amatérské soutěži Ve stopě Valašské zimy. Druhou erzetou je pak úsek Raková, který se v letošní podobě pojede úplně poprvé. Novinkou celé soutěže je třetí rychlostní zkouška s názvem Kameňák vedoucí z obce Držková do Rusavy. Posledním úsekem, který celou soutěž dokonale doplňuje je klasická erzeta Kopná, která je pro letošní ročník jedinou nezměněnou rychlostní zkouškou.

Že se bude jednat o zajímavou podívanou neslibují jen nové, či staronové úseky rychlostních zkoušek, ale i bohaté startovní pole se sto dvaceti přihlášenými posádkami, mezi kterými najdeme mnoho českých špičkových jezdců, ale i skvělých jezdců ze zahraničí.

Stejně jako v Lužických Horách se nám představí vozy královské specifikace WRC, kdy mezi favority nepochybně patří Jan Štěpánek s Markem Omelkou na Škodě Octavia WRC, jemuž v celkovém hodnocení rallysprintového šampionátu patří třetí příčka. Dalšími zástupcem WRCek je slovenský pilot Igor Drotár (Škoda Fabia WRC), kterého snad tentokrát nezradí technika, jako tomu bylo v loňském roce, a bude se tak moci na plno zapojit do souboje s početnou skupinou produkčních vozů a také sedmi speciálů S2000. Další WRC ve startovním poli představí Milan Pantálek, který usedne do pro něj již tradiční Škody Fábia WRC. Na Českých tratích v poslední době zřídka kdy viděné, ale o to atraktivnější WRC přihlásil Jaromír Tomaštík a to s vůz značky Subaru. V roli favorita soutěže a rovněž v čele průběžného pořadí se se Škodou Fábia S2000 představí duo bratří Odložilíků.

Dalším jezdcem, tentokrát zahraničním, který má co mluvit do pořadí na stupních vítězů, je polský jezdec Gregorz Grzyb se Škodou Fabia S2000, který v loňském roce na Kopné ukořistil druhou příčku. Černým koněm soutěže může být ale také domácí a zkušený Jaromír Tarabus se špičkovým Fordem Fiesta S2000. Titul v rallysprintovém šampionátu pak obhajuje Jaroslav Orsák na Mitsubishi Lancer EVO IX, kdy Kopná představuje jeho letošní druhý start v jednodenních sprintech. Všem zmíněným s vozy WRC a speciály S2000 může ale vypálit rybník Roman Kresta, který při svém druhém letošním spritovém startu usedne do Peugeotu S2000 a rozhodně se nebude kochat vyhlídkovou jízdou. Až první kilometry sprintu nám prozradí jak rychle si na Škodu Fábia S2000 zvykne domácí Luba Minařík. Snad nikdo si ale nemyslí, že pojede pomalu. Špička je tedy na Kopné nebývale široká a tipování na první trojici nebude vůbec jednoduché. Z pravidelných účastníků sprintu snad chybí pouze rodinný klan Semerádů, kdy účastník Mistrovství světa Martin musel dát přednost přípravě na maturitu před soutěžemi.

Velké boje se ale jistě rozhoří i mezi ostatními posádkami. Do bojů mezi dvoukolkami, kde mezi špičku standardně patří Jan Dohnal s letos stávkujícím Renaultem Clio S1600, či Vašek Dunovský s Ignisem S1600, jistě zasáhne hodně rychlý a doma nezadržitelný Míra Březík s Citroenem C2 R2 MAX. Na startu se ale objeví i další atraktivní „superšvestky“ doplněné krásnými Fábiemi KIT.

Mezi sto dvaceti přihlášenými posádkami ale nalezneme i velké množství historických skvostů v čele s legendárními Škodovkami 130 RS, kterých je přihlášeno dokonce pět. Muziku mezi historiky ale zřejmě budou tvrdit Opely Šimurdy a Tichého a zajímat nás bude i premiéra Toyoty Celica v kategorii historiků, kterou povede Tomáš Řezníček. Pokud se nestane nic mimořádného, tak z historických aut by neměl dát nikomu šanci Luboš Tenkl se silným a krásným BMW M3, který ale neboduje do historiků, ale do S2 s vozy WRC.

Kopná tedy startovní listinou rozhodně láká. Až po soutěži ale budeme moci hodnotit změny, které přineslo vynucené stěhování centra soutěže do Vizovic, či velká obměna rychlostních zkoušek, které na Kopné vždy patřily k tomu nejlepšímu ve sprintech, co u nás máme. Nyní si přejme jen dobré počasí a, pěkné závody a velké množství ukázněných diváků stojících na bezpečných místech.

Komentářů celkem: 15
13. 5. 2010 21:23
0 0
Nooo tak počasí nevím,nevím!!Vypadá to dle předpovědi na lijavce a to nebýt dobré.
13. 5. 2010 21:26
0 0
proč se tam zmiňuje Tomaštík,když se ví,že nejede?
13. 5. 2010 22:18
0 0
Peták taky nejede...
13. 5. 2010 23:21
0 0
Začátek startovky nic moc konec je lepčí a počasí neřeším nésu z cukrusmajlíksmajlík
14. 5. 2010 07:04
0 0
tyy ... gonzo ? Tomáštík fakt nejede ? ... a já se tak těšil smajlík tak samo jako jsem se těšil na xsaru ... smajlík
14. 5. 2010 07:05
0 0
To autorka:Napsala jste to hezky,ale je tam jen jeden favorit Roman Kresta a on to také vyhraje.Tarabus je rozhodně lepší a větší favorit na umístění na bedně než bř.Odložilikové.
Promiňte mi to,ale asi to dění moc nesledujete.Tím Vás ,ale v žádném případě nechci urazit.
14. 5. 2010 07:29
0 0
To SKODA: Chtěl bych vidět Tebe ty chytráku, jak by jsi to napsal.smajlík
14. 5. 2010 09:08
0 0
To Martino: Chytrák jste Vy a urážet přeci není třeba! Kdo sleduje rally,tak ví jaké je rozložení sil jednotl.jezdců.už se v tom nějaký pátek pohybuji.Buďme k sobě slušní.
14. 5. 2010 09:18
0 0
To SKODA: Dobrá, v příštím člnku napíšeme jen o Romanu Krestovi a o tom, že je nejlepší? Budeš spokojený? Já Odložilíka na Kopné za favorita určitě považuji. Pokud o někom mluvím, že je favorit, nemusím si nutně myslet, že je jediný favorit. Pokud se nemýlím, tak dál je uvedeno, že všem může vypálit rybník Roman Kresta, tam jsi se dočetl?
14. 5. 2010 09:27
0 0
Tak vidím,že sou tady rozepře kvůli favoritům. Já myslím,že každý má svojeho a má na to svůj názor. Podle mě Odložilíci nejsou tka uplně marní.
14. 5. 2010 09:44
0 0
To MravenecZ:Vůbec nechciaby se psalo jen o Romanovi,ale tak jako pisatelka mám právo říci a to slušně svůj názor.Toť vše!Jinak jsem to samozřejmě dočetl až do konce a právě proto jsem se ozval.Jinak už dál to nebudu komentovat.
14. 5. 2010 12:27
0 0
Že všem může vypálit rybník Roman Kresta? Fakt dost blbě napsaný. To je jednoznačně největší adept na vítězství, tak nevim, komu by měl vypalovat rybník.
14. 5. 2010 23:34
0 0
Pridavam sa spomente si na minuly rok aky bol rychly Grzyb?smajlíkpodla mna su tu vyrovnane sance pre kazdehosmajlík
16. 5. 2010 13:52
0 0
Kolik tak může stát vítězstí na Kopné ?
16. 5. 2010 14:57
0 0
Nerejda:myslíš.že si ho koupíš?Zapomeň!!!!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!