Václav Arazim se v Pačejově posadí za volant historika

S Fordem Sierra Cosworth skupiny A se v Pačejově představí zkušený soutěžák Václav Arazim.

Litvínovský Václav Arazim začínal se soutěžemi v sedmdesátých letech minulého století a do historických tabulek se jeho jméno už mnohokrát zapsalo zlatým písmem. V současné době můžeme zkušeného jezdce vídat za volantem produkčního Mitsubishi Lancer EVO IX, kde zdatně sekunduje mnohem mladším soupeřům v silných čtyřkolkách, což jednoznačně potvrzuje jeho v současné době druhé místo v kategorii N4 za Václavem Pechem. Na následující Rally Pačejov bude ale Václav Arazim netradičně sedlat vůz spadající do kategorie historiků stejně jako zmíněný Václav Pech. Jirka Navrátil pro Rally Pačejov zapůjčil Václavu Arazimovi svůj Ford Sierra Cosworth s nímž doposud startoval v soutěžích historických vozidel on. Václav Arazim tento vůz důkladně zná, protože Sierra procházela renovací právě v jeho dílnách. „Jirka Navrátil mi nabídl možnost se s jeho autem svézt v Pačejově, protože on sám v tu dobu bude závodit v Octavia cupu. Ze začátku se mi moc nechtělo, ale nechal jsem se přemluvit. V Pačejově pojedu v kategorii S, protože jedině takhle může tohle krásné auto startovat v pořadí tam, kde si to zaslouží. Od Jirky Navrátila budu mít nejenom auto, ale budu mít k dispozici i jeho spolujezdce Jirku Káňu. Jirka zatím není zcela zkušeným spolujezdcem, ale alespoň bude mít možnost se ode mě něco přiučit. Na svezení se Sierrou se hodně těším, i když při testech jsem zjistil, že už jsem zadnímu pohonu trochu odvykl. Naposledy jsem se zadkem závodil se Škodovkou 130 a od té doby byla všechna auta enková a hlavně čtyřkolky. Chci si auto také vyzkoušet ohledně techniky. Hlavně v rychlých pasážích, jak je na tom podvozkově, protože nastavení podvozku jedeme stále v té specifikaci jak jsme auto koupili. Pačejov tedy nebude až tolik o závodění, jako o tom si jízdu užít a pořádně otestovat tohle krásné a drahé auto, kterému nesmím ublížit,“ říká před startem Václav Arazim, kterému letos velmi dobře vychází sezona s produkčním Mitsubishi.


Foto: Petr Frýba

„Momentálně jsme druhé enko za Vaškem Pechem a to je nad očekávání dobrý výsledek. Trochu nám to pokazila Bohemka, kde jsme hned na prvním servisu museli preventivně vyměnit diferenciál za náhradní, který ale celou soutež nevydržel a museli jsme tak odstoupit. Je to o to smutnější, že moje auto dva roky po sobě neodstoupilo na technickou závadu. Díky tomu, že se mi stále daří držet krok se špičkou, se mi zatím ještě v soudobých vozech končit nechce. Můj start s historikem v Pačejově je tedy prozatím jednorázová záležitost,“ ujišťuje Václav Arazim.


Foto: Petr Frýba

Na start se také velice těší spolujezdec Jirka Káňa. „Nemůžu se už našeho startu dočkat. Pamatuju si, jak jsem jako mladý kluk čítával o týmu Chemopetrol Litvínov ještě v měsíčníku Svět Motorů. Ani náhodou by mě nenapadlo, že se k něčemu takovému někdy dostanu. Z druhé strany mám z celé akce trochu obavy. Věnuju se rally krátce a navíc jsem nikdy nestartoval s jiným jezdcem než Jirkou Navrátilem. Pan Arazim je profesionál a je zvyklý na vysoký standard ve čtení rozpisu. Budu se snažit se toho od něj co nejvíce naučit, vyjít mu vstříc a udělat co nejméně chyb,“ říká Jirka Káňa.


Foto: Petr Frýba

I když osobně nebude v Pačejově, ale bude závodit na okruzích, tak Jirka Navrátil bude jistě tento rallysprint bedlivě sledovat alespoň na dálku. „Určitě mě mrzí, že závod neuvidím na vlastní oči. Budu kluky sledovat na internetu a pak se alespoň podívám na záběry z kamer diváků a televize, stejně jako na on-boardy, abych viděl, jak to auto vlastně dokáže jet. Jelikož jsme já i spolujezdec v rally pořád trochu nováčky, zajímá nás jaký potenciál v sobě auto skrývá. Chceme si tak od pana Arazima nechat nastavit jakousi výkonnostní laťku. Velice mě zajímá, co si pan Arazim myslí o nastavení podvozku a motoru. Myslím také, že pro Jirku bude start vedle takové legendy jak velkým zážitkem, tak i dobrou školou. Pan Arazim bude jistě mít co říct k jeho podání rozpisu a doufáme, že nás posune vpřed. Dále má tento start být jakýmsi poděkováním celému týmu AP Motorsport za přípravu auta, protože s ním od zakoupení přes rekonstrukci až po dnešní finální ladění měli dost práce“ říká Jirka Navrátil.


Foto: Petr Frýba

"Další motivací pro tento start bylo také jakési poukázání na fakt, že historické vozy nejsou v ČR součástí startovního pole. Dle mého názoru je startem za polem potlačována hlavní myšlenka soutěží, tedy fakt, že soutěžím s ostatními, což by mělo být základní právo každého vozu a každé posádky. Pouze výkonnost posádky, by měla určovat pořadí, v jakém se mezi ostatními pohybuje. A pokud David občas porazí Goliáše, tím lépe pro celý sport. Ford tak na Pačejově nepojede mezi historiky, ale bude startovat ve třídě S. Těším se tedy na to, že naše Sierra pojede s tak nízkým startovním číslem v poli a bude ji řídit jezdec takového formátu, jako je pan Václav Arazim. Doufám, že Václav svoji jízdou potěší jak všechny fanoušky rally, tak i naše přátele a sponzory.“ dodává Jirka Navrátil.

Rallysprint v Pačejově tak získal další lákadlo k návštěvě. Vidět porovnání soudobých vozidel s historickými, která budou řídit špičkoví soutěžáci, určitě bude stát za to. Nemyslíte?

Komentářů celkem: 21
9. 8. 2010 11:2921
0 0
Tak Arazim v podmínkách naprosto nepříznivých pro tohle auto časama překvapil asi každéhosmajlíkJak by to asi bylo na suchu..........
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!