Juha Kankkunen zlepšil svou historickou bilanci o další body

Legenda rallyového sportu potvrdila, že ani po odchodu do "důchodu" neztratila závodnické srdce.

Finská legenda rallyového sportu – Juha Kankkunen – neodolala po osmi letech zaslouženého odpočinku vábení světa motorů a při domácí Rally Finland přidala další čtyři mistrovské body do své rozsáhlé sbírky. S vozem Ford Focus RS WRC vybojoval jednapadesátiletý Fin osmou příčku a zaznamenal řadu pěkných dílčích časů.

Pro osvěžení paměti připomínáme, že Juha Kankkunen je mistr světa z let 1986, 1987, 1991 a 1993, a letošní Rally Finland byla jeho první soutěží nejvyšší kategorie, které se zúčastnil od svého odchodu z rallyové scény v roce 2002. Jezdec, který byl hostem v týmu Stobart Ford, dokázal zajet 15 časů v první desítce (z celkem 19 možných) a jeho nejlepším počinem byla dvě sedmá místa z páteční osmé a desáté vložky.

„Hřálo mě u srdce, když jsem slyšel podporu takového množství fanoušků a byl jsem velmi šťastný, že jsem zde mohl být společně s řadou nejlepších rallyových jezdců současné éry. Někteří z nich mě znají už více než dvacet let,“ řekl Kankkunen. „Nedělní etapa byla velmi dlouhá a mně chvíli trvalo, než jsem se probudil. Chtěl jsem pobavit ty obrovské masy diváků jízdou „dveřmi napřed“, i když to samozřejmě není ten nejrychlejší způsob závodění.“

„Jel jsem si svým vlastním tempem a nezkoušel jsem se honit s těmi nejlepšími. Mým cílem bylo dokončit soutěž v první desítce a jsem velmi rád, že jsem byl ještě o dvě příčky lepší a dokonce jsem porazil Kimiho Räikkönena.”

Na Kankkunena čekalo v cíli soutěže další příjemné překvapení, protože byl vyhlášen Hvězdou soutěže a získal cenu “Abu Dhabi Spirit of the Rally”. „Potěšilo mě, že jsem obdržel takové ocenění,“ pokračoval Kankkunen. „Bylo to úžasné usednout znovu za volant a užít si jízdu s vozem WRC. V těch nejnovějších vozech jsem příliš mnoho času nestrávil a i když jsem věděl, že se s těmi staršími „wéercéčky“ nedají srovnávat a že těch změn je opravdu hodně, tak mě pak nic nepřekvapilo.”

Juha Kankkunen pak sklidil uznání i od týmového šéfa Malcolma Wilsona: „Bylo pro nás ctí, že se Juha stal součástí týmu. Když si uvědomímem, že neměl prakticky žádné zkušenosti s novou generací vozů WRC, tak je jeho celkové umístění obdivuhodné.“

crash.net

Komentářů celkem: 8
3. 8. 2010 12:341
0 0
To byla velmi zajímavá konfrontace.Kankkunen byl pro svůj cool přístup vždycky můj oblíbený pilot.Jestli ovšem takový "děda" takhle jezdí po 8 letech zimního spánku, musím si klást otázku, je-li takový genius nebo WRC natolik upadlo. Odpověď bude asi někde na půl cesty, ale blíže k druhé variantě, viz např. Holowczyc loni v Polsku. V každém případě mám po weekendu vykloubené palce smajlík a velkou radost. Smekám.
3. 8. 2010 14:312
0 0
Vidím to jako velkou ostudu pro některé současné jezdce.
Velmi dobrý výkon Juhy K. - přeci jen už je to jezdec z "jiné" doby.
Auta se změnily, styl jízdy, dlouho v důchodu, už nějaký ten věk a s tím související opotřebení organismu.
S minimem tréninku a... a mohl bych psát pořád dál.
Opravdu ostudné srovnání s některými současnými jezdci.
3. 8. 2010 17:423
0 0
Zase na druhou stranu je 4násobný mistr světa.A ne v době,kdy jezdily jen dvě automobilky.Takže asi něco umí.smajlík
Ale přeci jen je mu 51 a 8 let nezávodil,tak by ho měli stálí jezdci dávat...
3. 8. 2010 22:074
0 0
Klobouček Juho! Ale pokud jsi jezdil dveřma napřed v MS, proč to nezopakovat na Legendách? smajlík Tam se honili s Marcusem jak psi! smajlík
4. 8. 2010 07:525
0 0
..pánové,Juha není žádná lamička z horní dolní,Ten Vám to samé předvede v 61 ....smajlík
5. 8. 2010 01:106
0 0
On má nějakou svou rallyschool přeci, takže se asi udržuje pořád, to se nebojtesmajlík
Každopádně krásnej výkon, profesor je tosmajlík
5. 8. 2010 19:218
0 0
S tebou jedu, protože ty se se svým stylem v Micře nemáš za co stydět rozhodněsmajlíksmajlík
Nechceš jet na Pačejov? Já pojedu, ještě nemám na stopro dohodnutý auto, budu vědět zejtra, kdybych ho měl, rád ti oplatím svezení, zavolám si?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!