Tomáš Drásta - eWRC.cz
12. 8. 2010 14:06 − 2978× − 15

Na závody se dá jezdit i bez licence

Jistě, na závody se dá jezdit i bez licence. Není to úplně ono…

Jistě, na závody se dá jezdit i bez licence. Není to úplně ono být divákem, ale divák ve Finsku je jako Alenka v říši divů. Byl jsem s partou fandů ve Finsku a ještě teď chodím s pusou otevřenou. To co tam jezdci předvádějí, je za hranicí fyzikálních zákonů a zdravého rozumu. A to včetně našich kluků Prokopa, Semeráda a Kresty. Říkal jsem si závodník, ale po tomto zážitku se tohoto označení dobrovolně vzdávám.

Vlastně za ten výlet vděčím FASu, protože jsem se měl zúčastnit Rally Pačejov, a to u nás bez licence nelze. Opravdu jsem licenci odevzdal 16.7.2010 a od tohoto data ukusuji den po dni roční trest zákazu činnosti. Mezi tím jsem ovšem stihl za pomoci právníků, fandů a kamarádů našvat a potrápit FAS. S obětavou finanční pomocí Edy Patery vzniklo propracované právní stanovisko od kanceláře JUDr. Sokola. Obvodní soud pro Prahu 1 přijal mou žalobu o určení nezákonnosti rozhodnutí AČR. S nezištnou pomocí kamaráda a rallyfandy JUDr. Kořána jsem podal podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a také jsem oslovil s žádostí na prošetření stanov a disciplinárního řádu schvalovatele a nadřízený orgán pro občanská sdružení – Ministerstvo vnitra. A redaktor Světa Motorů Michal Štěpanovský nám drží palce a celou kauzu zveřejní na stránkách časopisu.

Přes všechnu podporu a pomoc od sympatizantů to bylo docela heroické úsilí to takto rozhýbat a také to bylo za cenu nemalé finanční oběti na naší straně. Pomalu se ze mě stává fundovaný odborník na příslušné zákony a judikaturu. Problém je selsky jasný, ale v právnických uličkách se nejede rovně a naplno, ale je to samá levá 6 a brzda pravá 8 do retardéru. O horizontu full do cíle se prostě mluvit nedá. Teď jsou na startu veškeré oslovené instituce a jak rozhodnou je jen v jejich kompetenci. Ať to rozhodnou jakkoliv, tak snad bude do budoucna jasné, co může FAS požadovat a nařizovat v rámci svých řádů, a co je již za touto hranicí. A snad mi to pak někdy odpustí a pochopí, že tady nejde o mojí licenci č.65 vydanou poprvé v roce 1982. Ale o společný zájem na rozvoji, usměrňování a nikoliv brždění zájmové činnosti o fenoménu zvanému rally, race, drifting, prostě o automobilové závody.

Ahoj Tomáš Drásta

Komentářů celkem: 15
12. 8. 2010 14:231
0 0
Držím palce! Kdyby se takto občansky statečně chovali všichni a nesmiřovali se s daným stavem věcí, možná by se nám v té české kotlině žilo o fous lépe.smajlík
12. 8. 2010 14:532
0 0
WOW, držím palce. smajlík
12. 8. 2010 15:103
0 0
Hodně štěstí a trpělivost
12. 8. 2010 15:404
0 0
také držím palcesmajlík
Ifo
12. 8. 2010 16:365
0 0
Tak ať se ti ten boj Davide Tomáši proti Goliášovi FAS podaří. smajlíksmajlík
12. 8. 2010 18:196
0 0
A proč se nepřidali i ostatní nespokojenísmajlík?To mohla být ukrutná síla!
12. 8. 2010 18:347
0 0
Tuto iniciativu rozhodně vítám! Občanský sektor by měl být místem rozvoje občanských zájmů a sdružování, nikoliv místem jejich omezování. Alespoň tak se to všude učí. Ve sféře své působnosti ať si Autoklub pochopitelně dělá co chce a jak může a umí, ale omezovat občanské aktivity svých členů je už za hranicí a držím ve při všechny palce Tomáši Drástovi, jakožto i ostatním zainteresovaným smajlík
12. 8. 2010 19:018
0 0
Jakým metrem FAS měří nevím, když někomu licenci vrátili a Tomášovi ne...smajlík?
12. 8. 2010 19:289
0 0
Co vím, tak ji vrátili těm, co napsali, že netušili, že ten závod se nejede pod FAS. Tomáš Drásta a Pepa Čermák se k tomu postavili čelem.
12. 8. 2010 19:3110
0 0
Tak nějak jsem si myslel, že to bude...Tomáši, Good Luck, si borec
12. 8. 2010 20:0111
0 0
Prostě aspoň někdo jim ukazuje,že si před nima na prdel nesedne. Jen houšť a větší kapky. Kéž by to byl začátek jejich konce.......smajlíksmajlíksmajlík
12. 8. 2010 23:2012
0 0
CHLAPE držím palce. "CHLAPE" protožes to nevzdal a nezabalil. smajlík
13. 8. 2010 01:0313
0 0
smajlíksmajlíksmajlíkDržím palce sice to moc nepomůže,ale budu rád když to dopadne dobře ve Váš prospěch už si tu opravdu moc diktovali někdy i nesmyslně.
13. 8. 2010 06:5014
0 0
Že ryba smrdí od hlavy, je jasné. Tady je už špatný samotný princip "tvorby" vedení Autoklubu,které jeho členové volí každé čtyři roky,tedy ne závodníci, ale mototuristé, karavanisté apod.Už o těchto volbách jdou velmi zajímavé historky o silném přesvědčování základních organizací, aby se zvolili " TI" správní,což se kupodivu daří už 20 let.
No a takto podivně se vyvolí 13 členů/Prezidium/ vedení Autoklubu,což by nám nemuselo vadit/většinou nejsme členové Autoklubu/ ,kdyby si tito následně nevytvořili řídící čtyřčlenný výbor FASu/ p.Ječmínek,Babka,Minářík,Novák/který si už znovu jmenuje výkonný výbor FASu a a ten znovu vytvoří složení jednotlivých Svazů,tedy i Svaz rally.A to je už závažné.
Takže nám tento sport řídí lidé, které nikdo ,ale opravdu nikdo ze závodníků nevolil,na jejich jmenování neměl žádný vliv a ani tak na složení orgánů, které rozhodují o jeho sportovní činnosti/viz.kolega Drásta/, taky o zdraví/ Hans/ a taky o našich financí/ zákaz použití některých vozů,např.WRCa/.Tito lidé rozhodují o stamilionových částkách,nainvestovaných závodníky a jejich týmy do tohoto sportu, aniž za svoje konání nesou jakoukoliv odpovědnost a aniž k tomu mají jakýkoliv mandát.

Vůbec nechápu, co má taková "tvorba" FASu společného s demokracií a jak je vůbec 20 let po převratu možná .
Navíc se nám stávají z těchto vytvořených orgánů mnohde rodinné podniky s funkcemi na furt neboli na dožití a taky začíná postupná privatizace tohoto sportu /ONI,Mediasport apod./,kdy jsou omezována práva závodníků jak v oblasti používání techniky/ "R" značky/,vlastních záznamů-onbordy,tak i v omezování účasti na ostatních ,jinde pořádaných podnicích a to za použítí vydírání a finančního nátlaku.
FAS by měl být řídící orgán, zvolený z pléna sportovců,který by měl napomáhat rozvoji našeho milovaného sportu a ne, jak je tomu dosud,podivnou organizací s praktikami jižních zemí,když to nazvu slušně.
13. 8. 2010 08:3115
0 0
Ahoj všem,
i Vaše menší a chudší sestřička Rallycross ČR silně protestuje proti kvalitě a organizaci zavodů pod FASem. 5.8.2010 byl zaslán také ostrý otevřený dopis na jejich adresu a nyní se začinají rozpohybovávat ledy. Škody na investicích do zmanipulovaných či nekorektních závodu jsou nemalé a je třeba tyto investice chránit jako kdekoliv jinde v podnikání. U dopisu jen neskončilo a už proběhlo i první jednání s členy komise a určitě ne poslední. Pro příznivce je dopis a diskuze zde:
http://www.rallyecross.cz/otevreny-dopis-fasu-od-viakom-racing/clanek/id=1202
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!