Ondřej Krajča - eWRC.cz
16. 8. 2010 20:16 − 4075× − 32

Lukáš Lapdavský: Hodně mi pomohl Tibor Cserhalmi

Povídání s pilotem ze Slovenska Lukášem Lapdavským, který odpověděl na několik otázek.
Přinášíme Vám povídání s 22 letým pilotem Lukášem Lapdavským. Tento Slovák pochází od Rožňavy a se poprvé posadil do závodního vozu v 17 letech. K automobilovým soutěžím ho přivedl jeho otec, který ho po soutěžích doprovází i v současné době. Momentálně můžeme tohoto pilota vidět za volantem Peugeotu 207 S2000, se kterým se zúčastní i Barum Czech Rally Zlín.

Lukáši, popiš nám, jak jsi se dostal k rally a jaké jsou tvoje soutěžácké začátky?

Já sem nezačínal jako někteří jezdci, kteří přešli z motokár nebo nějakých jiných závodů, které jezdili předtím. Už jako malý jsem chodil na rally, ale to jenom párkrát se svým otcem, ale když jsem byl malý, tak to více bavilo mého otce než mě. Takže ve všem co se týká rally má prsty můj otec.

Asi v 17 letech jsem si koupil autocrossový favorit, měl takové menší úpravy a nedaleko místa, kde jsem ho parkoval jsme měli takové šotolinové cvičiště, kde jsem ho párkrát zadřel (smích). Potom už mi otec koupil závodního A-čkového Favorita, se kterým sem začal trénovat, zdokonalovat se a chtěli jsme sním odjet i nějakou soutěž, ale už jsme to nestihli, protože otec koupil Fabii A5 a už to šlo….

Blíží se vrchol sezóny u nás v ČR, čeká nás Barum Czech Rally Zlín. Zúčastníš se i ty?

Ano, velmi se těšíme! Barumku si přece nemůžeme nechat ujít. :)

Předpokládám, že techniku měnit nebudeš a opět osedláš Peugeot 207 S2000?

Ano, technika zůstává stále stejná.

Letošní start na Barumce bude Tvůj už čtvrtý v řadě na této soutěži. Jak se Ti líbí tento podnik?

Myslím si, že krásnější soutěž jsem ještě nikdy nejel. Co se týká atmosféry nebo organizace celé soutěže, tak Barumka je jako malý svět.

Konkurence bude i letos veliká. Jaký očekáváš výsledek?

To určitě bude, tak jako každý rok. Můj výsledek? Nechci předbíhat situaci a říkat, jestli dojedeme nebo ne. Doufáme, že tento rok se nám už podaří dojet a když se podaří i nějaký výsledek, tak to bude potěšující pro celý tým.

Ty jsi se u nás zúčastnil i více soutěží než jen Barumky. Zkus najít nějaké rozdíly mezi českými a slovenskými soutěžemi?

Nechci nějak posuzovat české nebo slovenské soutěže, ale bohužel na Slovensku chybí finance a taktéž organizace některých soutěží. To, co bylo kdysi na Slovensku, tak už je dávno za námi a v dnešní době se lidé pouze dívají a dotují pouze fotbal nebo hokej. U nás to není takové jako u vás, kde skoro každý žije rally… I přesto jsme rádi, že máme možnost startovat i u vás. Sice to vždycky bereme tak, aby jsme se více sžili s autem a poté jsme mohli na Slovensku zajet nějaký slušný výsledek. Nám jde přece jen o slovenský mistrák.

Takže Kopná byla vlastně příprava na Lubeník, kde jsi zajel jeden ze svých nejlepších výsledků v kariéře že?

Ano. Kopná se nám líbí a jeli jsme ji i proto, že jsme v této sezóně toho moc nenajezdili a taktéž jsme to pojali jako test před Lubeníkem, kde se nám podařil zajet pěkný výsledek. :)

Přesto si myslím, že tratě na Slovesku jsou celkem rychlé a vozům S2000 nesvědčí. Nebo to je opačně?

Ano, v tom máš pravdu. Když se podíváme do kalendáře, tak většina soutěží je spojených s jinými v zahraničí, kde organizátoři jakoby vybírali tratě pro auta, které dosáhnou rychlosti i přes 200 km/h. Ale na druhou stranu, v dnešní době se u nás dají těžko sehnat všechny potřebné povolení na úzké lesní cesty, které spadají do CHKO. (pozn. redaktora – CHKO = Chráněná krajinná oblast)

To jsme se také dostali k zajímavému srovnaní. Ty patříš mezi piloty, kteří přešli z vozu skupiny N na vůz S2000. Zkus tyto vozy porovnat?

Hmmm, zatím až tak tyto dva vozy porovnat nemůžu, protože ani jeden jsem z hlediska zkušeností nevyužil na 100%. Na to by určitě věděli odpověď Kresta, Kopecký nebo Valda. Oni už doslova létají s takovými auty. Jedině můžu říct, že mám lepší pocit z S2000 než z N4. S2000 lépe brzdí, je menší, lehčí a na cestě je jako přilepená, což se o Mitsubishi říct nedá. Určitě je Mitsubishi skvělé auto a za ty peníze lepší. O tom, jak se s tím autem dá jet hrana by mohl vyprávět Pech. :)

To je určitě pravda, ale někteří si dokonce myslí, že Vašek Pech využívá ve svém Mitsubishi nepovolené součástky. Jaký máš ty na to názor?

Četl jsem o tom. No zatím nevím o nikom, kdo by na něj podal protest, takže když není důkaz, tak nemůžeme odsuzovat a ani nijak zpochybňovat jeho výsledky. Tedy já už o tom vůbec nemůžu nějak povídat, protože moje výsledky neohrožuje. (smích)

Chystáš se po Barumce na nějaký případný další start u nás?

Určitě ano, ale na jaký přijedu, tak to v tuto chvíli nevím, ale určitě se chceme u vás ještě nějakých soutěží zúčastnit.

Máš nějaký soutěžácký vzor?

Ještě kdysi byl můj vzor Jean Ragnotti. No to bylo dávno a od té doby jsme měl možnost sedět ve voze s Pavlem Valouškem, ale určitě jsou i jiní výborní jezdci. Pavel mě toho hodně naučil a taktéž Valoušek st. Ještě bych dodal, že i Tibor Cserhalmi, který mi také hodně pomohl nabrat nějaká ty zkušenosti.

Tak to je hezké mít za vzor české i slovenské jezdce. A koho tipuješ na mistra ČR a SR?

To ano, od každého trošku. V ČR Valouška a na Slovensku Dodiho Béreše.

Chtěl by jsi něco vzkázat fanouškům před nadcházející Barumkou?

Jestli nějaké máme, tak určitě ano, aby nám na Barumce drželi palce a povzbudili nás hlasitými výkřiky Go, Go, Go… (smích)

Děkuji ti za rozhovor.

Taktéž děkuji za rozhovor a chtěl bych ještě poděkovat hlavně našemu sponzorovi (otci), který se snaží pro nás dělat více, než dost. Bez něho bychom určitě nejezdili! Za to mu patří velké díky. Děkuji taky všem ostatním: Apid racing, fanouškům a soupeřům přejeme vidět cíl, aby bylo co oslavovat. :)

Komentářů celkem: 32
17. 8. 2010 16:43
0 0
předpokládám, že to kdo sem chodí a rally se jim líbí, tak že by většina lidí si rally rádo sjelo. Ale třeba nemá peníze. To jsem já a určitě mnoha lidí odsud! Lapdavští na to peníze sehnali, baví je to, tak ať jezdí. A opravdu i dkyž namají takové výsledky, tak pořád jezdí. A ať jezdí. Já jim to přeju. Jsem závistivec ale přeju jim to smajlík
17. 8. 2010 17:00
0 0
mi bude stačit když jim dají naší mladí ogaři Mira Jakeš,Martin Semerád...jeho jízda nijak neohromuje,myslím že je tu spousta kluků co by si zasloužilo lepší auto a ani by to nemuselo být s2000..a věřím že by je pojezdili a nemyslím že mají malo naježděno..
17. 8. 2010 19:41
0 0
Chlapi,myslim si ze neni nejlepsi hodnotit jezdce timhle zpusobem,jestli je talent nebo antitalent,takove hodnoceni neni na miste. Jezdi se hlavne pro radost,at uz prima ucast nebo jako divak. To je jak na Barumce nekteri ''fandove'' reknou ze dobrych je prvnich 20,30 aut,pritom zavodi 120-130,v nasazeni,v zapalu boje,atd. a to neni jen barumka,ale kazda rally. Kazdy si zaslouzi povzbudit,a ne ze nejaky chytrak napise hned jako prvni komentar ze je Lukas antitalent,kazdy ma mezi jezdci sveho favorita,ale nemel by nekoho kritizovat. Takze Luky Go,je jedno jestli budes 5 nebo 50,ale hlavne v nedeli na cilove rampe...
17. 8. 2010 21:52
0 0
Hrať RBR, alebo pozerať na pc onboardy je na míle vzdialené od posadenia sa na jedno z dvoch sedadiel v súťažnom aute. Kto to nezažil, a hoci aj v "N" kovom Favorite, nevie a nemôže reálne posúdiť o čom to všetko je...,tak nech sa chlapcom darísmajlík
18. 8. 2010 09:12
0 0
Opravdu tu jsou některé komentáře zajímavé.Souhlasím s IMPREZA MG , opravdu je rozdíl mezi RBR a opravdovou rally.
18. 8. 2010 09:58
0 0
hobbit: Díky za podporu. Onanovat tu je asi povolené jenom pozitivně, jak někteří dokazují... smajlík Já nikomu nic nezazlívám, líbí se mi, že pěkná holka pojíždí mladé kluky, že papánek platí podprůměrného jezdce... Ale šak ať si jezdí! Jen je mi líto (viz "takco"), že opravdoví talenti shánějí peníze horko těžko smajlík
Zdraví vás pitomec a už mlčí přenechávaje prostor pozitivním ryze a zcela příspěvkům smajlík
18. 8. 2010 15:34
0 0
Mě by zajímalo milý Pekosku, kdy jsi zaznamenal třeba Martina Bujáčka či Martina Semeráda. Jestli jsi vůbec sledoval ten jediný ročník pro mladé talenty v rally. Ono, když už ti kluci mají výsledky, to už je jednoduchý poznat talent. Nebo když v roce 2008 jel Barumku Mirek Jakeš, kolik lidí si ho všímalo. A ta mladá holka že pojede spoustu kluků je asi jasné, když má výborný náčiní a stále jezdí. Ono nejde o pozitivní příspěvky, ono jde o to, co píšeš a ještě jakým stylem. Ty tvoje příspěvky to je opravdu s prominutím na pořádnou ránu k probrání. Já teda mít syna a prachy, tak samozřejmě budu dopřávat především jemu (a udělala by to drtivá většina fandů) a třeba věřit, že z něho něco bude a když ne, nic se neděje - je to syn. Ale dávat peníze talentu a ono pak nic... Proto taky existují manažeři a sponzoři, kteří pak doufají v návratnost peněz. Můžeš talentům přispívat a nemusíš tady jen plakat, že shánějí těžko peníze. smajlík Nejhorší je závist, kterou tady překypuješ.
18. 8. 2010 16:52
0 0
Pekosek: Víte, nevím, kdo jste, nevím ani, kolik Vám je let, jak vypadáte... Ale Vaše příspěvky k této diskuzi jsou jedna velká ubohost... Řekl bych kombinace nějaké zakomplexovanosti a závisti...
Být holka je něco špatného? Když sedí holka za volantem soutěžního, nebo závodního auta, to je něco špatného? Vy jste dokázal co? Kolik máte za sebou soutěží, nebo závodů? Já myslím, že takovým jako Vy je zcela zbytečné jmenovat holky, které uměly a umí jezdit sakra rychle a dobře! Jen v té české kotlině, díky přemnoženým buranům Vašeho typu, to mají u nás holky těžké, málem jako někde v nějaké islámské dálavě... Taky jich, na rozdíl od jiných zemí, u nás moc nezávodí. A je to škoda! S takovou Evicí Vykydalivic bych si to raději nerozdával, dostal bych výprask...
Jestli, jak Vy říkáte "papánek" platí nějakého synáčka, co je Vám po tom? Co Vy máte proti tomu? Otravuje Vás někdo kvůli tomu, že utratíte za něco? Když má nějaký bohatý otec syna, kterého baví závodit, proč by mu to neplatil? Ale v české kotlině je závist geneticky zakořeněna a být synem kohokoliv bohatého, nebo vlivného se prostě neodpouští... Stačí se podívat, kolik českých "fanoušků" rallyesportu doslova nenávidí mladého Wilsona, jen proto, jak se jmenuje... Ono by šlo zajít zpátky, kolik se jen tady nacházelo křiklounů, kteří nemohli mladého Kopeckého ani cejtit... Protože si dovolil tu nehoráznost, mít tatínka, navíc tatínka bývalého závodníka... A že podle Vás talenti nemají peníze? Jak víte, že jsou talenti? Třeba podle toho, že večer profičí nějakou dědinou v poladěné feldě 140? Každý se musí o sebe starat! Chci li závodit, musím na to mít, nebo ty peníze shánět! A ne žgryndat o tom, že nějaké tatínek platí synátorovi, který to neumí... A na základě čeho Vy to vůbec posuzujete?
18. 8. 2010 19:22
0 0
Je krásné porovnat si, jak se jedna věc dá ve dvou příspěvcích vyjádřit různým stylem. Myšlenka stejná, její vyjádření diametrálně rozdílné. Gille, díky!smajlík
18. 8. 2010 19:47
0 0
Novej Mirek Dušín promluvil... Vážení, pište si rychle poznámky do deníčků, ať víte, co je správné a co ne!
20. 8. 2010 23:23
0 0
Ano, pište si, protože semínko nepochopení krásně vyklíčilo! Tedy konkrétně a krátce: O té Burcu jste to tu nikdo nepochopili, o Lapdavském jo (nicméně si stojím za svým)...
Jste úžasní, duše plesá a svědomí hlodá! smajlík
21. 8. 2010 08:02
0 0
Hlavní je, že chápeš Ty sám sebe.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!