Barum Team Retro se připravuje na Barum rally

Amatérská posádka, kterou můžeme vídat na RallyCupu se připravuje na vrchol sezony

Amatérská posádka, kterou můžeme vídat na RallyCupu, slalomech a závodech na okruzích, ve složení Viktor Mechl – Ondřej Mechl, se připravuje na první start na domácí půdě. Tratě Barumky absolvuje v rámci Star rally v poli historiků s nádhernou Škodou 130LR v barvách domácího Barum teamu. Odpověděli nám několik otázek.

Jak se připravujete?

V: Především psychicky, na fyzickou přípravu jsem příliš líný. Mám respekt z obtížných RZ jako Semetín a Troják, kde bude důležitý dobře napsaný rozpis. Takže se teď učím hlavně psát.
O: A já zase číst.

Jak to vlastně začalo?

V: Nápad vznikl loni po Barumce. Chtěli jsme jet, ale neměli ani auto ani licenci. Tak jsme si řekli, že to zkusíme mezi historiky.
O: Chvíli jsme hledali vhodný vůz. Lákala nás legendární Škoda 130RS, ale nepodařilo se nám ji sehnat. Pak jsme objevili repliku 130LR a svezli se s ní na rallyslalomu.

Jak se jezdí s takovým autem?

V: Po první jízdě jsem pochopil, že to bude velká sranda, protože oproti dnešním závodním i sériovým autům to neakceleruje, nebrzdí a nezatáčí. Obdivuji řidiče, kteří s těmi auty dřív jezdili, protože je to daleko namáhavější, než řídit moderní vůz.
O: Je to klasický závoďák. Všechno je tam slyšet a člověk cítí každý šutr. Bez všech těch posilovačů, omezovačů a jiných vychytávek je to čisté závodění.

Takže auto vás nadchlo a vy se přihlásili na Star Rally.

V: Tak jednoduché to nebylo. Rozhodnutí padlo na přelomu roku a pak to stálo půl roku příprav. Když máme závodit, tak ať to stojí za to.
O: Jako zlínští patrioti jsme se rozhodli oživit tradici Barum teamu. Takže jsme sháněli podklady, vyjednávali podmínky a zkrátka dělali spoustu nezáživných činnosti, bez kterých bychom se nesvezli.

Vůz vypadá pěkně, můžete prozradit něco z jeho historie?

V: Jde o repliku, nově postavený vůz ze Škody 120L. Motor zůstal, zbytek se velmi blíží Škodě 130LR.
O: Vzhledově odpovídá vozu, se kterým jezdila v letech 1985-6 posádka Polášek-Mrkvan a kdo pamatuje tehdejší TV přímé přenosy ze Slušovic, určitě si vybaví jejich kotrmelec, po kterém skončili na kolech a pokračovali dál až do cíle.
V: Historii nechceme opakovat důsledně a pokusíme se po střeše nejezdit, ale diváky i tak pobavíme.

Jaké máte ambice?

V: Historikům se neměří časy, takže poprvé nebudu hledat čistou stopu, a využiju každou příležitost s autem si pohrát.
O: Úkol zní jasně: Dovézt barumáckou škodovku až do cíle.

Co říkáte na profil RZ?

V: Nic tak náročného jsme zatím nejeli. Amatérské soutěže se jezdí na dvou až třech úsecích. Tady máme pět úseků a pořádnou porci kilometrů.
O: Náročné tratě a neopakovatelná atmosféra jsou hlavní důvody, proč do toho jdeme. Doufáme, že fanoušci nebudou sledovat jen špičku, ale zůstanou i na staré závoďáky. Těšíme se na všechny.

Díky za rozhovor

Komentářů celkem: 1
26. 8. 2010 23:221
0 0
Hodně štěstí smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!