Prince Kazincbarcika Rally – komentář

Maďarský šampionát má za sebou většinu ze svého letošního programu a na konci srpna se již odbyla jeho předposlední část.

Maďarský šampionát má za sebou většinu ze svého letošního programu a na konci srpna se již odbyla jeho předposlední část. Naprosto jasně si zatím v cestě za titulem počíná pilot Mitsubishi Lancer EVO IX Asi, který dokázal z pěti soutěží čtyři vyhrát a teprve v té poslední mu porážku uštědřil János Tóth. Pilot Peugeotu 207 Super 2000 se tímto triumfem zařadil na druhou příčku v šampionátu, ovšem bez nějak výrazné možnosti zaútočit ještě na titul.


Foto: www.rallysport.hu

V kategorii Super 2000 se letos na pozici největšího soupeře někdejšího maďarského šampióna prosadil úřadující maďarský mistr Norbert Herczig. V posledním podniku jej ovšem zradila jeho Škoda Fabia a do závěrečné dvojice soutěží tak nastupoval už s výraznějším bodovým odstupem. Druhý start na domácí půdě za volantem Fordu Fiesta Super 2000 si na šesté letošní rally odbyl Zsolt Kakuszi.

Na začátek se nejrychlejším časem prezentoval Miklós Kazár s Mitsubishi Lancer EVO IX, od kterého na druhém úseku taktovku přebral jeho kolega s produkčním autem Asi. Na trojce zajel nejlépe naopak Tóth, a tak se potřetí v řadě pořadí soutěže měnilo. Pilot Peugeotu si připsal nejrychlejší čas i na RZ 4 a 6, čímž zvedl svůj náskok na čele průběžného pořadí na 12 sekund.


Foto: www.rallysport.hu

Za zády vedoucí dvojice se dokázal do RZ 5 držet Herczig s Fabií. Během následující noční části úvodní etapy ovšem udělal defekt, který jej stál více jak minutu. Druhý den se tak musel věnovat stahování vzniklé ztráty, což se mu dařilo a před závěrečnou trojicí zkoušek již figuroval na čtvrtém místě. To ale musel opustit v momentě, kdy na RZ 12 zaváhal a na dlouhých dvanáct minut se zaparkoval mimo trať.

V počátku druhé etapy zaznamenal lepší rozjezd Asi, kterému se díky tomu podařilo snížit svůj odstup na 7,7 sekundy. Tóth okamžitě kontroval a po dalších dvou testech se jeho náskok znovu zvedl, a to skoro na dvojnásobek. Další dvojice testů pro změnu lépe vyšla jezdci Lanceru a odstup se tak zmenšil zpět na méně než polovinu. Na start dvanáctého testu ovšem vedoucí dvěstěsedmička málem vůbec nedorazila. Motor se nedařilo dlouhou dobu nastartovat a na Tóthově kontě tak přibyla nepříjemná padesátisekundová penalizace.


Foto: www.rallysport.hu

Na třináctém testu pak někdejší maďarský mistr ještě schytal defekt a propadl se na třetí příčku za Kakusziho. O skvělý stříbrný post ale pilot Fordu v závěrečné zkoušce přišel, když se tam Tóth již vyvaroval dalších problémů a dojel si alespoň pro druhou pozici. Páté vítězství v této sezóně pro Asiho znamenalo, že se osmatřicetiletý borec stal poprvé ve své kariéře maďarským mistrem. Vzhledem k pěti vítězstvím z šesti odjetých rally toho dosáhl nezapomenutelným způsobem.


Foto: www.rallysport.hu

Pořadí v cíli
1. "Asi"/Zsuzsa Piko (H) Mitsubishi Lancer Evo IX 1:15.54,3
2. Janos Toth Jr/Robert Tagai (H) Peugeot 207 S2000 +51,6
3. Zsolt Kakuszi/Csaba Kakuszi (H) Ford Fiesta S2000 +53,1
4. Krisztian Hideg/Endre Kismõdi (H) Mitsubishi Lancer Evo IX +1.00,8
5. Andras Hadik/Istvan Juhasz (H) Subaru Impreza WRX STI N12 +1.13,1
6. Janos Balogh/Laszlo Nemeth (H) Mitsubishi Lancer Evo IX +1.37,0
7. Mihaly Matics/Gabor Viczena (H) Mitsubishi Lancer Evo VII +4.20,9 (1. S3)
8. Jozsef Trencsenyi/Attila Vinoczai (H) Mitsubishi Lancer Evo IX +4.24,0
9. Zoltan Budavari/Balazs Kecskemeti (H) Mitsubishi Lancer Evo VIII +5.11,1 (2. S3)
10. Tibor Sziklai/Gabor Verba (H) Mitsubishi Lancer Evo IX +5.54,0

Stav maďarského šampionátu: 1. "Asi" 119, 2. Toth 86,6, 3. Turi 47, 4. Herczig 46, 5. Hideg 27,8, 6. Turan 24,4

Podrobnější konečné výsledky naleznete na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 3
9. 9. 2010 11:351
0 0
chodili sme partia do madarska na rally ale odkedy im zakazali WRC tak sa mi zda ze je nudnejsiii ako ten nas slovensky
10. 9. 2010 20:522
0 0
Lubos, vies, ze to iste si myslim presne aj ja? Uz to nema ten naboj, ako v minulosti...
11. 9. 2010 10:343
0 0
jj, asi jazdi na nku jak blazon to im neberem ale nemas tam ziadny taky suboj o stotinky jak u nas beres -gzybsmajlíknemastne neslane:Psmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!