Prokop se po Japonsku bodově dotáhl na Ponse

Svůj premiérový start na Japonské rally zakončil úřadující juniorský mistr světa v rally Martin Prokop ziskem důležitých bodů.

Svůj premiérový start na náročné Japonské rally zakončil úřadující juniorský mistr světa v rally Martin Prokop ziskem důležitých bodů do hodnocení šampionátu S-WRC. Společně s navigátorem Janem Tománkem a vozem Ford Fiesta S2000 vybojovali druhé místo v této klasifikaci.

Tratě Japonské rally jsou tradičně tvrdou prověrkou jak připravenosti posádek, tak především techniky. Závodní vozy dostaly hodně zabrat i v průběhu letošního ročníku a Fiesta S2000 posádky Prokop – Tománek dojížděla v sobotu večer do servisu po druhé etapě s utrženým motorem. Mechanici týmu odvedli skvělou práci a vůz připravili tak, aby byl schopen absolvovat porci zbývajících 55 měřených kilometrů nedělní etapy.

Martin Prokop s Janem Tománkem navíc dokázali vyhrát pět z osmi nedělních testů a ve výsledcích se tak přiblížili na rozdíl pouhé půlminuty za záda vítězné posádky Ketomaa – Sternberg.

I body za druhé místo stačily Martinu Prokopovi, aby se v průběžném hodnocení šampionátu S-WRC bodově dotáhl na vedoucího Španěla Xaviera Ponse. Oba jezdci mají nyní na svých kontech po 96 bodech. Český závodník původně start v Japonsku neplánoval a využil až nabídky Nassera Al-Attiyaha, který měl Japonsko nominované, ale musel dát přednost účasti v Silk Way Rally v barvách továrního týmu Volkswagen. Prokop tak bude bodovat už jen v jediném ze dvou zbývajících podniků, konkrétně ve Francii. Naopak Pons může ještě získat body jak v Alsasku, tak ve Velké Británii.

Martin Prokop: „Japonsko pro mě byla fantastická zkušenost, i když šlo o neobyčejně náročnou rally. Navíc jsme získali z pohledu vývoje šampionátu velice důležité body. Po pátečních problémech jsem věděl, že dostihnout Jariho bude nemožné, proto bylo důležité, abychom neudělali zbytečnou chybu a dojeli si pro body za druhé místo. Samozřejmě je škoda, že jsme nemohli jet s Jarim v kontaktu a víc mezi sebou bojovat. Bylo by to určitě zajímavější.“

Ve dnech 1. až 3. října pokračuje šampionát S-WRC předposledním podnikem ve francouzském Alsasku.

Foto: Ralf Hardwick

Komentářů celkem: 51
13. 9. 2010 15:1741
0 0
Libor: Přesně tak. Ve své kategorii, kde jezdí 5 aut patří do TOP5, souhlasim.
Petr V.: Já osobně tady antiprokopovské kecy nerozjíždim, jen se mi nelíbí ty tiskovky.
13. 9. 2010 15:5242
0 0
Speeder: KRESTA,PROKOP .. já můžu .. ty a podobní asi ne, v tom je ten problém.smajlík
13. 9. 2010 15:5643
0 0
Libor: V tom problém asi nebude, Martina můžu taky.
13. 9. 2010 16:0744
0 0
...dobre prst, jen tak dal a bude to doma...
13. 9. 2010 18:4345
0 0
Vážení, nevím, kolik těch chytrých tady vidělo Jariho ketomu jet na šotolině. Je to neskutečnej magor, kterej jde neuvěřitelně do materiálu a asi i čínskej sponzor bude rozhodně movitější, než prokopovic firma, takže stíhaj Jariho prohřešky na autě řešit. Například na Mikkově horizontu ve Finsku skočil v prvním kole jen o málo míň, než Mikko a na rozdíl od něj to v druhém kole zopakoval. Moc mu přeju, aby na něj v historicky blízké době zbylo nějaké kvalitní WRC.
Martin je boží člověk, když jsem chtěl na Bohemce podepsat model jeho autíčka a nepsala mi fixa, zaběhl kamsi a funkční přinesl. Mimochodem na Bohemce dokázal, že do špičky IRC by patřil, kdyby ho jel.
Martinovi fandím, už jen proto, že jako jediný Čech jede seriál MS a přesto, že nejsem žádný krestofil, fandil jsem Romanovi ve Finsku jak o život ! Zkuste svou závist držet na uzdě a fandit Martinovi ve Francii ať ten titul dopadne, nebo nejste Češi ?
13. 9. 2010 18:5146
0 0
Mr.Cimbu: Mám stejnou zkušenost z Barumky 09, kdy taktéž běžel pro fixu, aby mi mohl hodit podpis. Proto nevím, proč mě tady pasují na antiProkopovce. A ten Jari, to je fakt asi dobrej magor. Toho bych chtěl vidět smajlík Ale do toho materiálu musí jít každej kdo tam chce uspět, jinak to nemá moc cenu. Titul je ale asi reálnej jen v případě, že by Xavi minimálně jednou opadnul, což nikomu nepřeju.
13. 9. 2010 19:4047
0 0
mno... je neuvěřitelné co jsou tady někteří lidi schopni během dvou dnů vypotitsmajlík
13. 9. 2010 20:0948
0 0
Mr.Cimbru: Tady se nebudují žádní antiProkop. Jen se poukazuje že není taková hvězda jak je prezentován. Jestli chce jezdit MS musí přidat jinak zmizí v průměru. Jo potěší když je česká vlaječka ve startovním poli ikdyby jel jezdec co má u nás startovní číslo kolom stovky budu mu fandit. Určitě tu není nikdo kdo by nedřel palce Prokopovi. Kritika a pochvala je normální věc jenže když někdo pocháli Ašína tak je hned Ašínove a když se pusti do Kresty je antiKrestičsmajlík
13. 9. 2010 23:1049
0 0
2 jurisek: nechceš už přestat spamovat? Tak si zkus udělat svůj tým, udělat si rozpočet a jezdi si podle svýho. Psát web pro takový **** občas tu redakci obdivuju.
14. 9. 2010 10:2550
0 0
Mr.Cimbu: smajlíksmajlíksmajlík
15. 9. 2010 12:4351
0 0
Mr.Cimbu:To bych podepsal do posledního písmene.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!