Na Ukrajině již znají svého letošního šampióna

Ukrajinský šampionát letos obsahoval celkem šest soutěží, na nichž si to přední tamní jezdci rozdali o titul.

Ukrajinský šampionát letos obsahoval celkem šest soutěží, na nichž si to přední tamní jezdci rozdali o titul. Většina bojů se odehrála na šotolině, i když dvě soutěže nabídly svým účastníkům závodění na zpevněných cestách. Špička ukrajinského šampionátu sedlá podobně jako tomu je v případě hodně dalších šampionátů produkční vozy Mitsubishi Lancer, zejména se jedná o exempláře deváté evoluce. Proti nim vystartovala početně daleko slabší skupina jezdců se Subaru. Bez zajímavosti jistě není, že se pravidelně do top ten dostávali i piloti vozů značky VAZ.


Foto: www.ascania-racing.com

Nejsilnější tým pro letošní šampionát sestavila stáj Ascania Racing sponzorovaná známou značkou bonbónů Mentos. Do jejich dvou Lancerů EVO IX usedli Aleksandr Saljuk, mistr své země z let 2006, 2007 a 2009, a Valerij Gorban. Saljuk je ostatně mezinárodní soutěžácké veřejnosti znám svým megaskokem během letošní Rally of Turkey. A byl to právě on, kdo se jako první ujal v šampionátu vedení. Jeho stájový kolega začínal ze třetí pozice, když jej na Rali Bukovina o 14,4 sekundy porazil Jurij Shapovalov.

Druhou soutěž roku zastínil skandál se zkracováním trasy, za který byli několikaminutovými penalizacemi po skončení podniku penalizováni třetí Igor Chapovskij, čtvrtý Andriej Kikirieshko a pátý Taras Kravchenko. Tento skandál ukrajinská rally nepamatuje od konce devadesátých let, kdy se podvádělo na soutěži v Oděse. Vedoucí muž šampionátu Saljuk na start dorazil s novým spolujezdcem a možná právě tento fakt přispěl k jeho brzkému konci na RZ 5, kde skončil mimo trať. Vítězství znamenající posun do čela klasifikace šampionátu zaznamenala dvojka stáje Ascania Gorban.


Foto: www.rallyworld.com.ua

Pokud se na Rali Chumackij Schlach řešilo zkracování trasy, pak na třetím podniku bylo naopak hlavním tématem bloudění a s tím spojené prodloužení si celkové délky jedné z rychlostních zkoušek. Do takovýchto problémů se kvůli špatně vytýčené trati dostal Saljuk, který RZ 9 absolvoval po její staré trase. Komisaři však důkladně prozkoumali onboardy z jeho vozu a nakonec výsledky osudného testu upravili a vítězství úřadujícímu mistrovi přeci jen připsali. Na druhý post tím spadl jeho stájový kolega Gorban.

Ukrajinský šampionát se následně přesunul do Lvova, kde byla na programu první z asfaltových rally. Po sobotním rozjezdu na divácké speciálce se v neděli soutěžilo v horách, kde musel být první test kvůli vydatnému dešti zrušen. Od toho následujícího začal směřovat za vítězstvím, které mu vyneslo posun do čela šampionátu, Saljuk. Dosavadní lídr šampionátu Gorban sice na svého kolegu z Ascanie neměl, ale držel si alespoň druhý post. O ten přišel až výletem mimo trať pouhé tři kilometry před cílem posledního testu. Stříbrný post v soutěži a nově i v průběžném pořadí mistrovství spadl do klína Shapovalovi.


Foto: www.rallyworld.com.ua

Předposlední díl seriálu se odehrál v okolí Kyjeva, který je domovem vedoucího borce Saljuka. Ten se na poslední šotolinové rally tohoto roku ujal hned z kraje vedení a na prvním testu ujel druhému v pořadí o neuvěřitelných 41,9 vteřiny! Následně však jeho Mitsubishi začalo zlobit, což pilota srazilo na sedmou příčku. Zbytek soutěže se nesl ve znamení ataku stájové jednotky na svého kolegu Gorbana. Drtivý finiš Saljukovi nakonec o 19,5 sekundy nevyšel, ale i tak byl jeho výkon obdivuhodný.

Gorban si ještě do závěrečného podniku Prime Yalta Rally udržel teoretickou šanci na titul. A tu mu jeho kolega oživil odpadnutím hned v první etapě pro poruchu transmisí. V té druhé se vrátil v rámci SupeRally, ale stávkující diferenciál jej hodně zpomaloval a připravil mu i jednu horkou chvilku v podobě výletu z trati. Naštěstí pro něho se nedařilo ani Gorbanovi, jemuž očividně asfalty ani trochu nesvědčí. Dvojka Ascanie nebyla schopna využít nabídnuté příležitosti a body za pouhé šesté místo mu umožnily pouze setrvat na vicemistrovské pozici. Saljuk se tak letos stal počtvrté mistrem své země.


Foto: www.ascania-racing.com

Konečný stav ukrajinského šampionátu: 1. Saljuk 630, 2. Gorban 585, 3. Shapovalov 435, 4. Kochmar 363, 5. Feldman 330, 6. Kuzmienko 245

Komentářů celkem: 2
16. 9. 2010 20:19
0 0
Saljuk si to zaslouzi uz jen kvuli tomu skoku v portugalsku smajlík
16. 9. 2010 20:20
0 0
ne v Turecku sry
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!