29. 9. 2010 09:29 − 2654× − 8

Peták v dramatickém finále čtvrtý

Posledním letošním závodem Mediasport MMČR v rally byla o uplynulém víkendu Herkul Rally Příbram.

Posledním letošním závodem Mediasport MMČR v rally byla o uplynulém víkendu Herkul Rally Příbram. Na startu samozřejmě nemohla chybět domácí posádka ve složení Josef Peták a Alena Benešová s vozem Peugeot 207 S2000 Hroch Rally Teamu.

Šestnáct rychlostních zkoušek, více než 170 ostrých kilometrů, domácí atmosféra a boj o celkové páté místo v šampionátu. I tak by se dala v krátkosti charakterizovat Rally Příbram, poslední závod letošního velkého šampionátu.

A kdo, že byli Petákovi největší soupeři o konečné páté místo? Václav Arazim a Vojtěch Štajf. Na první, nejdelší Vystrkovské rychlostní zkoušce zajel příbramský jezdec šesté místo se ztrátou jedné desetiny vteřiny na pátého Štajfa.

I v dalším průběhu první etapy sváděla posádka modro-bílého Peugeotu 207 S2000 s Vojtěchem Štajfem vyrovnaný souboj, a tak po první sekci pátečního souboje činil rozdíl pouhé 3,1 vteřiny! V noční části sice Peták s Benešovou na Vojtu Štajfa ztráceli, i tak ztráta 7,7 vteřin slibovala napínavý souboj do sobotní etapy. „První tři rychlostní zkoušky soutěže jsme zvládli bez chyby. Snažili jsme se vyvarovat chyb, protože domácí Příbram je vždy hodně vyblázněným závodem. O něco horší to však bylo ve večerní části. Přeci jen již nejsem nejmladší, a tak především na Vystrkově jsem si připadal, jako bych jel ve svářeckých brýlích. Viděl jsem doslova kulové. Nakonec ztráta na Vojtu není velká, a tak to bude zítra velmi zajímavé. Navíc počasí slibuje drama až do cíle, a tak bude velmi důležité neudělat chybu a především trefit volbu pneumatik,“ zhodnotil první etapu Josef Peták.

Sobotní etapa začala tak, jak průběžně sedmý jezdec v rámci Rally Příbram předpovídal. Deštivé, chladné počasí, náročných pět rychlostních zkoušek v jedné sekci a velké množství vytahaného bláta. I tak se první sekce smíšené posádce povedla, když na Vojtu stáhla přes pět vteřin. Navíc v průběžném pořadí se Peták s Benešovou posunuli na páté místo.

Podobný scénář měla i závěrečná část soutěže. Josef Peták zajížděl s Vojtou vyrovnané časy, a tak před poslední rychlostní zkouškou činil rozdíl pouhých 1,4 vteřiny. O konečném čtvrtém místě v soutěži, především pak o celkovém pátém místě v šampionátu tak měla rozhodnout úplně poslední RZ s délkou 16,92 kilometrů. Krátce po startu v lesní pasáži však posádku Peugeotu 207 S2000 překvapil spadlý strom přes silnici. Ten sice diváci odstranili, přesto Peták nějaký ten čas ztratil. V tu chvíli však netušil, že právě zde před ním startující Vojta Štajf chyboval a rozhodl tak tento souboj ve prospěch příbramské posádky, která poškozený vůz pražského jezdce dojela před cílem RZ. „Na první kolo rychlostních zkoušek jsme měli vpředu nuly a vzadu média. Bohužel se to ukázalo jako špatný tah. Zadní část vozu každou chvíli ustřelovala, a tím jsme ztráceli hodně časů. Naopak na závěrečných pět RZ jsme trefili pneumatiky skvěle a byli jsme odhodláni zatáhnout a zaútočit na Vojtu. Před poslední RZ činil rozdíl 1,4 vteřiny, což slibovalo velké drama až do cíle soutěže. Na poslední RZ však nastala kuriózní situace, když jsme přijeli k místu, kde přes cestu ležel strom, do kterého narazil před námi startující Vojta. Když jsme přijížděli k inkriminovanému místu a diváci viděli, že zpomaluji, ihned začali strom z cesty odstraňovat. Ten však byl zaklíněný a bylo těžké jej z cesty dostat. Přesto to zvládli rychle, za což jim chci moc,moc poděkovat a vyvrátit spekulace o tom, že jsem se k tomuto momentu vyjadřoval jako o sabotáži diváků na naši posádku. Nechali jsme tady sice cca. patnáct vteřin, ale jen díky rychlé práci diváků mohla RZ pokračovat dál. Opravdu si zaslouží velké poděkování. Vojtovi to bohužel v přímém souboji uklouzlo, a tím se bohužel připravil o možnost bojovat až do cílové fotobuňky. Jinak domácí soutěž se mi líbila. Byla náročná, tratě pěkné a především souboje byly úžasné a strhující až do cíle soutěže. Máme za sebou kompletní velký šampionát, a tak bych chtěl poděkovat všem našim sponzorům a mechanikům za celoroční bezchybnou a perfektní práci. Co se krátkého zhodnocení týká. První polovina šampionátu nám příliš nevyšla, ale druhá již byla dle našich představ, a tak celkové páté místo v šampionátu je skvělým výsledkem,“ zhodnotil nejen příbramský závod Peták.

Josef Peták s Alenou Benešovou tak v rámci Herkul Rally Příbram obsadili čtvrté místo absolutně a především získali celkové páté místo v hodnocení letošního šampionátu MMČR v rally. Dalším závodem posádky Hroch Rally Teamu bude o příštím víkendu rallysprintový podnik, jenž se uskuteční v Jeseníkách.

Komentářů celkem: 8
DND
29. 9. 2010 09:37
0 0
K tomu stromu:

"Když jsme přijížděli k inkriminovanému místu a diváci viděli, že zpomaluji, ihned začali strom z cesty odstraňovat. Ten však byl zaklíněný a bylo těžké jej z cesty dostat. Přesto to zvládli rychle, za což jim chci moc,moc poděkovat a vyvrátit spekulace o tom, že jsem se k tomuto momentu vyjadřoval jako o sabotáži diváků na naši posádku."

Na onboardu je jasně slyšet "No to si snad dělají prdel", což jsem si vyložil tak že v prvním momentě asi pana Petáka napadlo že tam ten strom hodili "fanoušci". Na druhou stranu je fakt že ten strom tam ležel tak krásně přesně napříč přes cestu že by mě na jeho místě nejdřív napadlo to samé - totiž že ho tam hodili fandové. Zvlášť když se Štajfem sváděli tak vyrovnaný souboj.
29. 9. 2010 10:08
0 0
Tak já u toho stromu byl, na tom onboardu jsem vidět (batoh na zádech, v pravé ruce foťák, v levé strom )smajlík. Ten strom jsme se snažili odstranit už předtím, ale toho času bylo málo. Vojta Štajf ztratil tak 15 sekund na místě, během té doby se ke stromu seběhlo pár lidí a řvali, že se musí zastavit RZ. Naštěstí jsem je vyhecoval a do toho stromu se pustili. Moc to nešlo a když přijížděl Pepa, raději jsme šli z cesty. Když zastavil, pokračovali jsme a docela rychle se to povedlo. Takže díky všem divákům, kteří pomohli. Jinak byla klika, že ten padající strom jen o kousek minul jednoho diváka v houštině. Vše by mělo být natočené kameramanem od JNK, takže to někde jistě bude vidět.
29. 9. 2010 10:43
0 0
TO:Shacki....jj jak říkáš,ty lidi rikali ze to nezvedneme. A kdyz sme jim zacali rikat ze je nas tam dvacet ze to zvedneme,tak se konecne neco zacalo dit. Mohlo to byt jinak rychleji a pepa nemusel ztratit vubec...
29. 9. 2010 10:54
0 0
No já sedět za volantem, tak bych jenom neutrousil něco o konečníku ale asi bych řval jako tur. Jet o vteřinu s Vojtou na nože a přijet k padlýmu stromu na RZ, kterou projeli všichni přede mnou včetně safety tak bych se taky hodně divil co to je a ani by mne nenapadlo, že dřevorubcem byl Vojta. Zvlášť když tam nejsou vidět žádné stopy nebo auto. Pepovi bych nevyčítal vůbec nic k jeho komentáři do intercomu. Asi by se na jeho místě divili všichni.
DND
29. 9. 2010 11:29
0 0
pačes: Tak tak, já taky nikomu nic nevyčítámsmajlík Jak se tyhle situace vůbec řeší, neměl by Peták dostat náhradní čas (nebo ho snad dostal?)?
29. 9. 2010 12:25
0 0
Tak pokud by šlo o ty ztracené vteřiny, tak by jistě dostal jiný čas. Po těch problémech Vojty ale o ty vteřiny nešlo, a tak mám pocit, že ani o jiný čas nežádal a nic se neměnilo.
29. 9. 2010 13:38
0 0
Shaki: "...v rámci Herkul Rally Příbram obsadili čtvrté místo absolutně a především získali celkové páté místo v hodnocení letošního šampionátu MMČR v rally"

Kouknu na výsledky vpravo na liště a vše je jinak - bylo by složité aby u výsledků jednotlivých šampionátů byl datum aktualizace?

Díky

Jinak Pepa na oko čím starší tím více muzikysmajlík
29. 9. 2010 16:27
0 0
Jinak Shacki za 14 dní jdu dělat do lesa dřevo na chalupu. Nechceš přiložit ruku k dílu ?? smajlíksmajlík Docela ti to šlo.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!