30. 9. 2010 09:18 − 2651× − 0

112 přihlášených na 4. ročník AZ pneu Rally Jeseníky

Dnes byla zveřejněna startovní listina na čtvrtý ročník AZ pneu Rally Jeseníky.

Dnes byla zveřejněna startovní listina na čtvrtý ročník AZ pneu Rally Jeseníky. Bude se rozhodně jednat o atraktivní podívanou, čemuž nasvědčují jména, která v rally sportu již hodně znamenají.

S číslem jedna odstartuje v sobotu 9. října ze šternberského náměstí Roman Kresta. Spolu se svým letošním rallysprintovým spolujezdcem Tomášem Kašpárkem se pokusí na voze Mitsubishi Lancer EVO IX zabojovat o prémiový titul Ecosun MČR ve sprintrally. Kresta zatím drží první příčku v této soutěži a má náskok čtyřicet bodů před druhým Odložilíkem, vítězem jesenické rally z roku 2008.

Se znalostní jesenické tratě bude proti Krestovi, který do Šternberka zavítá poprvé, ve výhodě Jaroslav Orsák. Ten nechyběl ve Šternberku od roku 2005, kdy vznikla předchůdkyně Rally Jeseníky, Rally Ecce Homo, ani jednou. Loňského Mistra republiky bude navigovat tradiční spolujezdec Karel Vajík na osvědčeném Mitsubishi Lancer EVO IX zlínské stáje K.I.T. racing. Valašský “Jarin“ se bude jistě chtít vyvarovat defektů, které mu tradičně ve Šternberku pokazí výborně rozjetý závod.

Startovní číslo tři poveze na dveřích Peugeotu 207 S2000 příbramský Josef Peták s Alenou Benešovou. Jihočeská dvojce v loňském ročníku, kdy na Jeseníkách startovali poprvé, obsadila slušnou třetí pozici hned za dvojicí speciálů WRC a bude chtít na svůj úspěšný start navázat.

Čtverku uvidíme na kapotě Renaultu Clia R3 dalšího “příbramáka“, tentokrát mladého a talentovaného Jana Černého. Loni startoval na silném Mitsubishi stáje Josefa Semeráda, letos se popere o přední příčky ve skupině A s věčnými rivaly Petrem Bryndou a Janem Dohnalem. Jejich rozdíl po projetí loňským cílem závěrečné deváté “rychlostky“ činil pouhou jednu desetinu ve prospěch Jana Dohnala, který tak ve Šternberku slavil premiérový titul.

Jak moc je letošní startovní listina kvalitní dokazuje, že až pětku poveze na svém voze Roman Odložilík se svým bratrem Pavlem a jejich Fabií S2000. Bratrská dvojce se zapsala nejvýše do historických tabulek v roce 2008, kdy AZ pneu Rally Jeseníky s přehledem ovládla.

Jan Štěpánek se pak vrací na "místo činu", tedy podnik, kde premiérově vybojoval zlato. Tentokrát se úspěch pokusí zopakovat, nově pak za volantem modernější Fabie. Tu si vyměnil se svým přípravcem vozů, Karlem Trněným. Plzeňskému jezdci loňské rychlostní zkoušky padly a souboj o desetinky, který vygradoval v poslední vložce vítězstvím pro Jana Štěpánka s rozdílem desetinky sekundy, byl nejtěsnější výsledek loňské sezóny.

Dalšími rychlíky ve startovní listině budou Lumír Firla se sedmou evolucí Lanceru pronásledovaný letos velmi rychlým Martinem Vlčkem. První desítku pak uzavře Honza Jelínek. Ten se šternberské soutěže zúčastnil při jejím obnovení v roce 2007, kdy bojoval do poslední vložky o vítězství s Viktorem Szabem a jen těsně skončil poražený.

Černým koněm může být i průběžně vedoucí pilot juniorského bodování Mirek Jakeš z Velkých Karlovic. Po svém triumfu v Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu vcelku šokoval soutěžáckou scénu svým vstupem do rally. Prozatím nejcennější výsledek v rámci sprintrally je pro mladého jezdce jistě 5. místo v AZ pneu Rally Jeseníky 2008. Protrápená sezóna 2009 z důvodu stávkující techniky je pryč, o vůz se stará tým okolo Romana Kresty a z valašského juniora se stává pravidelně čelní jezdec skupiny produkčních vozů. Nejcennějším výsledkem je právě druhé místo v produkčních vozech na letošní “Barumce“, kdy se Jakeš musel sklonit pouze před famózním výkonem Václava Pecha.

AZ pneu Rally Jeseníky 2010 startuje na Hlavním náměstí ve Šternberku v sobotu 9. října v 8:00 hodin ráno. V cíli se první vůz objeví na stejném místě krátce po 16. hodině. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v prostoru cílové rampy v 19:30 hodin.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!