Ondřej Plšek - eWRC.cz
5. 11. 2010 16:24 − 2435× − 3

Martin Prokop převzal vedení Kyperské rally

Na předposlední rychlostní zkoušce se český jezdec dostal před Nassera Al-Attiyah.

Poslední letošní soutěží IRC je letos Kyperská rally. Ta začala sice již včera večer, ale protože šlo jen o krátkou městskou speciálku, tak se většina první etapy odehrála až v pátek. Normálně divácké speciálky příliš pořadím nemíchají, tentokráte tomu ale bylo jinak. Martin Prokop zde poškodil diferenciál, mechanici ho ale v ranním servisu nestihli včas vyměnit a tak jihlavský jezdec obdržel dvacetisekundovou penalizaci. Mnohem hůře pak dopadnul Andreas Mikkelsen. Norského jezdce zradil cestou na druhou rychlostní zkoušku motor a Andreas musel ze soutěže odsoupit. O šanci na dobrý výsledek přišel ráno i Bryan Bouffier, který kvůli poškozenému kolu ztratil skoro dvacet pět minut.

Na prvních dvou pátečních zkouškám Martin ale zatáhnul a díky dvěma dílčním vítězstvím se posunul až na druhou pozici za Nassera Al-Attiyah. V poslední zkoušce před poledním servisem, kterou živě přenášela stanice Eurosport, nebyl spokojen s pneumatikami a po čtyřech rychlostních zkouškách ztrácel na katarského jezdce dvacet sekund.

Odpoledne pak patřilo Francouzi Bouffierovi, který vyhrál všechny tři rychlostní zkoušky. Jenže jeho ztráta je příliš veliká a boj o vedení pokračoval mezi Al-Attiyah a Prokopem. Katarský jezdec jednou předčasně odstartoval, což ho stálo deset sekund penalizace, na televizní zkoušce dojel s defektem a před večerní diváckou speciálkou se propadnul na druhou příčku. Vedení v soutěži převzal Martin Prokop, který je nyní o necelých deset sekund rychlejší než bývalý mistr PWRC.

Třetí místo patří Rogeru Feghalimu, který řídí jediný vůz Škoda ve startovním poli. Libanoncova ztráta se ale začíná blížit jedné minutě. Potěšením je pak umístění Jaromíra Tarabuse. Při teprve druhém startu na šotolině zajíždí vítěz Příbramské rally stabilně šestá místa a díky potížím soupeřů to momentálně znamená čtvrté místo.

I pátá příčka patří českému jezdci, kterým je Roman Kresta. Ten je s přehledem nejrychlejším jezdcem bez vozu S2000 a na vedoucího Prokopa ztrácí 4:10 minut. To také znamená, že mezi prvními pěti posádkami jich jsou tři z České republiky.

Další příčky pak patří méně známým jezdcům, to i z důvodu, že pravidelným účastníkům IRC se nedaří. Daniel Oliveira poškodil vůz na divácké speciálce a dnes ho postihnul defekt, Burcu Cetinkaya si stěžovala na poškozené brzy a Franz Wittmann jr. pak pro poškození vozu etapu nedokončil.

Výsledky po RZ7
1. Martin ProkopFord Fiesta S2000 1:31:18,4
2. Nasser Al-AttiyahFord Fiesta S2000 +9,5
3. Roger FeghaliŠkoda Fabia S2000 +52,9
4. Jaromír TarabusFord Fiesta S2000 +3:19,3
5. Roman KrestaMitsubishi Lancer Evo 9 +4:10,2
6. Nicos ThomasPeugeot 207 S2000 +5:10,0

Kompletní výsledky Kyperské rally najdete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 3
5. 11. 2010 16:26
0 0
Naši zatim jedou moc pěkně. Jen škoda Mikkelsena a Bouffiefa, mohlo to být ve výsledku zajímavější porovnání.
6. 11. 2010 10:44
0 0
A vzápětí ho ztratil,škoda...smajlík
6. 11. 2010 11:39
0 0
No. Už je všechno jinak.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!