Rally Victoria – komentář

Již rozhodnutý australský šampionát dospěl do svého finiše, který obstaral premiérový ročník soutěže ve státě Victoria.

6. podnik australského mistrovství (ARC), 12. – 13. listopadu, šotolina, Victoria


Již rozhodnutý australský šampionát dospěl do svého finiše, který obstaral premiérový ročník soutěže ve státě Victoria. Senzační úvod roku zaznamenal Scott Pedder a po prvních dvou soutěžích, které naprosto jednoznačně ovládl, to vypadalo, že to bude právě on, kdo se bude radovat ze skalpu dosud dominujícího Simona Evanse. Ve třetím podniku ovšem došlo ke zlomu, pilot Mitsubishi ve druhé etapě havaroval a poprvé letos nebodoval.


Foto: www.rally.com.au

Ten zásadní okamžik letošní sezóny se ale odehrál až na jihoaustralské rally, kde Pedder ošklivě havaroval a zlomil si nohu. Do konce roku zbývalo odjet poslední dvě soutěže, kterých se už ale pilot Lanceru pochopitelně nemohl zúčastnit. Hned na prvním z nich si tak s předstihem zajistila titul obhajující manželská posádka Evansových, která nemohla chybět ani ve Victorii.


Foto: www.rally.com.au

Na tratích nové soutěže se jim ale vůbec nedařilo. Hned na druhé zkoušce zapadli se svým Subaru mimo trať a zpět se dokázali vrátit až po dlouhé čtvrthodině. V cíli tak byl rychlejší Simonův bratr Eli, který letos soutěží s Hondou Civic Type-R R3 a který zde obsadil osmé místo. V pátek se odehrály celkem čtyři zkoušky a na dvou z nich byl rychlejší Justin Dowel (Mitsubishi Lancer EVO IX), jenž šel do sobotní delší etapy z vedoucí pozice s náskokem 0,2 sekundy na Glena Raymonda s Lancerem desáté evoluce.


Foto: www.rally.com.au

Na sedmém testu Dowel musel absolvovat sedm kilometrů na defektu, přičemž opustil trať a poškodil mezichladič. Jeho ztráta činila v servisu před závěrečnou sekcí čtyřicet sekund. Bohužel pro něho byla tato sekce kompletně zrušena, neboť se na trať začal snášet mohutný déšť a organizátoři se obávali o zničení cest. Z vítězství se tak nakonec radovala místní bratrská dvojice Glena a Matta Raymondových. Ti v celkovém hodnocení šampionátu obsadili šesté místo a na starty získávali peníze od rodiny a přátel.


Foto: www.rally.com.au

Pokud do příštího roku nenajdou sponzora, reálně hrozí, že se dalšího ročníku australského šampionátu nezúčastní. Určitě se ho nezúčastní ani mistrovská spolujezdkyně Sue Evans, která ukončila kariéru. Z druhého místa v letošním ročníku se nakonec radují dva jezdci, bodově se na Ryana Smarta (Toyota Corolla) v poslední rally dotáhnul Mark Pedder (Mitsubishi Lancer EVO IX). Pilot Toyoty totiž ve Victorii na svého soupeře nestačil a skončil za jeho zády na čtvrtém místě.


Foto: www.rally.com.au

Pořadí v cíli
1. Glen Raymond/Matt Raymond (AUS) Mitsubishi Lancer Evo X 1:31.30,0
2. Justin Dowel/Matt Lee (AUS) Mitsubishi Lancer Evo IX +40,2
3. Mark Pedder/Lee Tierney (AUS) Mitsubishi Lancer Evo IX +1.10,0
4. Ryan Smart/Rebecca Smart (AUS) Toyota Corolla Sportivo +2.03,6
5. Leigh Hynes/Stuart Percival (AUS) Subaru Impreza WRX STI +3.01,1
6. Steve Shepheard/John McCarthy (AUS) Mitsubishi Lancer Evo X +4.59.0
7. Michael Boaden/Helen Cheers (AUS) Mitsubishi Lancer Evo IX +5.13,6
8. Eli Evans/Glen Weston (AUS) Honda Civic Type-R +6.39,2
9. Bruce Fullerton/Hugh Reardon-Smith (AUS) Mitsubishi Lancer Evo VI +8.46,5
10. Mike Bailey/Caitlin Earley (AUS) Mitsubishi Lancer Evo VI +10.11,4

Konečný stav ARC:1. S. Evans 395, 2. Smart a M. Pedder 235, 4. S. Pedder 230, 5. Shepheard 226, 6. Raymond 222, 7. E. Evans 220, 8. Dowel 204, 9. Boaden 198, 10. Fullerton 162

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!