Rosťa Kutěj - eWRC.cz
3. 12. 2010 00:19 − 4459× − 54

Tacho. Je anebo není to komedie?

V Římě se říkalo, dejte lidem chléb a hry a na nás nechte zbytek. I fanoušek rallye potřebuje hry a troška kultury nikoho nezabije že?

Tento článek není recenzí. Jde o pohled autora na film.

Ve starém Římě se říkalo, dejte lidem chléb a hry a na nás nechte zbytek. I fanoušek rallye potřebuje hry a troška kultury nikoho nezabije že:-)

Když se v médiích začaly objevovat zprávy o filmu manželů Landových s názvem dotkni se duhy nechalo mě to chladným. Byl sem trošku zklamán jejich prvním počinem s názvem Kvaska a popravdě sem nečekal, že se jim povede natočit něco, co by mne mohlo zaujmout.

Na tom zhola nic nemění ani fakt, že sem dlouholetým fandou Daniela Landy a jeho hudby. Když se pak objevila zpráva, že film bude z prostředí rallye, začalo mě to zajímat trošku více. Dan jako aktivní jezdec ví o čem rallye je, hudba byla jasná a natočení a příběh? Rád jsem se nechal překvapit. Nedávno byl film dokončen a dostal do vínku nový název Tacho. Proč nevím, nicméně sedí to asi více než dotýkání se duhy. Filmová kritika nenechala na filmu ani vlákénko suché a stejně si to odskákal Dan. Dalo se to čekat, Dan je natolik kontroverzní a pro mnoho lidí tak nestravitelnou osobou, že čekat chválu by bylo velice dětinské. Rozhodl jsem se, že na kritiku kašlu a začal se shánět po programu kina. Shodou náhod bylo uvedení tohoto filmu hned dvojitou premiérou. Jednak tím, že jsem film navštívil hned v den jeho premiéry tak i tím, že právě v tento den byla v kině Šumava v Klatovech do provozu uvedena zbrusu nová digitální technologie. Obraz by měl být bezvadný a zvuk také.

Na představení samotné jsem šel s lehkou skepsí a upřímně řečeno sem nečekal nic zavrtaného. O to více jsem byl překvapen filmem takovým. Film dosti věrně popisuje prostředí soutěží, mimo jiné je vidět tvorba rozpisu, příprava vozů a další drobnosti ze zákulisí rallye. Celý příběh je postaven na touze závodníka Alexe Bolda porazit věčného rivala Němce Webra. Jenže nic nejde snadno. Ani v životě ani na filmovém plátně.

Bez rallye si Alex nedovede svůj život představit a podřizuje jí vše. Po havárii, při níž se těžce zraní jeho spolujezdec, shání Alexův manažer zoufale náhradníka, protože termín nejdůležitějšího závodu sezóny se neúprosně blíží. Alex chce jet rallye za každou cenu, i přes výslovný zákaz svého lékaře. Závodí už patnáct let, ale nejvyšší stupínek mu vždycky o vlásek unikl. Po osudovém setkání s dívkou se překvapivě rozhodne, že životní závod s ním pojede jako spolujezdec právě ona, zcela nezkušená, ale k vítězství odhodlaná Lucie. Největší Alexův soupeř, Němec Weber, se už vidí jako vítěz. Nevěří, že s novou spolujezdkyní ho Alex dokáže porazit.

Ve filmu je několik vtipných momentů a vtipných hlášek, při kterých sál kina bouřil smíchem. Výborný je kupříkladu rozpis, kde namísto horizont full je čteno růžový dinosaurus. Poněkud toporně působí příběh dvou Angličanů, kteří pilně trénují, aniž by rallye byla jejich cílem.

Film samotný má celkem spád, nudit se pravděpodobně nebudete. Pokud ovšem očekáváte hluboký intelektuální zážitek, dokonalé řemeslné zpracování, bezchybné nasvícení anebo efekty na úrovní drahých amerických produkcí musím Vás zklamat. V tomto všem film pokulhává, aniž by to ovšem bylo na škodu. Bez zajímavosti není ani fakt, že jak Dan, tak Olga Lounová hrají celý film bez záskoku. Zejména před Olgou smekám, posadit se poprvé v životě do ostrého auta a ještě hrát je výkon hodný obdivu.

Jak vše nakonec dopadne? Konec filmu pro byl překvapením a musel jsem si ho sám pro sebe chvilku nechat uležet v hlavě. Ale prozrazovat jej rozhodně nebudu, kdo se chce dozvědět, dozví se vše v kině. Nakonec jen malé doporučení, neodcházejte před posledním závěrečným titulkem. Nemusíte je číst, stačí jen poslouchat.

Komentářů celkem: 54
12. 12. 2010 14:23
0 0
Prosím prosím, považuji se za normálně inteligentního člověka, ale ten konec pořád nechápu úplně, resp. mám mnoho variant, proč to takhle ukončili, která je ta správná? :D Jinak film super, možná bych trochu vytknul zdlouhavý začátek než se děj rozjede. Je tam podle mne až zbytečně moc pasáží o ničem. U mě 9/10 (za ten začátek)smajlík
12. 12. 2010 17:26
0 0
Včera jsme vyrazily na Tacho pro mne je to 8z10.i manželce se líbylo to je co říct.kdo to chce vydět atˇjde kdo ne atˇsedí doma
12. 12. 2010 17:31
0 0
Me na tom vadi paralelni pribeh dvou anglanu, kteri jsou tam podle me jenom proto, aby natahli stopaz filmu.. Jinak docela dobry
12. 12. 2010 18:09
0 0
Fazzy: Paralerní příběhy jsou tam dva a oba jsou stejně trapný. Samozřejmě je to kvůli natažení, protože samotný příběh Alexe a Lucie je napsán moc jednoduše a vydal by tak na 40 minut. Narazil jsem na pár filmařských i rally chyb. Například v poslední stopce žlutá cedule před cílem RZ místo červené cedule stop. U anglánů, kteří jedou pro Feldu, projedou blátem a když přijíždí k Feldě tak Honda je krásně naleštěná. A pochybuji, že si někdo píše "brzda brzda levá 1" viz výuka rozpisu. Některý prvky "crazy amerických komedií" mi tam vadily, ale celkovej dojem je dobrej. Bavil jsem se plnou stopáž a navíc to bylo v Cinestaru za padíka, takže proč ne.
12. 12. 2010 18:19
0 0
Petr M: Konec byl naprosto jednoznačně správně napsanej. Tam to nešlo nechat vyšumět. Nebo sis myslel, že bude prostřih a hlavní hrdinové se ocitnou s kapačkou na chemoterapii a Weber je bude plácat po rameni? Scénář ale jasně pokulhává. Potenciál příběhu je podle mě mnohem větší. ** z pěti možných je adekvátní hodnocení. Nejde jen o to, aby film pobavil, ale taky abych na něj ještě dlouho nezapomněl.
12. 12. 2010 18:25
0 0
Tak pribeh mafiana mi az tak nevadi.. Ten je misty docela vtipnej, az na trapnou rekapitulaci zvireciho rozpisu v hospode.. jak se rika, opakovany vtip prestava byt vtipem.. Jinak u brzda brzda L1 sem taky dost nechapal.. Stejne tak u nebezpecnyho skoku, kterej mel udajne strasne litat a kdyz ho potom po peclivem uvazeni precejenom jeli naplno, tak byli nakonec radi ze se odlepili od silnice..
12. 12. 2010 23:24
0 0
Fazzy: To víš, to by to musel jet full takovej Ášín, aby to řádně skočilo. Ten by Webera úplně znemožnil smajlík
13. 12. 2010 17:25
0 0
To kazdopadne.. Ale zaroven je zajmavy, ze zaskocenej a nervozni Weber, skocil podle me vic, nez nahecovanej a na 150% jedouci Alex smajlík
14. 12. 2010 11:04
0 0
Chlapi neblbněte.Kolik myslíte ,že na ten film bylo peněz.Hodnotit to takhle do detailu tenhle snímek asi fakt nejde.Některé věci tam k dokonalosti měli trochu dál ,ale když se zamyslíš nad tou myšlenkou tak ta fakt nabyla špatná a naopak já šel z kina s tím pocitem ,že si musíš život užít do poslední kapky ,protože nikdy nevíš co tě potká. A hlavně jsem rád ,že si tam Landa nehrál na nějakého extra borce a spíš byl tím co asi fakt je.I výkon O.Lounové mi byl příjemný.No to je můj pocit.......Rozhodně je to film z mého šálku a jsem rád ,že v týhle posr... době se člověk může pobavit tad českým filmem tohoto žánru.
15. 12. 2010 13:05
0 0
Měl bych dotaz na lidi co už film viděli. Kolik procent děje se odhadem přímo týká rally? Myslím tím záběry z rz, servisu, či tréninku.
15. 12. 2010 14:02
0 0
film sem videl a mam z toho takove rozporuplne pocity...co me nejvic vadilo, byl ten dabing toho cloveka (manager nebo co to bylo)
16. 12. 2010 08:22
0 0
Tak bol som v kine a mne sa pacilosmajlík jednoduche,vtipne a hlavne pekny film o rally, jasne ze vsetko nie je tak ako ma ale vobec ze film vznikol je velka vec a v dnesnej dobe zohnat peniaze,techniku je umeniesmajlík takze SUPERsmajlíksmajlík
16. 12. 2010 13:17
0 0
Petr M.-ten konec je jak říkal Dan v podstatě happyendem pro oba,získali to po čem oba toužili a v tom krásným to prostě zhaslo...
23. 12. 2010 17:04
0 0
Díky smajlík Taky jsem to tak cítil, ale 100% jistej jsem si nebyl. Kdybych tady nečetl recenze a příspěvky od lidí, co na tom byli přede mnou, tak bych asi víc věcí nepobral. To s tím happyendem jsem četl, proto mě to na to navedlo. Ale jinak super smajlík Už se těším až vyjde na DVD smajlík
Jinak za 3 týdne přes 60.000 návštěv je vzhledem k popularitě v laické veřejnosti myslím celkem úspěch smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!