13. 6. 2005 00:00 − 2615× − 0

Škoda Fabia Rallye Cup v Chorvatsku vyhrál Kopelent

Zkušený jezdec Ladislav Kopelent si připsal na své konto první vítězství v pohárovém klání identických fábií

Zkušený jezdec Ladislav Kopelent si připsal na své konto první vítězství v pohárovém klání identických fábií – vyhrál čtvrtý závod letošního Škoda Fabia Rallye Cupu, který se jel v rámci INA Delta Croatia Rallye v Záhřebu. Na jezdce čekalo ve dvou dnech 604 km, z toho 221 km ve 14 rychlostních zkouškách, drtivá většina z nich vedla po kluzkém asfaltu. Do Fabia Cupu odstartovalo šest posádek (celkem 61 vozů, ve skupině A 29 a ve třídě A5 se sešla konkurence 17 posádek).

Úvodní zkoušky ovládl walešský jezdec Simon Hughes, který si vypracoval až dvacetisekundový náskok před svým věčným rivalem Josefem Sedláčkem. Ten postupně zrychloval, a když udělal Hughes ve 4. RZ chybu, ve vedení ho vystřídal. Na 5. vložce musel Sedláček zastavit u havarovaného Peugeota, který startoval před ním a zablokoval trať, takže v cíli etapy obdržel náhradní čas. Podobná záležitost potkala na šesté zkoušce Nováka a vzápětí i Kopelenta, kteří zastavili u nehody a poskytovali posádce první pomoc. I oni obdrželi v cíli náhradní časy. V té době už suverénně vládli Josef Sedláček s Romanem Vorlem, kteří se dokonce dostali na jedenácté místo absolutně, na čtvrté ve skupině A, samozřejmě i na první pozici ve třídě A5 a poráželi všechny domácí posádky, i když to v okolí Záhřebu vůbec neznali! Osudnou se jim ale stala následující vložka, která měřila jen dva kilometry. Nedorozumění mezi pilotem a spolujezdcem vedlo k odbočení na druhou stranu místo do cíle, vzápětí praskla na autě převodovka a oba tak svůj vůz za obrovského povzbuzování diváků tlačili několik set metrů do cíle RZ a pak i do časové kontroly. Ztráta ale byla příliš velká na to, aby se Sedláček ještě zapojil do boje o vítězství. Z něj vypadl na 10. RZ také Simon Hughes, který musel pro poruchu z vedoucí pozice odstoupit. O výhru se tak začali neúprosně rvát Novák, Kopelent a Vokál. Trumfy měl v rukou Novák, ale svůj dvacetisekundový náskok prohospodařil jezdeckou chybou na 12. RZ. Vedení a první vítězství ve Škoda Fabia Rallye Cupu si tak pohlídal zkušený Ladislav Kopelent, Novák se musel spokojit s druhým místem, na Vokála zbyla třetí příčka.

Výsledky 4. závodu Škoda Fabia Rallye Cupu 2005
INA Delta Croatia Rallye Záhřeb

1. Ladislav Kopelent, Helena Kopelentová (celkově 16., ve skupině A 4., ve třídě A5 2.)
2. Antonín Novák, Jiří Vajďák +1:19,3 min. (celkově 17., ve skupině A 5., ve třídě A5 3.)
3. Lubomír Vokál, Ondřej Novák +1:54,0 min. (celkově 19., ve skupině A 7., ve třídě A5 4.)
4. Josef Sedláček, Roman Vorel +13:47,7 min. (celkově 29., ve skupině A 12., ve třídě A5 8.)
5. Miroslav Levora, Martin Pech +39:44,2 min. (celkově 36., ve skupině A 16., ve třídě A5 10.)

Simon Hughes, Craig Parry – odstoupili v 10 RZ kvůli technické závadě

Řekli v cíli: Ladislav Kopelent, vítěz soutěže: Po svých problémech se zády jsem rád, že jsem vůbec dojel. Vypadla mi plotýnka, nemohl jsem pořádně do auta ani z auta. Ale soutěž to byla nádherná, zatím nejlepší tratě, jaké jsme kdy jeli. Dlouhé rychlostní zkoušky v lesích, nebyl na nich kousíček rovný. Navíc to ukrutně klouzalo, ale to bylo pro všechny stejné. Tyhle dlouhé soutěže nejsou o tom, vyhrát jednu nebo dvě zkoušky, chvíli vést a pak odstoupit. Je důležité být první v cíli. Na rozdíl od některých soupeřů jsme se tím řídili a i když jsme nejeli zrovna volně, naše tempo bylo nakonec nejrychlejší. Fabia Cup je letos hodně napínavý a vyrovnaný, je to pravé závodění. Máme teď za Sedláčkem všichni stejně bodů. Pokud Sedláčkovi vydrží technika, zřejmě to ustojí a my si to rozdáme o další místa. Také Hughes určitě neřekl poslední slovo, a i když je mladší než můj syn, už má leccos odježděno a zcela jistě se ještě nevzdává.

Josef Sedláček, vedoucí jezdec poháru, v Chorvatsku čtvrtý: Techničtější závod jsem ještě nejel! Dlouhé zkoušky se spoustou zatáček, takové tratě se nám moc líbily. Povrch byl sice trochu kluzký, ale na to se dá zvyknout. Začali jsme volněji, po Hughesově chybě jsme se však dostali do vedení. Na krátké sedmé zkoušce jsme ale měli smůlu, vjeli jsme při tomhle testu omylem do třetího okruhu místo do cíle a vzápětí se nám roztrhla převodovka. Tlačili jsme auto několik set metrů a ztratili přes dvanáct minut. Poprvé v kariéře jsem druhý den nezávodil, ale jen se vezl, protože útočit s takovou ztrátou už nemělo smysl. Chtěl bych poděkovat celému týmu JŠ Racing za skvělou péči a také Antonínu Novákovi za obrovskou pomoc, bez níž bychom se při chorvatské rallye neobešli.

Simon Hughes, podruhé za sebou nedojel: Jsem pochopitelně hodně zklamaný. Vybojovali jsme si vedoucí pozici, všechno bylo fajn, auto v pořádku. Opět se neozvala žádná rána, žádné varování. Vůz se zastavil a my jsme nemohli udělat nic, abychom problém vyřešili. Výhra by nás vrátila do boje o titul, ale další porucha znamená, že musíme vyhrát všechny zbývající soutěže. Také našeho největšího rivala Sedláčka ale postihly problémy. Pohár nekončí, je teprve v polovině, budeme bojovat dál.

Antonín Novák, v cíli Fabia Cupu druhý: Jsem moc zklamaný a sám na sebe pořádně naštvaný. Mohl a měl jsem v Chorvatsku vyhrát. Všechno ale začalo havárií už při tréninku před soutěží. Musel jsem před chorvatský soud, zaplatil jsem pokutu a byl podmínečně odsouzen. Nemohl jsem si tedy ani před závodem vyzkoušet všechny úseky. INA Rally jsem jel jako spolujezdec v roce 2001, a tak jsem věděl, že je soutěž hodně náročná na techniku. Proto jsme zezačátku nejeli naplno, na rozdíl třeba od Sedláčka a Hughese, kteří na to ale nakonec doplatili. Volné počáteční tempo nám málem pomohlo k vítězství, vedli jsme už o dvacet sekund. Jenže dvě zkoušky před cílem jsem udělal jezdeckou chybu, nedobrzdil zatáčku, rozbil předek vozu a skončil nakonec až druhý. Musím ale pochválit pana Kopelenta, skvěle jsme si spolu zazávodili. Další soutěží Fabia Cupu bude Bohemia Rallye. Do Mladé Boleslavi se vůbec netěším, tamní tratě mi nesedí. Pojedeme zase spíš na klid a na jistotu.

Lubomír Vokál, ve Fabia Cupu v Chorvatsku třetí: Chorvatská soutěž se nám hodně líbila, tratě byly moc pěkné. Měli jsme také kus smůly, po defektu na 4. vložce jsme jeli více než tři kilometry po prázdné gumě, trefili jsme i nějaké klády na zemi a ztratili skoro půldruhé minuty. Soustředili jsme se pak jen na dojetí. Kdyby nám někdo před soutěží řekl, že skončíme třetí, byl bych moc spokojený. Vzhledem k tomu, že odstoupil Hughes a Sedláček dojel s velkou ztrátou, jsme ale asi měli skončït výš. Dobré je, že auto zůstalo celé. Na Bohemia Rallye snad budeme už konečně atakovat první nebo druhé místo!

Průběžné pořadí Škoda Fabia Rallye Cupu po čtyřech soutěžích:

1. Josef Sedláček 65 bodů
2. Ladislav Kopelent 42
2. Antonín Novák 42
2. Lubomír Vokál 42
5. Simon Hughes 35
6. Miroslav Levora 30
7. Daniel Fottera 8
8. Dušan Lešanský 6

Více informací na www.fabia-cup.cz

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!