Barumka 1988 aneb nechť žijí JZD:)

Na eWRC-results.com jsem přidal první kompletní výsledky z dob před sametovou revolucí.

Na eWRC-results.com jsem přidal první kompletní výsledky z dob před sametovou revolucí. Konkrétně jde o výsledky Barum Tríbeč Rally 1988 a v několika větách se pokusím popsat strasti a problémy, které jsem při tom musel překonat.

Čím víc zabředám do starší historie výsledků rally u nás, tím víc se to stává dobrodružstvím, zábavou, ale i utrpením:) Problém je starší výsledky nejen sehnat, ale často už i přečíst. Luštit ze zažloutlých papírů, co je na nich vůbec napsáno, to je úkol hodný detektivního týmu Honzy Zemana. Dost často narážím na chyby ve jménech i příjmeních. Tedy se alespoň domnívám, že jsem na ně narazil, protože vím, že to zkomolené jméno je ve skutečnosti někdo, koho už znám. Horší to je u těch, které neznám a do databáze zakládám poprvé.

Vzhledem k rozsahu databáze jezdců (13 400 jezdců a 16 500 spolujezdců) je pak i logické, že se nám už docela dost jmen začíná opakovat. Jenže jak mám poznat, zda při shodě jména i příjmení jde o toho samého člověka nebo jde jen o shodu jmen? Není divu, že pokud to chci mít co nejpřesnější, trvá přidání jedné takové kompletní soutěže (tedy včetně všech časů v RZ) dost dlouho. Pro zajímavost – z Barumky 1988 bylo třeba rozluštit a přidat 2322 časů v RZ, aby to bylo kompletní. Pak se součty časů RZ s penalizacemi porovnávají s konečnými výsledky a, jak asi tušíte, luští se znovu, kde může být chyba. Takhle to jde jeden výsledek po druhém a teprve když to všechno sedne, mohou se výsledky začít uzavírat. Jak to trvá dlouho? Konkrétně tyhle výsledky z Barumky 1988 trvaly 9-10 hodin čistého času. Je to víc než obvykle, protože jsem musel zadávat hodně nových jezdců a týmů.

U těch týmů bych se chtěl ještě zastavit. S přechodem do dob předrevolučních jsem musel vytvořit skoro všechny týmy. To je samé JZD Rudý říjen, JZD Mír Velký Bor, JZD Katovice, JZD Pošumaví, JZD Slušovice atd. Chybí jen STS Chvojkovice – Brod. Vůbec se nechci té době vysmívat, bylo vlastně zázrakem, že pod záštitou JZD se mohlo jezdit. Jen si tak říkám, že brzy budu mít v databázi i kompletní přehled JZD tehdejší doby…

Na závěr chci poděkovat těm, co mně "přidělávají" práci tím, že mně dodávají podklady. Pravda, můj archív je už takových rozměrů, že je problém ho někam vměstnat a manželka ho tím pádem upřímně nenávidí, ale stále jsou v něm bílá místa. Odhadem na rok dopředu mám stále co dělat, ale čím úplnější podklady budou, tím lépe to půjde.

Speciálně bych chtěl tentokrát zmínit přínos Petra Hejtmánka, který na půdě našel výsledky svého otce Pavla Hejtmánka (na Barum 1988 celkově sedmnáctý). Všechny výsledky poctivě skenuje a posílá, čímž zaplňuje další a další bílá místa v mém archivu. I díky těmto lidem se pak výsledky dostanou až k vám.

Takže vzhůru do zakládání dalších JZD…

Komentářů celkem: 21
abs
12. 1. 2011 15:1321
0 0
může někdo oskenovat vrchy i vnitřky obalů obou bulletinů Barum - Tribeč rally ? Předem ďekuji
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!