Jaký používáte prohlížeč a proč?

Možná vás budou zajímat některé detaily a statistiky ohledně prohlížečů, které používáte pro surfování po eWRC.cz.

Možná vás budou zajímat některé detaily a statistiky ohledně prohlížečů, které používáte pro surfování po eWRC.cz. Jako podklad pro statistiky slouží údaje z monitorování službami toplist.cz a Google Analytics.

Takže nejdříve přehled procentuální – zhruba 37% z vás používá všechny možné verze Firefoxu. Druhý je Internet Explorer ve verzi 8 s podílem 27%, verze IE7 má 13%, Google Chrome 11%, Opera 7% a IE6 4%. Ostatní verze či jiné prohlížeče už pak mají minimální podíl. Pokud sečteme všechny verze IE dohromady, pak je s nějakými 44% stále ještě nejrozšířenější prohlížeč.

Chtěl bych ale upozornit ty, co stále ještě používají verzi IE ve verzi nižší než 8, že se jim některé části našich stránek nemusí zobrazovat úplně správně. Je to tím, že Microsoft měl a vlastně ještě má problémy s dodržováním webových standardů a programátoři pak museli spoustu věcí odlaďovat pro IE. S čím novější verzí IE, s tím se zobrazování všech prohlížečů sjednocuje. Dalším důvodem pro přechod na novější verze nebo jiný prohlížeč je rychlost načítání stránek. Kdo nezkusí, nepochopí.

Osobně už několik let používám Firefox. IE pouštím jen pro kontrolu, zda se stránky zobrazují správně i v něm. Operu považuji za kvalitní a rychlý prohlížeč, nikdy mně ale nepřirostl k srdci, a tak jsem ho ani nikdy nezačal používat. Před pár týdny jsem byl rozhodnut, že z Firefoxu verze 3.x přejdu na Google Chrome. Začal jsem ho používat, moc se mně líbil, rychlý je jak blesk, líbila se mně synchronizace přes Google účet. Po pár dnech používání jsem se ale vrátil k Firefoxu. Proč? Přišel jsem na několik věcí, které úplně nefungovaly podle mých představ (např. wysiwyg editor v redakčním systému, (ne)cachování opětovně načítaných stránek). Začal jsem používat Firefox ve vývojových verzích, tzv. nightly builds, které se denně aktualizují. Aktuálně je ve verzi 4.0 beta 9 pre a jsem spokojen. Rychlostí je na tom srovnatelně s Chrome a kromě problematické synchronizaci (docela složitě přes doplněk Firefox Sync) už asi není nic, co by mně na něm chybělo. Díky tomu, že používám vývojové verze, na něm funguje jen málo doplňků, ale já jich ani tak moc nepoužívám. Každopádně všem doporučuji přechody na co nejnovější verze prohlížečů, věřte tomu, že to má smysl.

Ještě zmíním, že web eWRC.cz je upraven pro šířku stránky 1024 pixelů, tedy i pro toto rozlišení monitoru a větší. Ze statistik vyplývá, že stále kolem 18% čtenářů využívá toto rozlišení a menší. Za poslední rok toto číslo kleslo o více než 10%. Pokud tento trend bude pokračovat, je dost možné, že začneme využívat více prostoru do šířky.

Docela by mě zajímalo, co používáte za prohlížeč a proč a také zda je něco, co se zobrazuje na našich stránkách "divně".

Komentářů celkem: 44
1. 1. 2011 12:05
0 0
Tak já včera zkusil Operu 11 a mohu říct,že je to zatím nejlepší prohlížečsmajlík
Loa
1. 1. 2011 22:24
0 0
Už dlouhá léta jedu přes Firefox, mám snad všechny aktualizace a na těchto stránkách zatím žádný problém. Rozlišení 1280x768, taky v pohodě. To se bohužel nedá říci o všech webovkách. Nenávidím IE. smajlík
9. 1. 2011 11:51
0 0
Před asi sedmi lety se stalo, že mě už poněkolikáté vytočil IE.
Začal jsem proto hledat jiný prohlížeč až jsem narazil na Operu.
A bylo jasno. Vloni jsem si řekl, že mam Operu už děsně dlouho a zkusim mrknout co nového je v prohlížečích. Zkusil jsem jich asi 7-8 a výsledek?
Mam stále Operu. smajlík
abs
12. 1. 2011 15:03
0 0
Firefox , taky jsem skoušel kde co , ale vždy jsem se vrátil zpět - na Firefox smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!