Petr Pančocha - eWRC.cz
22. 12. 2010 09:29 − 2932× − 15

Osobnosti roku dle wrc.com: Petter Solberg

Nikdy se nevzdát a pracovat do úmoru – takové bylo letošní krédo Pettera Solberga.

V letošním roce pracoval Petter Solberg takřka nonstop, aby udržel svůj soukromý tým nad vodou. I přes obrovské pracovní nasazení jen zřídka nestíhal tempu těch nejlepších a odměnou mu bylo třetí místo v konečném pořadí mistrovství světa.

Poslední vítězství Pettera Solberga z Walesu v roce 2005 již notně ohlodal zub času a od té doby se norský miláček davů trápil ve skomírajícím týmu Subaru. Po odchodu „modrožlutých střel“ ze světové scény a ročním intermezzu za volantem privátní Xsary WRC přišel v letošním roce kýžený obrat a Petter se opět vyhřívá na výsluní. Petterova letošní bilance, kterou nastřádal ve 13 podnicích mistrovství světa, je opravdu pozoruhodná – 5x skončil na stříbrné příčce, ze třech závodů si odnesl vavřínový věnec za třetí místo a soupis jeho umístění doplňuje jedno čtvrté, dvě pátá a jedno deváté místo. Zdá se být takřka neuvěřitelné, že při takovém tempu jen jedinkrát nedokončil soutěž kvůli havárii (Rally New Zealand). Bezhlavý styl závodění „jeď co to dá“ nahradila „loebovsky profesorská“ jízda hlavou a k úspěchu vedly i nepopiratelná kvalita a spolehlivost vozu Citroen C4 WRC.


Takto se Petter Solberg letos radoval ve Walesu

Milovníkům statistik určitě neunikl fakt, že na několika soutěžích byl Petter Solberg v čele průběžného vedení, o které pak přišel až v závěrečných fázích rally. Z tohoto hlediska je typickou ukázkou třeba soutěž v Japonsku, kde jej v závěrečné etapě předstihl Sébastien Ogier.

Přestože šestatřicetiletý seveřan ani jednou nezvítězil, svého cíle dosáhl – již zmiňované třetí místo v konečné tabulce šampionátu WRC je obrovským úspěchem a motivací do případné další sezóny. Jak už to však v životě většinou bývá, nic není zadarmo. Výborným výsledkům předcházela tvrdá práce, neustálá jednání se sponzory a problémy se zajišťováním financí. Situace dokonce dospěla dvakrát tak daleko, že Petter musel do závodění vložit nemalou část svých vlastních úspor poté, co mu sponzoři odmítli poskytnout předem slíbenou pomoc.

I když Petter Solberg disponoval stejnou technikou, jakou používali tovární jezdci Citroenu, tak se finance staly hlavním limitujícím faktorem. Omezený rozpočet totiž nutně znamenal skromnější přístup k náhradním dílům a díky větší náchylnosti k mechanické poruše musel Petter k vozu přistupovat mnohem šetrnějším způsobem, než tomu bývávalo v minulosti. Svoji roli určitě sehrály i omezené možnosti pro testování, které se častokrát odehrávalo v předvečer samotné rally. A jen díky nekonečné dřině malé skupinky mechaniků byl vůz pokaždé stoprocentně připraven na závod.

Další překážkou, kterou musel Petter Solberg překonat, byla změna spolujezdce. Dlouholetý parťák Phil Mills se po Portugalské rally rozhodl ukončit svoji profesionální kariéru a na horkém sedadle ho nahradil Chris Patterson, který předtím navigoval třeba Nassera Al-Attiyaha nebo Krise Meeka. Tato změna se nakonec ukázala jako zcela bezproblémová a již na první společné akci, kterou byla Bulharská rally, skončil nový pár na třetím místě.

Petter Solberg také několikrát hovořil o osobní oběti a přiznal, že v uplynulém roce strávil jen minimum času se svojí rodinou. Navzdory obrovskému úsilí a úspěchu zatím není jasné, zda si sympatický Nor dokáže zajistit sponzorské peníze na pokrytí mistrovské sezóny 2011. Jedno je však jisté – nominaci na osobnost sezóny WRC 2010 si Petter Solberg určitě zaslouží.

wrc.com

Komentářů celkem: 15
22. 12. 2010 09:53
0 0
Petter je bůh, je to super jezdec a šoumen smajlíksmajlík
22. 12. 2010 10:14
0 0
Je to frajer. Kdyz jsme behem shakedownu v Strasburku stali v servise a cekali az prijede, tak hned po prijezdu sel napred do stanu a bylo videt jak obchazi vsechny pritomne (asi sponzory), podava si s nimi ruce a vymeni par slov a potom si nasel cas a zasel za cekajicimi fanousky aby rozdal nekolik podpisu. Presny opak tovarnich jezdcu Citroenu i Fordu kteri krome toho, ze byli od lidi oddeleni sirokym pasem, tak hned po prijezdu zmizeli v zazemi a vic je clovek nevidel...
22. 12. 2010 10:32
0 0
Petter je borec, showman a pokud přístí rok nebude ve WRC tak to bude velká škoda...
22. 12. 2010 10:42
0 0
to Norri: Tak já mám bohužel opačnou zkušenost. Čekal jsem v Trieru u Petterova servisu asi 30 min, Petter chodil okolo, ale podpis nedal ani jeden, oproti tomu Loeb vedle podepisoval jak zběsilý. Ale nikdo nevidí do pozadí, bůhví co všechno musel pořešit, ale žádná další RZ ten den už nebyla.. Každopádně Petter je machr, má můj neskonalý obdiv za to co se mu povedlo během posledních dvou sezon. Přeju mu aby konečně vyhrál !!
22. 12. 2010 10:51
0 0
Je to borec a je škoda že mu ani jednou nevyšel první flek, přál jsem mu to smajlík
22. 12. 2010 11:11
0 0
Ano, s tím plně souhlasím. Zasluhuje obdiv!smajlík
22. 12. 2010 11:28
0 0
Letos jsem mu fandil. Třetí místo si letos zasloužil....

http://www.youtube.com/watch?v=CLKnliJC9RU

smajlík
22. 12. 2010 11:53
0 0
vbruno: My jsme byli v servisu v Trieru v pátek a Petter podpisoval, nechal se fotit s hosteskami, s fanoušky, hostesky rozdávaly Mad Croc..... typická Petterova show. A všichni s kým jsem mluvil hovořili shodně. Loni v Mikolajkách totéž: mizerné počasí, všichni zalezlí, jedniný Petter pózoval divakům na focení a zběsile podpisoval. Vážně jsi musel narazit na naprostou vyjímku. Petter je prostě šílený viking, šílený krokodýl, Mr. Hollywood a super pilot a člověk v jednom. smajlík Už jen to, jak se dokáže radovat z každého dobrého místa je fantastický zážitek.smajlík
22. 12. 2010 12:16
0 0
Chorda: Byl to pátek cca 18h večer, 20timinutový servis. Pak jsem musel chvátat pryč, možná to co popisuješ bylo až potom. Já myslím, že během těch 20ti minut něco řešil. Je to škoda, měl jsem přichystaný model Subaru na podpis :-(
22. 12. 2010 12:45
0 0
Mě se ve čtvrtek během shaku v servisu v Trieru podepsali a někdo i vyfotil(např. Petter,Seb,Duval,Prokop,Sainz)ůplně všichni kromě CELEBRITY Z F1.Ten mě pěkně vyfuckoval.Šel jsem náhodou proti němu a slušně ho požádal o podpis on jenom mávnul rukou a šel dál.Jinak Petterovi moc fandím a doufám,že budeme mít novou DS3 a natrhne jim pr.....l smajlík
22. 12. 2010 12:57
0 0
No jo, o hvězdě z F1 jsem to také od dosti lidí slyšel. Ale stále doufám, že je to jenom divný pavouk a že to není přezíravost vůči fanouškům. Snad.smajlík Jinak náš páteční servis v Trevíru byl v poledne mezi dopolední a odpolední sekcí. A tam zase pro změnu podpisy nijak nehýřil Seabastein.smajlík
22. 12. 2010 14:40
0 0
Pro mě je Petter určitě největší osobností, která se MS2010 účastnila. Na světě snad neexistuje člověk, kterej by rally obětoval víc než on.
22. 12. 2010 19:50
0 0
Naprosto souhlasím se Speederem. JE To prostě borec smajlík
22. 12. 2010 22:16
0 0
Petterovi patří obrovský obdiv, přeji mu to a doufám, že bude v MS pokračovat.
23. 12. 2010 00:06
0 0
No jak jinak.Peter je pašák.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!