Federico Villagra podeváté argentinským šampiónem

Letošní ročník argentinského šampionátu nabídnul zajímavou podívanou, kterou okořenil parádní duel o titul.

Letošní ročník argentinského šampionátu nabídnul zajímavou podívanou, kterou okořenil parádní duel o to nejdůležitější, a sice získání mistrovského titulu. V tomto strhujícím souboji se proti sobě postavily dvě výrazné postavy jihoamerické soutěžní scény, přičemž každý reprezentoval jinou značku. Federico Villagra se na světových kolbištích o body pere za volantem Fordu, doma ale už delší dobu usedá do produkčního Mitsubishi. Gabriel Pozzo působil výraznější měrou na světové scéně ještě za dob angažmá u Škody, o argentinský titul letos vyrazil za volantem Subaru.

Úvod roku vyšel dokonale jezdci Imprezy, který si na své konto připsal vítězství hned ve všech třech úvodních soutěžích. Villagra s „desítkou“ ani Fiestou Super 2000 na svého rivala neměl a na třetí soutěži navíc musel odstoupit. Následně přesedlal kvůli poruše motoru na starší devátou evoluci Lanceru a jeho výkony vystřelily rapidně vzhůru. Dvě vítězství hned na začátek, pak návrat do novějšího Mitsubishi a další smůla v podobě odstoupení kvůli defektu, návrat k EVO IX a další vítězství. Taky vypadal čtvrtý až sedmý argentinský podnik ve Villagrově podání.

Pozzo mezitím začal paběrkovat, tempu svého soupeře nestačil a kromě toho dvakrát skončil až třetí, na soutěži v Manzaně dokonce až jako šestý. Na dalších dvou rally ani jeden z hlavních favoritů mistrovství příliš nezazářil, byť v San Luis nebýt defektu mohl Pozzo směle pomýšlet na vítězství. To se ale nestalo a před závěrečnou trojicí soutěží se jeho náskok na čele šampionátu smrsknul na tři body. Na následující rally s centrem na hranicích s Uruguayí začal lépe Pozzo, ale po prvním dnu byl až třetí za Diegem Dominiguezem a Claudiem Menzim. Villagra chyboval a zaostával za svým rivalem o titul o 24,3 sekundy.

Druhým dnem ovšem prolétl rychlostí blesku a na předposlední zkoušce se vyhoupl i přes Pozza, který mezitím ukořistil průběžné vedení. Nakonec o něj ale o pouhých 9,8 vteřiny stejně přišel. Předposlední rally roku se odehrála v provincii Buenos Aires a měla rozložit síly před samotným velkým finále. Villagra si toho byl jasně vědom a rovněž vědom si byl i své stále ještě druhé příčky v průběžném hodnocení, takže neponechal nic náhodě. Pozza tentokrát porazil rozdílem třídy, i když musel část soutěže absolvovat bez čtvrtého rychlostního stupně. Do finálové soutěže roku již nastupoval pilot Mitsubishi v pozici lídra. Jednobodový rozdíl mezi oběma protagonisty ovšem sliboval báječný konec roku.

Do toho nastoupil na úvodní superspeciálce nejlépe zástupce Tango Rally Teamu Marcos Ligato, jehož stáj letos do bojů o titul nezasáhla. Vloni se srdnatě až do úplného konce, v němž podlehl Villagrovi, pral o post argentinského mistra Nicolas Madero. Letos se však musela někdejší dvojka Tanga spokojit až s pátou pozicí. Čest stáje Tango letos zachraňoval bronzovým postem Ligato, ovšem závěr roku mu nevyšel. Po vedení získaném na divácké zkoušce přišla studená sprcha, když na RZ 6 poškodil zavěšení a musel skončit.

Pozzovi se začátek velkého boje o titul vůbec nepovedl, hned v první sobotní sekci jej postihla obrovská smůla v podobě urvané řadicí páky. Tato nepříjemnost jezdce stála více než minutu a půl a jeho šance na zisk titulu se začaly limitně blížit nule. Villagra se totiž pohodlně usadil v čele a do posledního dne šel s náskokem minuty na druhého Alejandra Cancia, Pozzo se mezitím prodral alespoň na třetí pozici. V poslední etapě roku zatroubil jezdec Subaru k útoku a začal se mílovými kroky přibližovat svému soupeři. Ten se už ale nemusel nikam hnát a jen kontroloval situaci. To se zkušenému Villagrovi povedlo na jedničku, o 14,6 vteřiny si vedení uhlídal a mohl se tak začít radovat ze svého již devátého argentinského titulu.

Pořadí v cíli Rally Gran Premio Unquillo
1. Federico Villagra/Diego Curletto (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX 1:53.41,3
2. Gabriel Pozzo/Daniel Stillo (RA) Subaru Impreza WRX STI +14,6
3. Daniel Oliveira/Carlos Magalhaes (BR/P) Subaru Impreza WRX STI +2.57,5
4. Ezequiel Campos/Matias Aranguren (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +4.02,6
5. Juan Gil de Marchi/Mauro Albornoz (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +4.06,0
6. Agustin Rossi/Matias Aranguren (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +5.48,2
7. Gonzalo Monarca/Laureano Grigera (RA) Mitsubishi Lancer Evo IX +7.11,1
8. Alvaro Marchetto/Marcos Bazan (RA) Subaru Impreza Super R +11.13,9 (1. SR)
9. Diego Pereyra/Julio Herrero (RA) Subaru Impreza WRX STI +16.32,2
10. Emiliano Giovanardi/Carlos Giovanardi (RA) Subaru Impreza Super R +21.33,2 (2. SR)

Konečný stav argentinského šampionátu: 1. Villagra 168,5, 2. Pozzo 162,5, 3. Ligato 77, 4. Dominguez 64, 5. Madero 59, 6. Menzi 56, 7. Marchetto 54, 8. Cancio 48, 9. Baldoni 30,5, 10. Gil de Marchi 17

Další podrobnosti k výsledkům argentinských soutěží letošní sezóny naleznete na ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!