3. 1. 2011 20:30 − 2460× − 15

Rally Dakar 2011 – etapa 2

Aktualizováno 22:35 Druhé dějství zavede dakarskou kolonu do San Miguel de Tucuman

9:20

Dnes pokračuje Rally Dakar druhou etapou vedoucí z Cordoby do San Miguel de Tucuman. Trať bude opět rozdělená. Na programu je 440 kilomerů přejezdů a 300 kilomtrů speciálky pro motocykly a čtyřkolky a 324 kilometrů pro automobily a kamiony.

Trať se začíná stáčet k severu a přivede posádky na zcela nový povrch, do křovinaté krajiny s pozadím lesů. Dnešní etapu si užijí hlavně milovníci velkých a větších skoků na motocyklech. Posádky v automobilech naopak čeká spousta hrbolů, nekonečné poskakování a nepřehledné zatáčky.


Kamiony a automobily, Foto: dakar.com


Motocykly a čtyřkolky, Foto: dakar.com

Ohlasy po první etapě

Marcos Patronelli: "Měl jsem problém s elektronikou. Musel jsem zastavit asi na 15. kilometru přejezdu a opravou jsem ztratil celou hodinu. Rozebral jsem celou čtyřkolku. Na tenhle den budu chtít rychle zapomenout. Všechno šlo spatně. A do toho všeho začalo pršet. Ztratil jsem spoustu času, ale nakonec jsem se rozjel. Katastrofa! Navíc jsem jel mezi auty. A teď ještě dostanu penalizaci. Myslel jsem, že sem ani nedojedu, ale jsem tady."

Nasser Al-Attiyah: "Velmi těžká etapa, náročná na řízení. Uprostřed etapy jsme chytili průtrž mračen. Snažil jsem se moc neriskovat za každou cenu. Potom začala trať osychat a my jsem si to užívali až do cíle. Měl jsem pocit, že jsme kvůli vodě ztratili něco z výkonu motoru. Zítřek bude důležitý."

Carlos Sainz: "Zhruba na 20 kilometrů jsem chytili velmi silný déšť. Po tu dobu jsme nic neviděli. Navíc jsme měli problém se stěrači, které přestaly fungovat. Jsem vážně rád, že je to dneska už za náma. Bylo to skoro jako Britská rally."

Guerlain Chicherit: "Je to těžké. Je to velmi těžké. Po třech kilometrech se nám ozval alarm kvůli špatnému chlazení. Asi 30 kilometrů před cílem se nám dostal brzdový disk do rozštípaného ráfku a zablokoval úplně všechno. Zkoušel jsem to odblokovat, ale nešlo to. Je to těžké. Rok práce abychom se sem dostali… určitě to byl špatný začátek. Hodně se od tohoto auta očekává. Problém je, že zítra budeme platit za dnešní problémy, protože to bude dlouhá zkouška a bude těžké předjíždět ostatní vozy."

Stéphane Peterhansel: "Tohle byl těžký začátek. Byla to krásná etapa. Proměnlivá, docela rychlá na začátku a od střední části velmi zábavná na řízení. Potom jsem vjeli do obrovské bouře a místy byl povrch jílovitý bez jakékoliv přilnavosti. Bylo to jako řídit na vejcích. Zpomalilo nás to ale my se snažili jet opatrně a zároveň neztratit moc času. Kdybychom vyjeli z trati, trest by byl okamžitý. Lehce jsme poškodili záď vozu, ale nic vážného."

Alain Duclos, oficiální jezdec Aprílie, dojel do cíle včerejší etapy více jak 5 hodin za vítězem etapy:
"Byla to opravdová noční můra. Etapa byla nádherná; jediný problém byl, že jsem ji projel pomalu a v noci. Kdybych neměl mechanický problém, byla by to parádní jízda. Na začátku byla malá chyba mého mechanika a následné problémy se součástkou, která stoji pouze 2 Euro. Když měnil kolo, tak ji zapomněl přidělat. Po 50km explodoval zadní náboj kola. Za pomoci místních se mi podařilo udělat provizorní opravu, ale ztratil jsem 5 hodin. Výsledkem je ztráta veškerých nadějí na dobré umístění v závodě. Pokusím se pokračovat, užít si to, a během pár dnů se dostat zpět na čelo."

15:11

Motocykly:

První letošní etapové vítězství si po dnešním dni připisuje Despres, který dnešní etapu vyhrál systémem start-cíl a po celou dobu před sebe nikoho nepustil. Druhé místo opanoval Despreho největší rival Marc Coma, který na něj ztratil necelé dvě minuty. Třetí místo dnes patří skvěle jedoucímu Casteuovi na francouzském motocyklu Sherco. Casteu dokonce před CP3 figuroval na druhé pozici, ale ke konci etapy ztratil a nakonec z toho bylo třetí místo.
Z Československých jezdců je na tom zatím nejlépe Slovák Svitko, který před CP3 figuroval na skvělém 15 místě.

Včerejší vítěz Faria dostal minutovou penalizaci za překročení povolené rychlosti. Dnešní vítězství Despreho je tedy již druhé letošní, a zároveň 25. na Dakaru.

Motocykly
1 DESPRES (FRA) KTM 3:19:11
2 COMA (ESP) KTM + 0:01:49
3 CASTEU (FRA) SHERCO + 0:03:46
4 LOPEZ CONTARDO (CHL) APRILIA + 0:04:06
5 FARIA (PRT) KTM + 0:05:42
6 PAIN (FRA) YAMAHA + 0:06:44
7 STREET (USA) YAMAHA + 0:07:36
8 GONCALVES (PRT) BMW + 0:07:39

16:28

Čtyřkolky:

Mladší z bratrů Patronelliových Alejandro proťal pomyslnou cílovou pásku dnešní etapy v nejrychlejším čase před naším Josefem Macháčkem, který v závěru etapy mocně dotahoval místy až 2 minutovou ztrátu. V cíli mu na vítězného Argentince chybělo pouhých 28 vteřin a v celkové pořadí si tak i nadále udržuje vedení.
Martin Plechatý ztratil na vítězného Argentince 7 minut a v cíli z toho bylo 5 místo, když za sebou nechal i loňského vítěze Marcose Patronelliho.

Auta:

Mark Miller havaroval na 45km dnešní speciálky a vážně při tom poškodil svůj závodní VW Tuareg 3. Ale ani s poškozeným čelním sklem, odtrženou kapotou a dveřmi Američan nezastavuje a i nadále bojuje. Ovšem již trochu pomaleji než před nehodou. Před CP1 ztrácí na zatím vedoucího Sainze 22 minut.


Kamiony a automobily, Foto: dakar.com

17:25

Čtyřkolky
1PATRONELLI (ARG)YAMAHA03:40:35
2MACHACEK (CZE)YAMAHA+00:00:23
3MAFFEI (ARG)YAMAHA+00:04:21
4HALPERN (ARG)YAMAHA+00:05:04
5PLECHATY (CZE)YAMAHA+00:07:03
6PATRONELLI (ARG)YAMAHA+00:10:36
7COPETTI (ARG)YAMAHA+00:17:03
8SANTAMARINA (ARG)HONDA+00:21:39

Automobily

Francouz Guerlain Chicherit s vozem MINI musel po včerejších problémech, kdy ztratil 55 minut startovat až jako 21. a to znamená mnoho vozů na předjíždění. Nakonec to ale není tak špatné. Na sedmém kontrolním bodě (cca 220. kilometr) figuruje na šesté pozici se ztrátou 7. minut a 40 sekund na vedoucího Carlose Sainze. Zdá se ale, že s každým dalším kilometrem začíná ztrácet. Druhý je na sedmém kontrolním bodě Peterhansel s BMW se ztrátou 37 sekund a stahuje a třetí Katařan Al-Attiyah se ztrátou 94 sekund.

Motocykly

V cíli jsou už první česko-slovenští motorkáři
18SVITKO (SVK)KTM+00:12:21
23JAKES (SVK)YAMAHA+00:17:43
44PABISKA (CZE)YAMAHA+00:26:29
80MATOSKA (SVK)KTM+00:40:00
87VESELY (DEU)YAMAHA+00:44:35

Prvním kontrolním bodem projely první dva kamiony, Čagin a Loprais. Loprais ztrácí 1 minutu a 32 sekund.

18:13

Automobily

Robby Gordon zůstal stát na 238km dnešní zkoušky kvůli mechanickému problému. Následující opravou ztratil dlouhých 35 minut.

19:15

Automobily

Carlos Sainz vyhrál i druhý měřený test a v celkovém pořadí tak navýšil náskok na druhého Peterhansela, který dnešní etapu dokončil na 3. místě. Druhé místo obsadil katarský rychlík Nasser Al-Attyiah, který na svého týmového kolegu ztratil minutu. Ne všem Volkswagenům se dnes ovšem dařilo. Již na 45. km havaroval Mark Miller a značně poškodil svůj Tuareg. Díky této havárii a následným problémům tak Miller ztratil 51 minut na vítězného Sainze. Ještě hůře pak dopadl Robby Gordon, který díky mechanickým problémům svého Hummeru ztratil 55 minut. Naopak po včerejších problémech s brzdami si trošku spravil chuť Guerlain Chicherit, když své Mini dovezl do cíle na 7 místě. Jedinou českou posádkou v cíli je zatím Michael Honda s Jendou Tománkem na pěkném 38 místě.

Automobily
1SAINZ (ESP), CRUZ (ESP)VOLKSWAGEN003:11:28
2AL-ATTIYAH (QAT), GOTTSCHALK (DEU)VOLKSWAGEN+0:01:03
3PETERHANSEL (FRA), COTTRET (FRA)BMW+0:01:34
4DE VILLIERS (ZAF), VON ZITZEWITZ (DEU)VOLKSWAGEN+0:05:43
5TERRANOVA (ARG), PALMEIRO (PRT)BMW+0:08:14
6HOLOWCZYC (POL), FORTIN (BEL)BMW+0:08:57
7CHICHERIT (FRA), PÉRIN (FRA)MINI+0:11:09
8NOVITSKIY (RUS), SCHULZ (DEU)BMW+0:14:42
38HONDA (CZE), TOMANEK (CZE)MITSUBISHI+0:50:30

20:30

Automobily – ohlasy v cíli

Carlos Sainz: Opět těžká zkouška a opět jsem musel řešit problém se stěrači, které nefungovaly tak jak by měly. Desítky kilometrů jsem neviděl a musel jsem jet velmi pomalu. Jsem velmi zklamaný. Nechápu proč máme stále tento problém, protože mechanici včera vše zkontrolovali. Celkově si myslím, že mi tato zkouška sedla.

Nasser Al-Attyiah: Včerejší a dnešní etapa nebyly opravdu jednoduché. Včera jsem měli malý problém a dnes jsme měli úplně stejný. Ztratili jsme hodně výkonu na posledních 100km. Nevím co je špatně, ale nejspíš to má co do činění s vodou. Potřebujeme to opravit, protože jsem zklamaný, že jsme díky tomu ztratili hodně času. Naopak jsem šťastný, že jsme zde, ale zítra to bude úplně jiný den.

Stephane Peterhansel: Opět to byla zkouška, kde bylo vše. Velmi technická speciálka, ale moc pěkná na řízení. Není jednoduché držet Sainzovo tempo. Bylo tam hodně zatáček, které vás snadno překvapí tím jak utahují. Ale to je motorsport. Každý může mít problémy. Minulý rok jsme také nějaké měli a doufám, že letos se jich dokážeme vyvarovat. V každém případě vidíte, že na těchto velmi technických zkouškách je Carlos o něco rychlejší než my a proto budeme muset počkat až do pouště, abychom našli nějakou skulinu v jeho brnění.

21:51

Kamiony

Překvapivým vítězem dnešní etapy se stal Firdaus Kabirov na Kamazu. Překvapivým proto, protože ještě na předposledním WP vedl s pohodlným náskokem dosavadní lídr a jeho stájový kolega „Car“ Vladimír Chagin. Ovšem v cíli se objevil až na pátém místě se ztrátou 6 minut. Díky tomu se na druhé místo posunul náš Aleš Loprais, který ztratil pouhou 1:20 na Kabirova. Další kvalitní výsledek si připsala Brazilsko-Česká posádka Andreho Azeveda a to sice 4 místo, které patří posádce i v celkovém pořadí. Bohužel z tratě přišla smutná zpráva pro české fanoušky. Tatra Marka Spáčila havarovala. Zatím je známo pouze to, posádka je v pořádku. Jeho stájový kolega Kolomý dokončil dnešní etapu na 13. místě. Velmi zajímavé jsou i celkové výsledky, když první 3 posádky dělí pouhých 22s v pořadí Kabirov, Loprais, Chagin.

Kamiony
1KABIROV (RUS), BELYAEV (RUS), MOKEEV (RUS)KAMAZ3:50:46
2LOPRAIS (CZE), HOLAN (CZE), KALINA (CZE)TATRA+0:01:20
3ECHTER (DEU), RUF (DEU), KLEIN (DEU)MAN+0:05:09
4DE AZEVEDO (BRA), MARTINEC (CZE), JUSTO (BRA) TATRA+0:05:16
5CHAGIN (RUS), SAVOSTIN (RUS), SHAYSULTANOV (RUS)KAMAZ+0:06:14
6VAN VLIET (NLD), BRUYNKENS (BEL), DER KINDEREN (NLD)MAN+0:10:56
7DUISTERS (BEL), GEUSENS (BEL), VAN MELIS (NLD)IVECO+0:11:04
8VILA (ESP), TORRALLARDONA (ESP), VAN EERD (NLD)IVECO+0:12:12
9MARDEEV (RUS), DEMYANENKO (RUS), MARDEEV (RUS)KAMAZ+0:15:04
10 NIKOLAEV (RUS), MIZYUKAEV (RUS), RYBAKOV (RUS)KAMAZ+0:19:19
13KOLOMY (CZE), LAMAC (CZE), KILIAN (CZE) TATRA+0:22:45

22:35

Motocykly – ohlasy v cíli

Jonah Street: „Ráno jsem cítil, že bych mohl jet ještě rychleji. Cítil jsem se dobře, ale neměl jsem pocit, že jedou tou správnou rychlostí. Celkově jsem se svou dnešní jízdou spokojený. Před námi je pořád ještě dlouhá cesta. Tyhle dvě etapy byly jiné než to co uvidíme v Chile.“

Chaleco Lopez: „Speciálku jsem si opravdu užíval. Byla to etapa, která opravdu seděla mému motocyklu. Dost jsem trpěl kvůli prachu a špatně se mi předjížděli jezdci přede mnou. Teď pro mě opravdu začal závod. Byl to dobrý den.“

David Casteu: „Ptal jsem se na zprávy o divákovi, do kterého jsem včara narazil a má jen dvě zlomená žebra. Takže se mi ulevilo, protože to kvůli tomu neměl moc příjemnou noc. Dneska jsem o tom pořád přemýšlel, ale kolem trati bylo mnohem méně lidí a tak jsem mohl zaútočit. Skončil jsem v prachuRodriguesem, Viladomsem a Verhoevenem. Dokonce jsem je dokázal předjet, ale nebylo to snadné. V jednu chvíli jsem se jel 163 km/h, což není vůbec špatné na 450cc. Motorka funguje skvěle a já si jízdu užívám.“

Marc Coma: „Byla to dlouhá etapa, 300 km s hodně řízením a prakticky žádnou navigací. Podařilo se mi dostat přes Rubena Faria poté, co ztratil trochu času a tak jsem se snažil zatlačit a získat nějaký čas. Ale hlavní prioritou bylo starat se o pneumatiky. Ke konci jsem trochu zvolnil a dojel v klidu až do cíle.“

Cyril Despres: „Dnešní trať byla plná zatáček a smyků. Jako na obřím, 300 kilometrovém gigantickém slalomu se skoky, jako na lyžování. V tankovací zóně jsem si všiml, že jsem minutu před Comou. Cítil jsem se dobře a tak jsem se ve druhé sekci rozhodl zaútočit. Ale byl jsem opatrný na pneumatiky, protože jsem je dnes skoro opotřeboval. Nejdůležitější je najít si dobré tempo a mít z jízdy dobrý pocit. Jízda nyní vyžaduje hodně soustředění.“

Celkové výsledky po druhé etapě

Motocykly – po 2. Etape
1DESPRES (FRA)KTM005:17:42
2COMA (ESP)KTM+0:02:35
3FARIA (PRT)KTM+0:06:13
4LOPEZ CONTARDO (CHL)APRILIA+0:06:51
5GONCALVES (PRT)BMW+0:09:28
6CASTEU (FRA)SHERCO+0:10:01
7STREET (USA)YAMAHA+0:10:14
8PEDRERO GARCIA (ESP)KTM+0:10:50
9RODRIGUES FILHO (BRA)BMW+0:11:26
10VERHOEVEN (NLD)BMW+0:12:06
15SVITKO (SVK)KTM+0:18:23
24JAKES (SVK)YAMAHA+0:27:50
37PABISKA (CZE)YAMAHA+0:36:04
107VESELY (DEU)YAMAHA+1:45:09
147MATOSKA (SVK)KTM+3:22:25

Automobily – po 2. Etape
1SAINZ (ESP), CRUZ (ESP)VOLKSWAGEN005:20:12
2PETERHANSEL (FRA), COTTRET (FRA)BMW+0:03:17
3AL-ATTIYAH (QAT), GOTTSCHALK (DEU)VOLKSWAGEN+0:04:07
4DE VILLIERS (ZAF), VON ZITZEWITZ (DEU)VOLKSWAGEN+0:11:01
5HOLOWCZYC (POL), FORTIN (BEL)BMW+0:15:58
6TERRANOVA (ARG), PALMEIRO (PRT)BMW+0:18:39
7NOVITSKIY (RUS), SCHULZ (DEU)BMW+0:28:22
8SPINELLI (BRA), HADDAD (BRA)MITSUBISHI+0:29:23
9LAVIEILLE (FRA), POLATO (FRA)NISSAN+0:33:18
10ROMA (ESP), PICARD (FRA)NISSAN+0:35:15
40HONDA (CZE), TOMANEK (CZE)MITSUBISHI+1:34:19
80MIKULA (CZE), NOVAK (CZE)TOYOTA+2:28:28

Kamiony – po 2. Etape
1KABIROV (RUS), BELYAEV (RUS), MOKEEV (RUS)KAMAZ006:41:00
2LOPRAIS (CZE), HOLAN (CZE), KALINA (CZE)TATRA+0:00:09
3CHAGIN (RUS), SAVOSTIN (RUS), SHAYSULTANOV (RUS)KAMAZ+0:00:22
4DE AZEVEDO (BRA), MARTINEC (CZE), JUSTO (BRA)TATRA+0:09:59
5ECHTER (DEU), RUF (DEU), KLEIN (DEU)MAN+0:14:21
6VILA (ESP), TORRALLARDONA (ESP), VAN EERD (NLD)IVECO+0:21:33
7NIKOLAEV (RUS), MIZYUKAEV (RUS), RYBAKOV (RUS)KAMAZ+0:22:43
8VAN VLIET (NLD), BRUYNKENS (BEL), DER KINDEREN (NLD)MAN+0:25:08
25KOLOMY (CZE), LAMAC (CZE), KILIAN (CZE)TATRA+1:35:14
28VILDMAN (CZE), FAJTL (CZE), BERVIC (CZE)LIAZ+1:42:28

Zdroj: dakar.com

Komentářů celkem: 15
3. 1. 2011 12:251
0 0
Víme něco o Mini, se kterým závodí Chicherit? Má něco společného s Richardsovým WRC?
3. 1. 2011 12:322
0 0
Moc spolecneho toho nebude. Pripravuje to X-Raid team a je to nastupce BMW CC. Takze je to vlastne prevlecene BMW.
3. 1. 2011 12:483
0 0
je to presne jak rika norri. prevlecene BMW s prodrivem a WRC to nema nic spolecnyho.
3. 1. 2011 16:224
0 0
Faria dostal minutovou penalizaci za překročení povolené rychlosti.-Tohle mě fakt dostává...A nejsou to náhodou záávody?? Kde vyhrává nejrychlejší??! To je jakoby Loebovi dali penále,že všem ujel....smajlík
3. 1. 2011 16:245
0 0
marty66: Tohle nelze srovnávat s klasickou rally. Maximální povolená rychlost má své opodstatnění.
3. 1. 2011 16:506
0 0
Penalizaci dostal za vyšší rychlost na spojovačce v městě. Takže 2 nebo 3 české bodysmajlíksmajlíksmajlík
3. 1. 2011 20:427
0 0
Koukám, že Čagin i Nikolajev někde ztratili a Aleš se posunul před ně. Jede dobře. smajlík
kib
3. 1. 2011 20:458
0 0
Nemá někdo info o Azevedovi?
kib
3. 1. 2011 20:489
0 0
Tak pardon, už je zdá se v cíli.
3. 1. 2011 20:4910
0 0
Speeder: Já vím,že to neni klasická rally,spíš orientační,ale pořád je to o tom,dojet co nejrychleji do cíle.
Pokud ji dostal na "přejezdu",pak asi právem..smajlík
3. 1. 2011 20:5311
0 0
sladek s hummerem ma nejaky problem nema cas na poslednich 2 WP a i v 1etape moc dobre nezajel pred startem rikal ze chce byt do 2Omista a zatim skoro nic nepredvedl na to jake ma auto a navigatorasmajlík
3. 1. 2011 21:2312
0 0
Tak Spáčil měl prý nehodu?! Má někdo nějaké info, kromě toho že bez zranění?
3. 1. 2011 22:1413
0 0
Spáčila je škoda, nějaký ten úspěch bych mu přál, jezdí pěkně, akorát technika bývala proti...
3. 1. 2011 23:5714
0 0
Honda moc pěkně, před soutěží jsem ho tipoval na nejlepšího čacha v autech, ale že pojede tak vysoko absolutně.....jen aby vydrželo auto a pilot zbytečně nezačal tlačit na pilu. Loprais taky dobře, hlavně aby držel nasazené tempo a nenechal se vyprovokovat k chybě. Mikula dle předpokladu pěkně pomalu a při kraji. Sládek měl včera problémy s elektrikou, ale umístění by stejně asi lepší nebylo. Jeho slova být do 20místa celkově bych bral s rezervou.
4. 1. 2011 12:2315
0 0
Tak Marku Spáčilovi se dle informaci přímo od posádky zasekl plynový pedál a už s tím v tu chvíli nešlo nic dělat.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!