4. 1. 2011 22:02 − 2942× − 13

Preview Jänner Rallye 2011

Ač rally letos není zařazena do českého šampionátu, její startovní listina připomíná léta nedávno minulá.

V roce 2004 byla premiérově zařazena do českého šampionátu, který v roce 2009 opustila. I tak se ale během těchto pěti let stala oblíbenou destinací českých pilotů zkracujících si zimní čekání na start nové sezóny. Tak by se ve stručnosti dala charakterizovat ve vztahu k českým posádkám rakouská Jänner Rallye. Ta byla v loňském roce ze známých důvodů zrušena a její osmadvacátý ročník tak připadl až na letošní rok. V harmonogramu soutěže sice došlo k několika změnám, ale dost známých úseků zůstalo zachováno a stejně tak zachováno bylo i postavení soutěže na úplném začátku roku, díky kterému zůstává soutěží otevírající novou sezónu.

Ač rally letos není zařazena do českého šampionátu, její startovní listina připomíná léta nedávno minulá, kdy do oblasti Mühlviertel české dvojice přijížděly pro body. Diváci se tak mohou těšit na atraktivní souboje mezi českou a rakouskou špičkou. Tu rakouskou bude zastupovat v prvé řadě úřadující mistr Raimund Baumschlager, který tentokrát vyrazí do boje s nejnovější evolucí Škody Fabia Super 2000. Z vítězství se zde Mundl radoval i při posledním ročníku 2009, předtím pak vyhrál i v roce 2006 a 2004. V pátek bude na start bezesporu nastupovat v roli největšího favorita.

Znepříjemnit cestu za vítězstvím se bude rakouskému mazákovi snažit úřadující český šampión, který se na start rovněž postaví se Škodou Fabia Super 2000. Pavel Valoušek má rakouskou soutěž v oblibě a v minulosti zde předvedl slušné výkony. Zejména v roce 2007 a 2008 se předvedl ve výborném světle. V prvním případě se o lepší než konečně čtvrté místo připravil havárií na konci prvního dne, podruhé dojel druhý a nebýt nedostatku vhodných gum mohl pomýšlet na vítězství. Letos jistě bude chtít smůlu protrhnout a konečně zapsat své jméno do tabulky vítězů Jänner Rallye.

Václav Pech jun. své jméno do tohoto seznamu již zapsal celkem třikrát v letech 2005, 2007 a 2008. Na zimní soutěž i letos vyrazí s tradičním Mitsubishi Lancer EVO IX a bude mít před sebou nelehký úkol. V první řadě se bude muset popasovat s rakouskou špičkou produkčních aut a také několika svými známými soupeři z domácích vod. Pokud tuto konkurenci udolá, v cestě za vítězstvím mu bude ještě „překážet“ zmíněná dvojice jezdců s Fabiemi. Ze špičky rakouských jezdců s „enky“ je třeba zmínit několik jmen. V prvé řadě se jedná o někdejšího mistra světa PWRC Andrease Aignera. Ten se na sněhem a ledem pokryté tratě vydá za volantem Mitsubishi Lancer EVO X z polských dílen, s kterým absolvoval i závěr loňského roku.

Vloni byl z rakouských jezdců jediným, komu se dařilo držet Raimunda Baumschlagera. Pokud na tuto rychlost naváže, bude třeba s ním počítat do boje o vítězství. To samé platí o Beppu Harrachovi, který po Aignerovi převzal roli v druhé části sezóny a zejména v jejím závěru zkušenému jezdci na Škodě zle zatápěl. Konec roku pro něho měl hořký nádech, když byl vyloučen z Waldviertel Rallye a přišel o titul vicemistra. Na druhou stranu z celé aféry vyšel hodně dobře, když ze seznamu čítajícího skoro celé tři desítky udaných provinění byl v nesouladu pouze jediný díl navíc nepřinášející žádnou výhodu. Na Jänneru má rakouský mladík ideální příležitost se svou „devítkou“ podezíravým soupeřům dokázat, že jeho rychlost v závěru uplynulé sezóny nebyla způsobena ničím nekalým.

Hlavní postavou v podání protestu proti Harrachově vozu byl Andreas Waldherr reprezentující barvy VW Austria. Ten se uplynulých tří sezón účastnil s Volkswagenem Polo Super 2000, který zprvu trápily technické potíže. Ty se v minulé sezóně podařilo vyřešit, zato ale jezdci chyběla rychlost. Před začátkem aktuálního ročníku se spekulovalo o jeho přechodu na daleko modernější Škodu Fabia Super 2000, nakonec ale Waldherr nejspíš zůstane u VW. V průběhu sezóny by u Pola měl provést modifikaci vedoucí k zlepšení jeho konkurenceschopnosti, na Jänneru ale vystartuje s verzí aktuální a vzhledem k odstoupením v posledních ročnících bude hlavním úkolem dorazit zdárně až na cílovou rampu. Posledním účastnícím se speciálem Super 2000 bude na rakouské soutěži Peugeot 207 Super 2000 Itala Valtera Gentiliniho. V roli předjezdce se pak ještě představí Martin Prokop s Fordem Fiesta Super 2000, který ale samozřejmě do bojů v pořadí nezasáhne.

Nejpočetněji zastoupenou skupinou jezdců budou na startu ti startující s produkčními vozy. Několik největších favoritů z této skupiny jsme si již představili, teď se podíváme na další zde startující zajímavá jména. Kartami na čele rakouského mistrovství se vloni snažil míchat do svého předčasného konce kvůli absenci financí Patrick Winter. Na Jänneru bude s Mitsubishi Lancer EVO IX zpět, ovšem limitující pro něho jistě bude absence zkušeností s touto atypickou rally. Kris Rosenberger má s Jännerem naopak velmi bohaté zkušenosti a to za volanty různých vozů. Pro letošek si vybral Subaru Impreza Sti N16, která patří mezi PV ke špičce. Divoký Rosenberger ovšem v posledních dvou letech startoval pouze sporadicky a to se na jeho rychlosti může negativně projevit.

Němec Hermann Gassner naopak každoročně startuje na velkém množství soutěží a i díky svým zkušenostem nemusí být obhajoba druhého místa z posledního ročníku Jänneru nereálná. Mezi dobré znalce tratí v okolí Freistadu patří tamní borec Ernst Haneder, s jehož Mitsubishi Lancer EVO IX je pokaždé třeba počítat. A i přes svůj pokročilý věk může daleko mladší borce potrápit legendární Švéd Stig Blomqvist, který na start zimní soutěže směřuje pravidelně. Tentokrát bude mít k dispozici nejnovější evoluci Lanceru a zejména při udržení pravých zimních podmínek bude hodně míchat kartami.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, na rally se chystá početná skupina českých jezdců, z nichž zatím byla zmíněna pouhá dvě jména. Kromě největších favoritů Pecha s Valouškem budou startovat i další rychlí borci z našeho mistrovství. V roce 2009 zaznamenal na náročných rakouských tratích dobrý výsledek Jan Černý. Tehdy startoval ještě se Subaru, letos se na trať vydá s Mitsubishi. Třikrát na Jänneru startoval Jaroslav Orsák a ani jednou nespatřil cíl, takže jeho cíl pro letošní ročník ani netřeba zmiňovat. Roman Odložilík se rakouské rally zúčastnil také třikrát a kvůli zlobivé technice rovněž ani jednou nedojel do cíle. Ke splnění tohoto úkolu mu letos bude pomáhat netradičně Mitsubishi Lancer EVO IX.

Konkurenční tábor Subaru bude, jak bývá ostatně zvykem, zastoupen v menším počtu. Z rakouských jezdců bude jistě hrát prim již zmíněný Rosenberger, naši stranu zastoupí hlavně trojice jezdců s Imprezami různých generací. Nejmladší vůz bude mít k dispozici Vojtěch Štajf, který vedle sebe netradičně posadí Julia Gála. Nejlepšího výsledku v Rakousku pilot Subaru dosáhl v roce 2006, když skončil pátý. Daniel Běhálek na Jänneru zaznamená po půlroční pauze návrat na soutěžní scénu, s Imprezou Sti N12B bude jistě chtít navázat na slušný výkon z roku 2009. Netradičně za volantem Subaru se na sněhové a ledové úseky vydá Josef Peták.

Konkurence se na startu úvodní rally této sezóny sejde velmi slušná, když bude zastoupena takřka kompletní současná rakouská špička a přijede i velká část nejrychlejší skupiny českých posádek. Kromě toho je třeba dodat, že bude startovní skupina zajímavá i po kvantitativní stránce, která čítá kolem sta vozů. Start první rychlostní zkoušky se odehraje v pátek ráno a o vítězi se rozhodne po absolvování 217 ostrých kilometrů v sobotu večer.

Komentářů celkem: 13
5. 1. 2011 00:23
0 0
Na úvod sezony výborná účast. Bude to pěkné svezení a podívání. smajlík
5. 1. 2011 01:41
0 0
S tím sněhem a ledem to bohužel moc dobře nevypadá. Před víkendem přijde poměrně výrazná obleva...
5. 1. 2011 08:45
0 0
Zajímalo by mě, kdy budou zveřejněné mapy zkoušek...pokud nejsem tak slepý a něco mi uniká
5. 1. 2011 09:45
0 0
Sestava je Super a jistě se bude na co dívat.Ještě jsem tam nebyl ,tak se pojedu pödívat.Může mi někdo prosím říci: kde je servisní zona,jak se k ní dostanu?Platí se vstupné?Nějaké vhodné ubytování ?Doufám,že zveřejní mapy RZ!
Děkuji!!!
5. 1. 2011 10:20
0 0
autoři článků si poslední dobou rádi pohrávají s výrazem "atypická rally". Dalo by se přímo říci, že se to píše více než často. Jedna je moc rychlá, jiná pomalá, jiná rozbitá a jiná moc hladká, další "atypicky" šotolinová a nebo uskákaná. Nerozumím tomusmajlík Čím například je mezi zimními (lednovými smajlík )soutěžemi atypická právě tato nevím.
5. 1. 2011 10:29
0 0
najděte si mapy z roku 2009, například druhá etapa je naprosto stejná, dokonce i start první sobotní RZ je ve stejný čas smajlík
5. 1. 2011 10:49
0 0
byt to na snehu, tak to je parada, ale bude to bohuzel dalsi asfaltova nuda smajlík je to skoda
5. 1. 2011 12:56
0 0
pořadatelé na oficiální stránky mapy nedávají
5. 1. 2011 13:48
0 0
TO Subarak: děkuji,co vstupné nevíte,nebo kde je ta serv.zona_
5. 1. 2011 15:53
0 0
SKODA: http://forum.ewrc.cz/showthread.php?t=445&page=51
zkus to tady určitě to najdeš..
5. 1. 2011 16:31
0 0
SKODA: pokud pojedeš ze směru od Dolního Dvořiště tak servisní zóna se nachází po pravé straně hned vedla hlavní komunikace,nejde to minout!!
Nepamatuji si jestli jsme platili vstupné za osobu,ale platili jsme na připraveném parkovišti u RZ..určitě si nějaké ty eura vem.

Pokud se druhá etapa jede stejně ta jak v roce 09,tak bych si troufl říct, že bude pod sněhem i když má přijít výše zmiňovaná obleva!
5. 1. 2011 20:07
0 0
mapy mám...forum - janner rally - odkaz na FB!! u té osoby se podivte do foteksmajlík
6. 1. 2011 08:25
0 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!