22. 6. 2005 00:00 − 2356× − 2

Komentář k RSAC SCOTTISH INTERNATIONAL RALLY

Komentář – Startovní listina třetího podniku BRC oproti tomu předcházejícímu nepřinesla žádné překvapení.

3. podnik Mistrovství Velké Británie (BRC)
10. – 11. června, Dumfries, šotolina, 12 RZ (2 zrušeny) – 97 mil
posádky (start/cíl) – 24/20

Startovní listina třetího podniku BRC oproti tomu předcházejícímu nepřinesla žádné překvapení. Naopak byla spíše o několik předních jmen ochuzena. Po jednorázovém návratu za volant své staré Corolly tentokrát opět chyběl Johnny Milner. Na start se nepostavila ani dvojice jezdců s Focusy Paul Bird a Steve Perez. Soutěže se z pochopitelných důvodů nezúčastnil ani zraněný Matt Wilson. Podle posledních informací se za volant svého vozu Ford Focus WRC vrátí až v září. Z boje o přední příčky v BRC je tak vyřazen. Naopak jeho loňský přímý rival Barry Johnson přijel do Skotska provětrat svou loňskou Imprezu. Úvodní dvě speciálky o celkové délce jedné a půl míle ovládli bratři Higginsové. Jakmile se však mladší z nich David dostal ve třetím testu na lesní cesty, bylo zle. Po nárazu na kámen ve vysoké rychlosti udělal několik kotrmelců a zdemoloval své Mitsubishi. Druhý průjezd testem byl zrušen a tak po první etapě vedl Mark Higgins o 14 sekund před Rory Galliganem, který s produkčním Lancerem výborně zaskočil za kolegu Davida Higginse. Až třetí s odstupem 22 sekund byl vedoucí jezdec BRC Austin MacHale.

V prvním testu druhého dne udělali Higgins i MacHale defekt. Zatímco druhý jmenovaný se i přesto posunul na druhou příčku za Galligana, Higgins spadl na šestou. Na následujícím testu se ale pořadí znovu měnilo. Galligan udělal také defekt, poškodil řízení a propadl se na čtvrtou pozici. MacHala zradilo hydraulické řazení a musel tak řadit manuálně, což u Focusu WRC 03 znemožňujě používat ruční brzdu. Ir se tak propadl na pátou příčku. Ve vedení se ocitl prašnou soutěž si náležitě užívající Johnson. To ale platilo jen do další rychlostní zkoušky. V té mu vypověděly službu brzdy, ze zábavy se rázem stalo utrpení a následovala ztráta minuty a půl. Přesto byl Johnson schopen závadu odstranit a pokračovat. Do vedení se vrátil Mark Higgins. O dvě zkoušky dále vítěz Pirelli Rally dostal druhý defekt, nicméně vedení uhájil. Na druhou příčku vyšplhal MacHale, prohlašující, že by musel být o dvacet let mladší na to, aby byl schopen Higginse prohánět. Na zkoušce musel kvůli defektu zastavit Galligan. Když se vrátil na trať, byl nucen jet v prachu za předchozím vozem. Za pátou průběžnou pozici tak mohl být poměrně rád. Mladík Seb Ling se v závěrečných dvou testech, které se jely, rozhodl zaútočit na třetího Johnsona. To se mu také povedlo, čímž se udržel na skvělé průběžně druhé pozici klasifikace BRC. Přesto nemá jistotu, zda další podniky absolvuje, neboť je bez peněz. I přes veškeré potíže, které jej postihly, vyhrál slabě obsazenou kategorii PV Rory Galligan. Za zmínku snad stojí i start jezdkyně PCWRC Natalie Barrattové s produkčním Subaru. Do cíle si však přivezla nelichotivou dvanáctiminutovou ztrátu na Galligana…

Britský šampionát se nyní přesune na asfalt. Prvním z trojice podniků na tomto povrchu bude Jim Clark Memorial Rally. Tam se znovu sejdou účastníci BRC s jezdci irského asfaltového mistrovství. Dá se tak očekávat bohatá účast vozů WRC.

Pořadí v cíli:

1 MARK HIGGINS BRYAN THOMAS FORD FOCUS WRC WRC
2 AUSTIN MCHALE BRIAN MURPHY FORD FOCUS WRC WRC +2:10.6
3 SEBASTIAN LING DAVID MOYNIHAN HYUNDAI ACCENT WRC 3 +3:07.0
4 BARRY JOHNSON STEWART MERRY SUBARU IMPREZA WRC WRC +3:30.4
5 RORY GALLIGAN GREG SHINNORS MITSUBISHI LANCER EVO VIII PR +5:28.7
6 RICHARD GOWER ALED DAVIES HYUNDAI ACCENT WRC +9:16.7
7 ROBERT SWANN KENNETH BOWMAN SUBARU IMPREZA PR 4 +9:20.5
8 BRIAN O MAHONY JOHN HIGGINS FORD PUMA S16 +9:24.2
9 ANDREW LEECE ROBBIE DURANT RENAULT CLIO +10:07.0
10 SHAUN WOFFINDEN INBAL EDRY FIAT STILO +10:28.2

Stav BRC po 3 soutěžích:
1. A. MacHale 54, 2. Ling 48, 3. M. Higgins 40, 4. Galligan 30, 5. G. MacHale 29

Komentářů celkem: 2
23. 6. 2005 21:431
0 0
Martine, čím to, že startuje pouze 24 posádek???
26. 6. 2005 15:152
0 0
To Danys: 24 posádek je jenom v hlavní kategorii, kde se bojuje taky o titul absolutního mistra BRC. Kromě toho se ještě závodí v klasifikaci Star of the future (cca. dalších 20 posádek) a pak se v rámci soutěží BRC jezdí ještě různý klubový a značkový poháry (např. Land Rover Rally atd.), který se taky klasifikujou samostatně. To hlavní se ale vždycky děje při International Rally.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!