4. 2. 2011 20:14 − 2674× − 0

Halls Winter Rally – komentář

Start letošní sezóny lotyšského a litevského mistrovství se odehrál na společném podniku s centrem v litevském městě Utena.

Před dvěma týdny odstartoval estonský šampionát a na území Pobaltí tak zbývalo ještě rozjet souboje o body v rámci litevského a lotyšského mistrovství. Obdobným způsobem jako vloni se tak stalo na rally v okolí litevského městečka Utena. Z domácích byl tehdy nejrychlejší celkově až pátý Rokas Lipeikis za volantem Mitsubishi Lancer EVO VIII. Pro letošek měl být hlavním domácím trumfem Salius Girdauskas, který jako jediný ve startovním poli disponoval speciálem kategorie WRC, konkrétně se jednalo o Škodu Fabia.

Lotyši sice nedisponovali tak silnou technikou, zato jejich řady vyztužují daleko lepší piloti. Z vítězství se před rokem radoval Janis Vorobjovs za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX, letos do boje vyrazil s novější desátou generací japonského vozu. S obdobným speciálem se prezentoval Ivars Vasaraudzis, který se ještě vloni Pobaltím proháněl v daleko atraktivnějším Lanceru WRC05. Mezi hlavní favority do boje o vítězství bylo třeba před startem počítat i s bratrskou dvojicí Neiksansů. Zatímco vloni druhý Maris setrval u Lanceru EVO IX, jeho bratr přesedlal na novější evoluci.

Byl to právě Andis Neiksans, který od začátku rally udával tempo a nechal ostatní jezdce, aby bojovali jen o pozice od druhé níž. Z celkových dvanácti testů zajel nejrychleji na deseti a do cíle dorazil s náskokem 21,5 vteřiny. Aby toho nebylo málo, tak rodina Neiksansových obsadila i druhou příčku. Loňské stříbro tak obhájil Maris se starším vozem. Mezi Litevci probíhal daleko zajímavější souboj o vítězství. Rokas Lipeikis s Lancerem EVO VIII na začátku rally chyboval a propadl se za Martynase Samsonase s Imprezou Sti. Teprve absolutním triumfem na poslední zkoušce soutěže se Lipeikis dokázal před svého soupeře vrátit.

Na vítězství mezi Litevci to ale ani tak nestačilo. Oběma zástupcům kategorie Open o 7,3 sekundy ujel Dominykas Butvilas s produkční „desítkou“. Hlavní litevské želízko v ohni Girdauskas se soutěží doslova protrápil až na dvanáctou příčku, neboť jej Fabia poškozená při testech moc neposlouchala. Vytautase Svedase pro změnu Mitsubishi „vypeklo“ hned na prvním testu a rally pro něho skončila dřív, než vůbec začala. A cíle se pro technické problémy nedočkal ani Vasaraudzis.

Pořadí v cíli
1. Andis Neiksans/Peteris Dzirkals (LV) Mitsubishi Lancer Evo X 1:04.10,2
2. Maris Neiksans/Ringolds Berzins (LV) Mitsubishi Lancer Evo IX +21,5
3. Janis Feldmanis/Anrijs Jesse (LV) Mitsubishi Lancer Evo X +57,3
4. Martins Svilis/Aivis Aizsilnieks (LV) Mitsubishi Lancer Evo VIII +1.02,2 (1. A+)
5. Dominykas Butvilas/Renatas Vaitkevicius (LT) Mitsubishi Lancer Evo X +1.29,7
6. Rokas Lipeikis/Inga Lipeikytė (LT) Mitsubishi Lancer Evo VIII +1.37,0 (1. Open)
7. Martynas Samsonas/Mindaugas Varża (LT) Subaru Impreza WRX STI +1.37,0 (2. Open)
8. Aivis Egle/Martins Jerums (LV) Mitsubishi Lancer Evo X +1.47,9
9. Janis Vorobjovs/Guntars Zicans (LV) Mitsubishi Lancer Evo X +1.54,1
10. Martynas Samuitis/Ramunas Saucikovas (LT) Mitsubishi Lancer Evo X +2.19,4

Konečné výsledky naleznete na ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!