Ondřej Plšek - eWRC.cz
7. 2. 2011 09:38 − 8072× − 189

Robert Kubica skončil po havárii v nemocnici

Aktualizace 13:50: Video – Robert Kubica se probral a dýchá sám. Uvedl, že si z nehody nic nepamatuje.

Na první rychlostní zkoušce Ronde di Andora měl známý polský jezdec Robert Kubica těžkou nehodu. Necelých pět kilometrů po startu vrazil se Škodou Fabia S2000 do zdi kostela a Roberta dostali zachránci z vozu jen pomocí těžké techniky. Spolujezdec Jakub Gerber nebyl při havárii zraněn, vůz byl zcela zničen.


Foto: static.ivg.it

Robert Kubica byl převezen vrtulníkem do nemocnice. O rozsahu jeho zranění zatím nejsou jednoznačné informace, některé zdroje ale mluví o mnohočetných zlomeninách a dokonce i o zlomenině stehenní kosti. O dalším vývoji situace vás budeme samozřejmě nadále informovat.

Aktualizace 13:15 : Ve 14:00 vydá nemocnice oficiální tiskovou zprávu o zdravotním stavu Roberta Kubici. V současné chvíli se mluví o rozdrcené dlani a vnitřních zraněních.

Aktualizace 14:45: Mauro Moreno, který startoval s Peugeotem 207 S2000 se dostal jako první k nehodě a pomáhal u vyprošťovacích prací. Následně ze soutěže odstoupil, ale uvedl, že některé posádky pokračovaly dále okolo nehody, i když viděly, že situace je vážná. Leszek Kuzaj potvrdil, že Robert má mnohačetné zlomeniny nohy, ale amputaci ruky nepotvrdil ani nevyvrátil. Robert v tuto chvíli na operačním sále.

Aktualizace 15:18: Podle agentury ANSA se podařilo zastavit vnitřní krvácení. Lékař Roberto Carrozzino uvedl, že ohledně amputace ruky, ještě nepadlo žádné rozhodnutí: "Rozhodnutí o amputaci se nerozhoduje tak rychle. Nepotvrzuji ani nepopírám tuto zprávu."

Aktualizace 15:35: Tým Lotus Renault GP ve svém prohlášení potvrdil, že Robert utrpěl mnohačetné zranění pravé ruky, nohy a paže.

Aktualizace 15:50: V 16:30 bude před nemocnicí odpovídat novinářům manažer Roberta Kubici, Daniel Morelli.

Aktualizace 16:30: Podle serveru autosport.com trvalo celou hodinu, než k nehodě dorazil vyprošťovací tým s potřebnou technikou. Všechna zranění jsou na jezdcově pravé straně, kam pronikl začátek svodidel.

Aktualizace 17:27: Manažer Roberta Kubici potvrdil, že Robertovi se nebude ruka amputovat. Robert už není v ohrožení života. Další informace budou k dispozici večer, kdy skončí operace. Operace bude trvat přibližně do 21:00. Pravděpodobně se podaří zachránit funkce pravé ruky.
První informace hovoří také o tom, že vůz Kubici dostal smyk na nerovnosti a vůz šel do svodidel, přičemž se část svodidel dostala až do vozu, kde zranila Roberta, který ihned po nárazu omdlel, ale pak přišel k vědomí.

Aktualizace 19:37: Rodina Roberta Kubici je na cestě do Itálie. Lékaři se snaží sestavit šlachy a vazy na rameni.

Aktualizace 20:12: Do nemocnice přijel také Fernando Alonso. Spolujezdec Roberta Kubici, Jakub Gerber uvedl, že ve chvíli, kdy se vůz dostal do smyku, se zrovna díval do rozpisu. Pak si vzpomíná až na to, jak Kubica začal ztrácet vědomí.

Aktualizace 22:10: Ve 21:00 skončila operace. Robert leží na jednotce intenzivní péče a pokud nastanou komplikace, tak bude znovu operován. Na jednotce intenzivní péče bude minimálně pět dní. Po rehabilitaci bude trvat nejméně jeden rok, než se Robert vrátí zpět na tratě.

Aktualizace 9:58: Video z vozu Maura Morena, který se dostal k nehodě jako první. Druhé video je vyjádření lékaře, Igora Rossella, který vedl operaci.

Aktualizace 12:57: Robert Kubica se probral a dýchá sám. Stěžuje si na silné bolesti v rukou a nohou. Podle lékařů je to dobré znamení. V nemocnici už navštívila Roberta i jeho rodina. Robert uvedl, že ví o svém stavu, ale z nehody si nic nepamatuje.

Aktualizace 13:01: Manažer Roberta Kubici: "Robert je při vědomí. Ve srovnání se včerejškem je Robert v dobré náladě a je vidět úžasné zlepšení jeho zdravotního stavu. Robert mi řekl, že pociťuje následky havárie a cítí se lépe než včera."

Aktualizace 13:25: Lékaři na tiskové konferenci oznámili, že Roberta čeká ještě několik menších, ale důležitých chirurgických zákroků. Zatím reaguje zraněná ruka dobře, ale přesnější prognózy budou k dispozici za několik dní. V nemocnici je také snoubenka Roberta Kubici, který se ihned po probuzení ptal na zdravotní stav Jakuba Gerbera.

Aktualizace 13:50: Vedoucí operace, Igor Rosselli: "Robert udělal menší pohyby. Je to dobré znamení do budoucna. Jedním z nejobtížnějších úkolů bylo sestavit všechny šlachy, nervy a svaly. Dnes ráno už nebyl oteklý a ruka měla normální tělesnou teplotu, což naznačuje, že vše je na dobré cestě."

Vedoucí resuscitačního oddělení, Giorgio Barabino: "Když dorazil Kubica do nemocnice, tak byl jeho stav kritický, protože ztratil hodně krve. V současné chvíli můžeme říct, že krevní oběh funguje normálně. Robert zůstane na jednotce intenzivní péče nejméně 24-48 hodin. Robert bude i nadále dostávat utišující léky."

Komentářů celkem: 189
9. 2. 2011 12:53
0 0
Josef Vrátil: zákaz takových kratochvílí byl očekávaný. Jen by mě zajímalo co stáje F1 nadělají, když pilot takový dodatek odmítne podepsat?
9. 2. 2011 14:07
0 0
Luky: Ve formulích je přebytek pilotů, hodně má i sponzory, a tím mohou šéfové týmů tlačit všechny ke zdi.
Spíše se bojím toho, že se této nehody chytne nějaký vlivný, přechytralý mesiáš bezpečnosti a začne rally oklešťovat o vše možné. Myslím typu: Zrušme rally - přece Kubica dokázal, jak jsou nebezpečné. I když to byla shoda nešťastných náhod a chyb.
9. 2. 2011 14:13
0 0
Právě že s tím přebytkem to neni zas tak žhavé. Koukni jaký problém teď mají nahradit Kubicu někým schopným. A nevěřím tomu, že by třeba Hamiltona nahradili Charouzem. (podobnost se skutečnými postavami je čistě náhodná a slouží pouze pro ilustraci absurdity takové výměny smajlík )
9. 2. 2011 14:24
0 0
Problém je spíše v tom, že to má být na dobu určitou a u mladých talentů chtějí sponzoři raději dlouhodobější plán. Určitě ale z testmanů je dostatek nabídky, nižší formele taky něco nabídnou. V každém případě to není o tom, že "hvězda" řekne nepodepíšu a basta. Kór po tom, co se stalo.
9. 2. 2011 14:30
0 0
Luky_CZ: Většina týmů má naprosto precizní smlouvy, vždyť pro ně dělají ti nejschopnější právníci. Robert si vydupal u Renaultu, že ve volném čase bude moct jezdit rallye. Většina top-pilotů má ve smlouvě zákaz jakéhokoliv sportu, kromě kondičních předem připravených programů. Spíš si myslím, že třeba Rossimu už nedovolí rallye, nebo kvůli médiím "testovat" Formuli 1, že Loebovi nedovolí jet Le Mans, že několik pilotů nebude smět jet ani závod šampionů na konci sezóny... Prostě v každé disciplíně jsou jasné priority! Ono se není čemu divit. Ty velké týmy přitahují sponzory právě na velká jména. Kubica mezi širší absolutní špičku patří, vyhrál GP, několikrát byl na bedně. A najednou nic... Pak prostě sponzor může taky přijít a říct, vy jste nedodrželi smlouvu, nejezdil Kubica (nebo třeba Franta Vopršálek), dostanete jen 1/3 peněz...
A kdyby nějaký takový dodatek pilot odmítl podepsat? Tomu nevěřte ani sekundu! Být ve Formuli 1 je životní a jedinečná šance, spousta pilotů kvůli tomu shání stamilionové sponzorské částky a vyřadit se ze hry kvůli nějaké rallye, nebo třeba Le Mans...
No a s tím přebytkem jezdců... Věřte tomu, že o volanty vozů Formule 1 je mnohem větší zájem, než těch vozů a týmů vůbec je... Ale zase, jde o peníze. U Renaultu půjde i o prestiž. Takže si myslím, že až během několika příštích dnů lékaři jasně řeknou, léčba a rekonvalescence potrvá minimálně rok, tak Renault bude rychle shánět adekvátní náhradu... To zřejmě nebude ani jeden z testovacích pilotů, ale třeba Raikkönen, nebo Villeneuve, nebo Heidfeld...
9. 2. 2011 14:36
0 0
Já vím že se to nestane, je to jen teoretizování. Jen se mi nezdá, že by byl takový jezdec z týmu odejit a nahražen někým jiným, když kvalitní jezdci bez angažmá prakticky nejsou. Testmani a piloti z nižších tříd by asi nebyli schopni nahradit třeba Hamiltona, Webera, Alonsa a podobná jména. Ale to je fuk smajlík
9. 2. 2011 23:39
0 0
Takže, manažer Renaultu Lopez oznámil, že okamžitě byli pozváni na testování do Jerezu Nick Heidfeld, Kimi Rakkönen, Vitantonio Liuzzi a Bruno Senna a z těchto čtyř bude vybrán ten, který v letošním roce nahradí těžce zraněného Roberta Kubicu. A poznamenal, že Renault chce zkušeného a rychlého pilota. Kohopak asi tak vyberou...? A samozřejmě není tajemstvím, že vše bedlivě sleduje Bernie Ecclestone a s týmem Renault vzniklou situaci "konzultuje"...
13. 2. 2011 13:37
0 0
super šílená debata ale vysvětlení není složité,rally je úplně někde jinde než jízda po okruhu a jet s autem třídy s-2000 bez řádných a testů bohužel není možné
rally je ůplně někde jinde než okruhy a je jedno jestli to je auto jakékoliv úpravy nebo formule na rally není místo na chyby jako na okruhu a moc tvrdě se za chyby platí,nejlepší je počkat at se k tomu vyjádří sám pilot co měl smůlu a jestli nepřizná svou chybu je to .... který nemá v rallyco dělat
13. 2. 2011 15:53
0 0
j130jirin: Na okruhu se tvrdě za chybu neplatí? Pokud nepřizná svou chybu tak v rally nemá co dělat? Vždyť zatím ani není prozkoumané auto, Robert neměl možnost se k ničemu vyjádřit a už teď mu přikazuješ co má a nemá.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!