Jan "WRCko" Pilař - eWRC.cz
22. 2. 2011 14:10 − 2967× − 4

WRT: Od teorie až na RZ: IV. Část – Jsme závodníci!

Další díl našeho seriálu o WRCko Rally Teamu vám přiblíží, jak se z dvou diváků stali oficiální závodníci.

Další díl našeho seriálu o WRCko Rally Teamu vám přiblíží, jak se z dvou diváků stali oficiální závodníci. Ale abysme to vzali popořadě a trochu „výchovně“, začneme u lékařské prohlídky.

Lékařská prohlídka

Každý, kdo by rád získal licenci od FAS AČR, musí projít povinnou lékařskou prohlídkou. Tato prohlídka neprobíhá u vaší staré známe paní doktorky, co rozdává razítka kravičky :-), ale ostrých sportovních lékařů, kteří mají (z vyprávění) problém i s přítomností krčních mandlí :-). My jsme na doporučení Honzy Dohnala absolvovali prohlídku kousek od stanice metra I.P. Pavlova v Praze. Paní doktorka byla popsána jako hodná, ale pečlivá. Naše týmová manažerka Helča nám domluvila termín, který měl jasnou podmínku, chceme jít jako tým společně. Paní doktorce to trochu komplikovalo diář, ale podařilo se a tak jsme 31. ledna absolvovali naší první prohlídku u sportovní lékařky. A co to obsahovalo?

Garanční prohlídka našich kastlí zahrnovala:

- Test zraku
- Test sluchu
- Jízda na kole „na volno“
- Jízda na kole „se zátěží“
- EKG
- Váha
- Výška
- Tuk
- Objem plic
- Test na cukrovku

Ve všech testech jsme prošli, objem plic přes pět litrů, ale nejzábavnější byl test tuku. Dostal jsem do ruky jakýsi přístroj, který chvíli podržíte před sebou a ono to vyplivne jakési číslo. U mě byla naměřená hodnota 23,1 a lékařka to komentovala slovy: „To je dobrý, to je dobrý.“ Tak jsem se zeptal, kolik je „špatný“. Odpověď byla 25. Tak to mi zas tak dobrý nepřišlo. Tom se zase zeptal, kolik by to vlastně správně mělo být a jemu se dostalo odpovědi, že 17. Takže jsme oficiálně dle tabulek neprošli ani jeden, ale protože nebudeme běhat maraton, ale projíždět se autíčkem a přitom se tvářit, že závodíme, bylo nám o něco více tuku odpuštěno. Prohlídka trvala asi 30 minut a její cena byla 600.-. Na samotném konci prohlídky jsme obdrželi bílou skládací kartičku s logem AČR a hlavně s razítkem, které nás opravňuje vstoupit po zdravotní stránce na tratě rychlostních zkoušek. Oslava se nesla vskutku v duchu rally, s Tomem jsme odjeli domů a trénovali jsme tři hodiny na Xboxu rozpis ve hře WRC 2010.

Licence jezdce

Protože lékařskou prohlídku jsme měli za sebou, ke splnění jedné z největších met našeho týmu chybělo už jen získání národní licence pro K4 PČR od Autoklubu. Pro její získání musíte podstoupit školení jezdců. V našem případě jsme se vypravili do Želivi u Humpolce. Už po cestě jsme si udělali nechtěný trénink řidičských dovedností a spolujezdcových nervů. V sobotu 19. února totiž začlo po celé České repuiblice celkem hezky sněžit. Na Vysočině to překrásně překrylo ledové plotny, a tak jsme v poslední zatáčce před Želiví dostali krásný přetáčivý smyk. Kontra, ťuk ťuk brzda, podřadit a plynem pryč. Naše Octávka si holt chtěla trochu zablbnout a myslím, že za námi jedoucí neznámá posádka téhož školení si v tu chvíli musela myslet něco o idiotech :-). Takže hoši, pokud toto čtete, já vážně nerad a nechtíc.

Po příjezdu na školení, kam jsme nechtěně přijeli o hodinu dřív jsme si vybrali místa a jali se nahlédnout do nově získaných publikací. Krásně vytištěné sportovní řády 2011 od FAS AČR a propozice pro rok 2011. Nutno podotknout, že pro začínající posádku jsou obě publikace docela zajímavé a ledasco se z nich dá dozvědět. Vážně!

První prezentace byla o technických změnách řádů. Nutno říci, že to byl jeden z nejhorších zážitků co do prezentátorských dovedností. Já jsem IT konzultant a ročně hodně přednáším na akcích Windows User Group nebo Microsoftu, takže si asi dokážete představit to utrpení, když to musí člověk poslouchat. Je to asi stejné, jako když někdo nastartuje studený motor a hned ho točí do 4500, rve to uši. Věc druhá, přednáška byla vhodná spíš pro majitele vozů a protože my budeme mít auto v pronájmu, tak nás daná problematika moc nepálila. Takže celkem nuda.

Po přednášce následoval oběd a nutno dodat že docela povedený – svíčková s domácím knedlíkem a překvapivě i brusinkovým terčem, a to dokonce s brusinkami :-). Bernard 11°C taky na pohodu.

Dalšími vyprávěči byl ředitel Barum Rally Zlín Miroslav Regner a pan Rosický za Svaz Rally. Musím říci, že když jsem se dozvěděl, že tito pánové budou přítomni, měl jsem radost. Osobně je neznám, na FAS se toho hází hodně, ale buď jak buď, tato jména ve světle český tratí něco znamenají. A tak jsem byl na jejich bloky opravdu zvědavý. Pan Regner se jal vyprávět a bylo hezké sledovat, nebo spíše zaposlouchat se do vyprávění ředitele jedné z nejprestižnějších rally v ČR. Informace byly zajímavé a hlavně z pohledu ředitele a nikoliv jen hořekujících posádek či někdy až moc chytrých diváků. Nejvíce mě pobavila sekce o pojištění pořadatele: (parafáze pana Regnera) „Všimněte si, že v řádech je uvedena částka za franšízing na dané škodě. Tedy taková spoluúčast. Ta byla pro letošek snížena z deseti tisíc na pět tisíc. Určitě si všichni pamatujete, že loni na Barumce měl Pech výlet mimo trať a vzal s sebou nějakou bránu a plot. Celková škoda asi 9500.-. No tak jsme to museli zaplatit z rozpočtu Barumky. Takže jde vlastně o to, že když takhle nedejbože někomu projedete plotem a skončíte na zahrádce, tak se podívejte, za kolik to tak bude škoda a jestli nemáte projet ještě králíkárnou.“ – tato slova všechny docela pobavila :-).

Následoval pan Rosický, kde bylo znát, že je zkušený řečník. Nejvíce jsme se s Tomem zhrozili, když po dvaceti minutách jsme slyšeli „tak to je na úvod vše a teď jdeme na to, proč tu jsme.“ Po dvaceti minutách??? WTF? Tušíte správně, bylo nutné se poplacat po ramenou, třeba jak byla sezóna 2010 úspěšná. Což je sice pravda, ale to přeci všichni víme už od Příbrami či Vsetína. Pak jsme se dozvěděli, že AJR má pana Černohorského s hlasovacím právu ve Svazu Rally. A co dále? Když byste si vzali asi stostránkové propozice pro rok 2011, vypíchli z každé kapitoly to nejdůležitější, to narvali do PowerPointu, tak z toho vyrobíte zhruba 70 slidovou prezentaci. A přesně to se stalo. Ale jo, i pan Rosický je celkem veselá kopa, takže sem tam prohodil vtípek.

Na samém konci již vystoupil pán za SAS Brno s tím, že se budou rozdávat licence těm, kteří přinesli všechny náležitosti (zdravotní karta, přihláška, fotografie, 1000 Kč). Někteří totiž například neměli zdravotní karty. Nejvíc vtipné bylo, že rozdávání karet bylo oznámeno takto: „Prosím vás všechny, protože je vás tu opravdu hodně, budu vás jednotlivě vyvolávat a vy si přijdete pro licenci, ano? To abyste se tu nemuseli tlačit.“ Co myslíte, že se asi tak stalo? Ano, správně, téměř všichni se zvedli a šli k tomu pánovi (jméno jsem zapomněl) udělat tu tlačenici o licence, které se on chtěl vyvarovat :-). Tak jsme se, stále sedíc, s Tomem na sebe podívali, zjistili, že přes onen dav není pána slyšet koho vyvolává a šli jsme jako ovce do davu taky. Připomnělo mi to známou scénu z Obecné školy, kdy ředitel varuje žáky před olizováním zmrzlého zábradlí. Co asi tak žáci hned po škole šli dělat? :-).

Takže – JSME ZÁVODNÍCI – JSME ZÁVODNÍCÍ – TOŠ KURA HOŠI JEDEME – WE ARE RACERS – WIR SIND RENNFAHRERS – SIAMO PILOTI – OLEMME RACERS (za překlad ručí Google Translator :-) )

A co mě na celém školení nejvíce potěšilo? Na sobě jsme s Tomem samozřejmě měli týmové oblečení, tedy naše trika a po obědě přišel jeden z účastníků a hned na nás „tak co vy mediální hvězdy“…v hlavě jsem měl spíš známou hlášku z Ivánka (mr**y mediální), ale potěšilo mě, že ten náš WRT xicht je trochu vidět.

A co teď bude dál? Sledujte náš Facebook www.facebook.com/wrckorallyteam a dozvíte se co kujeme za pikle.

Komentářů celkem: 4
22. 2. 2011 16:42
0 0
Zdar vy mediální hvězdysmajlíkTy čísla licencí jste tam mohli nechat, aby věděli co mají po Aprílu zase vyškrtnout ze seznamu jezdcůsmajlíkTak se "tam" uvidíme..
23. 2. 2011 20:25
0 0
Tak hodně štěstí a pořádně jsi to užívejte..smajlíksmajlík
DND
1. 3. 2011 12:13
0 0
Pobavili jste měsmajlík
"ročně hodně přednáším na akcích Windows User Group nebo Microsoftu, takže si asi dokážete představit to utrpení, když to musí člověk poslouchat".
To jo, to musí být hrůza - Windows...:-D
1. 3. 2011 14:15
0 0
DND> Naprosté peklo smajlíksmajlíksmajlík. Vdíš, takhle mě nad tou větou nenapadlo uvažovat. Čeština je krásná, škoda, že jí neumím smajlík.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!