Rally Finnskog – komentář

Norský šampionát nepoznal v úvodních dvou podnicích jiného vítěze než Anderse Grøndala se Subaru.

Norský šampionát nepoznal v úvodních dvou podnicích jiného vítěze než Anderse Grøndala, který za volantem Subaru Impreza WRC do sezóny nastoupil ve velkém stylu, podobně jako vloni. Tehdy mu k tomu dopomohly chyby, jakých se na úvodních soutěžích dopustil jeho největší soupeř Mads Østberg. Ten letos zažívá rovněž skvělý úvod sezóny, hlavně co se týče jeho hlavního programu v MS. Na Swedish Rally dlouho vedl a jen o vlásek mu uniklo premiérové vítězství na světové rally. Doma ovšem pilotuje slabší Ford Fiesta Super 2000, se kterým pochopitelně na Grøndalův skalp pomýšlet nemůže.


Foto: www.norsk-rally.com

Hlavním soupeřem Østberga je tak pro norský šampionát Eyvind Brynildsen, který nedávno oznámil setrvání v SWRC. Toho se zúčastní stejně jako norského šampionátu se Škodou Fabia Super 2000. Zatím sice na Østberga neměl, ovšem první etapa třetí soutěže pro něho dopadla na výbornou. Grøndal do rally nastupoval oslabený po prodělané migréně a radost mu neudělal ani jeho vůz. Již na začátku první zkoušky mu přestal fungovat posilovač, ke kterému se později přidalo dobíjení. Na vině byl přervaný řemen. Posádka s sebou bohužel náhradní nevezla a největší favorité soutěže museli jít do SupeRally.

Østberg sice vyhrál všechny tři zkoušky úvodní etapy, ovšem z průběžného vedení se radovat ani tak nemohl. Celou etapu jej provázely potíže se spojkou. Tu se sice povedlo v servisu vyměnit, ale posádka se nevyhnula penalizaci 140 sekund a úvodní den zakončila na čtvrté příčce. Pro etapový triumf si tak dojel Brynildsen, a to s naprosto komfortním náskokem skoro dvou minut na druhého Egila Bentzena s Imprezou WRC. Ani mladý Nor se ale nevyhnul technickým potížím, neboť jej trápil stejně jako na Swedish Rally motor.


Foto: www.norsk-rally.com

Brynildsenovy problémy s motorem vyvrcholily na první sobotní zkoušce, před jejímž koncem musel jezdec Fabii odstavit. Podle vyjádření týmu k poškození motoru nedošlo, jen se do něho dostal sníh nachytaný průletem sněhovou bariérou. Brynildsenovi k pokračování v cestě za vítězstvím mělo stačit zkoušku dojet na přejezdový režim, následně vyčistit filtr a vesele pokračovat dál do plánovaného servisu. To se bohužel nestalo a do vedení se dostal i přes páteční lapálie Østberg.

Pilot stáje Stobart v MS soutěží pokračoval bez větších problémů, postupně si budoval na čele náskok a nakonec dokázal třetí norský podnik vyhrát. Vzhledem k problémům Grøndala se navíc Østberg vyhoupl do vedení norského šampionátu. Několik hodin po skončení soutěže Nor nasedl do letadla a vyrazil do Mexika, kde jej čeká druhý podnik MS. A jistě by se nezlobil, kdyby se mu i tam povedlo dostat do čela průběžného pořadí mistrovství. Na druhém místě do cíle Rally Finnskog dorazil Thomas Kvam s Fordem Focus WRC, když Bentzen tuto pozici na začátku druhé etapy ztratil a následně odstoupil další aspirant na stříbro Andreas Kjaer. Pro bronz si dojel nejrychlejší pilot produkčního vozu Marius Aasen s Imprezou.


Foto: www.norsk-rally.com

Pořadí v cíli:
1. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S) Ford Fiesta S2000 1:33.12,0
2. Thomas Kvam/Stian Johnsen (N) Ford Focus RS WRC 02 +2.27,3 (1. A8)
3. Marius Aasen/Tom Andre Haldammen (N) Subaru Impreza WRX STI +2.50,2
4. Egil Bentzen/Ole Kristian Unnerud (N) Subaru Impreza WRC S10 +3.27,1 (2. A8)
5. Trond Sveinsvoll/Otto Øvestad (N) Subaru Impreza WRX STI +4.24,8
6. Peder Økseter/Marie Hofsløkken (N) Subaru Impreza WRX STI +4.47,1
7. Jim Roger Haugom/Arne Martin Lundhaug (N) Subaru Impreza WRX STI +5.12,5
8. Per Erik Brynildsen/Roy Espen Olsen (N) Mitsubishi Lancer Evo IX +6.39,2
9. Robert Nygård/Terje Buberget (N) Subaru Impreza WRX STI +7.51,1 (3. A8)
10. Geir Helge Frøslid/Ragnar Engen (N) Subaru Impreza WRX STI +8.20,3

Stav šampionátu: 1. Østberg 80, 2. Grøndal 63, 3. Kvam 59, 4. Aasen 45, 5. E. Brynildsen 40, 6. Bentzen 28

Na konečné výsledky této rally se můžete podívat rovněž na ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 1
1. 3. 2011 18:121
0 0
...u nás EVO CUPsmajlík...na severu v norsku snow STI cupsmajlíksmajlík.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!