30. 6. 2005 00:00 − 2282× − 0

Ohlasy jezdců před startem…

Na dnešním neoficiálním shakedownu v Bělé pod Bezdězem jsme vyzpovídali několik jezdců, kteří se pilně připravovali na nadcházející Rally Bohemia.
  • Emil Triner
    Emile, jak se ti líbí tratě letošní Rally Bohemia?
    No, tak tady na Bohemce jsou tratě pěkný a náročný, obzvlášť ta v sobotu poslední rychlostka, ta která vede přes Návarov. Tato zkouška se jede letos v opačném směru a připadá mi tak asi i těžší. Myslím si, že to bude pěkný závod.
    Jak jste spokojení s autem a co jedete to za auto?
    Auto budeme dneska testovat, zatím jsem se sním nesvezl, jedu Cvrčkovo autem, protože auto od Karla Trněného je rozbitý, protože se rozbilo na Slovensku. Cvrček to má vždy dobře připravené, takže tady bych se chtěl jenom projet. Oficiální shakedown vynecháváme.
    Jak zítra pojedeš v Sosnové? Bude to jízda na čas?
    Já se tam snažím jet i na čas, ale mně to nejde, nikdy ten čas nedám, takže pojedu tak, abych neublížil autu, protože by to byla škoda jet další vložku třeba s ohnutým řízením. Chci tam divákům udělat nějakou tu parádu.
    Sosnovou máš teď dobře natrénovanou ze závodů Rallyecrossu.
    No, tak v Sosnové jsem závodil v Rallyecrossu, sice to bylo trochu jinak udělaný než jedeme v Rally, nejezdí se přes ten můstek a cílová rovinka je zúžená pro dvě auta. Určitě je dobře, že jsem se tam svezl a že to tam znám trošku víc.
    Doufám, že se to nebude brát jako nepovolený trénink 
    No, já myslím, že ne…

  • Jan Kopecký
    Honzo, máte za sebou tréninky, jak se ti líbí tratě?
    Myslím, že tratě jsou skoro stejné jako loni, přibyla jedna nová zkouška, která se jela předloni. Mám velký respekt ze zkoušky Vysoké nad Jizerou – Železný Brod, která se letos jede v protisměru, protože některá místa jsou hodně na srdce. Tady na té rychlostní zkoušce rozhodují zatáčky, které se jedou rychle na šestku, které jsou z druhé strany jinak utažený.
    Jaké byste si přáli počasí?
    Je nám to úplně jedno, jsme připravení na všechny varianty.
    Jak jste spokojení s autem?
    Tak včera jsme chvíli testovali, zatím spokojenost byla, uvidíme dneska…

  • Filip Schovánek
    Tratě soutěže vychází z loňského ročníku. Pro nás je v podstatě nová zkouška 5/9, která se jede v protisměru a to změní kompletně zkoušku. Jinak tratě zůstaly, některé jsou zkrácené, myslím, že všichni – posádky i diváci – znají tratě dokonale a nikdo nebude mít problém.
    Která rychlostní zkouška se ti líbí nejvíc?
    Těžko vypíchnout nějakou vložku, já bych asi preferoval Vinec – Skalsko, protože po ní často jezdím.
    Jaký styl jízdy zvolíte v Sosnové? Pojedete na čas nebo budete bavit diváky?
    Tak zítra jedeme Rally, takže pojedeme na čas (smích) a pro diváky, až budeme mít změřeno…

  • Václav Pech
    Trať mi přijde těžší než loni, zvlášť ta první etapa, je taková správná – rallyácká, ouzký cesty, uskákaný, docela rychlý, hodně zarostlý kraje. Určitě tam budou skrytý nějaký nástrahy, protože při treninku jsme nestačili tu vysokou trávu prohlídnout, takže tohle bude hrát určitě velkou roli – defekty, uražený kola a podobně. No a jinak jsem zatím se vším na Bohemce spokojen.
    Zrovna tady prší, jak jste připraveni na déšť?
    Doufáme, že jsme nachystaní, dneska to ještě tady můžeme odzkoušet, takže po dlouhé době se tady svezu na mokru. Musím se přiznat, že tady v Bělé se toho deště docela bojím, jsou tady klouzavá místa, je to takový nevyzpytatelný.
    Před nedávnem si komentoval Rallycrossové závody v Sosnové, jak se tam těšíš?
    Těším se tam, ale trochu mě štve, že to namokne a bude to blátivý, ta šotolina, protože v ten moment, kdy tam bude bláto, tak se to celé zpomalí a nebude to tak atraktivní pro diváky.
    Prodělal Focus nějakou zvláštní přípravu před Bohémkou?
    Ne,ne,ne, pouze před Kopnou dostal nový motor, takže teď to jen lehce dolaďujeme, tak doufám, že to bude spolehlivé.

  • Vojtěch Štajf
    Vojto, jak se ti líbí Bohemka?
    No tradičně se mi nejvíce líbí Liberecko, tam jsem trochu doma, protože tam mají rodiče chalupu. Je to tam ze zatáčky do zatáčky, hrubej asfalt, zvlášť ty dlouhý zkoušky, tam kdyby mělo být těch 30 stupňů, tak to bude náročný i na fyzičku. Ambice určitě máme, auto postupně vylepšujeme. Letos se s tím autem snažíme nejvíce naučit, takže nás zajímají hlavně dílčí výsledky a konkurenceschopnost. Myslím, že už na Krumlově jsem předvedli, že to auto má na špičku v produkčních vozech, s tím rozdílem, že tady bychom chtěli dojet do cíle.
    Jaké změny jste provedli na autě od Krumlova?
    Vzhledem k té závadě, která tam byla, máme nový motor a používáme jinou elektroniku, protože právě ta původní způsobila tu závadu v Krumlově. No jinak postupně vylepšujeme nastavení, ať už třeba mezinápravového diferenciálu, tak nastavení podvozku. Čím dál víc si to auto přizpůsobuji svému jezdeckému stylu a potřebám. Chceme poprvé vyzkoušet vyšší pneumatiky, protože jsme zjistili, že Kuzaj jezdí ty vyšší a tím trochu kompenzuje tu nižší maximálku.
    Jak se ti líbí divácké superspeciálky typu Sosnová?
    Já to beru jako nutnost, protože Rally nyní prochází takovým složitějším obdobím a takoví fanoušci, kteří nejsou skalní, tak s úbytkem vozů WRC odcházejí. I kvůli sponzorům jsme rádi, když je na Rally co nejvíc lidí. Sosnová je jeden z příkladů, kdy superspeciálka přitáhne lidi, kteří by normálně na RZ nepřišli. Teď jsem se vrátil z Rally Akropolis jako divák, a myslím, že je potřeba zvážit to, mít možnost změnit pneumatiky. My jsme na tom loni prodělali, dali jsme mokrý a silnice mezitím oschly a tu sadu těch mokrých gum jsme tam úplně zničili. Takže já bych to udělal jako na Akropolis, dovolil bych auta dovézt na vleku, a servis v areálu pro výměnu gum.

  • Pavel Valoušek
    Pavle, co ty a Bohemka?
    Jako vždy super. Liberecko je prostě úžasné, trať je tradičně stejná a já myslím, že to budou moc pěkné závody.
    Co říkáš na to mokro?
    No, já myslím, že nachystaní jsme, gumy nějaké máme, no uvidíme.
    Nedělá ti problém přechod z WRC na S1600?
    Uvidíme tady, no. Na WRCa jsem si zvykl rychle a baví mě to a uvidíme, jak to tady půjde.
    Jak se ti líbí Sosnová?
    Mně se líbí moc, ale já na ní vždycky udělám nějakou kokotinu, viz Kopná, vždy vymastím nějakou blbost a pak musím stahovat. Ale líbí se mi. Loni na setkání Mistrů v Sosnové tě tahali z bahna náklaďákem… No jako vždy, vždyť říkám…Jsem si tam moc nezazávodil…

  • Komentářů celkem: 0
    Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

    Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
    Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!