Martin Prokop se posunul na 2. příčku SWRC Mexické rally

Ve druhé etapě Mexické rally se Martin Prokop se posunul na 2.příčku SWRC, závěr bude ještě velmi dramatický.

Sobotní část Mexické rally měla napovědět, kdo si bude v neděli dělat největší šance na vítězství v prvním závodě SWRC v ročníku 2011. Česká posádka Martin Prokop-Jan Tománek vstupovala po pátku do závodu z průběžného třetího místa za vedoucím All-Attiyahem a druhým Estoncem Ottem Tanakem, který byl bezesporu největším překvapením úvodu soutěže. Na českou posádku vyvíjel vytrvalý tlak překvapivě až čtvrtý Juho Hanninen s továrním speciálem Škoda.

„Nechtěli jsme boj o čelo zdaleka zabalit. A čtvrtý Hanninen by nás ani moc relaxovat nenechal,“ komentuje vstup do další části rally jihlavský jezdec.

První část tajenky rozluštil velmi záhy Ott Tanak. Talentovaný mladík neudržel nasazené tempo a poslal svou Fiestu S2000 mimo trať do mexické krajiny. Prokop s Tománkem šli na druhou pozici.

Ford Fiesta S2000 české dvojice fungoval po změnách v nastavení podstatně lépe než v předchozí etapě. Pár horkých chvilek šlo sice na konto o něco větší nedotáčivosti, přesto se však o nejrychlejší časy v přetěžkých RZ podělil právě Martin Prokop s dotahujícím Juho Hanninem, který jich zaznamenal dokonce 5. Katarský lídr pořadí si dílčí úspěchy připsal až ve dvou večerních diváckých RZ.

Záměr znervóznit vítěze letošního Dakaru se podařil, ztráta na první místo se zredukovala na 38,6 sekundy. Ze třetího místa se však na půlminutový dostřel přiblížil Juho Hanninen, který se již vyvaroval chyb a využívá beze zbytku továrního možností nejnovější specifikace tovární Fabie.

Závěrečná etapa má na programu sice pouze 3 rychlostní testy, ale jedny z nejnáročnějších v celé soutěži. Optimální nastavení vozu tým kvůli omezenému testovacímu programu hledal až v průběhu vlastní soutěže, přesto však technika funguje bezchybně. “Jen zjevně ztrácíme v pasážích, kde se dosahuje maximálních rychlostí. V technických částech musíme o to více bojovat!“

„Postup na druhou pozici nám pochopitelně udělal radost, ale i přesto stále pošilháváme výš. Nasser je sice velezkušený a na podobných površích nesmírně rychlý pilot, přesto pojedeme dál naplno a zkusíme jej i přes jeho relativně komfortní náskok dále drobátko znervózňovat. Kdoví, rally je nevyzpytatelná a každá vteřinka se nám může hodit. A Juho Hanninen nás určitě ani zítra nenechá vydechnout. Bude to boj do posledního metru poslední RZ. Těšíme se na něj. Děkujeme za všechny vzkazy na Facebooku Martin Prokop a Jan Tománek,“ vzkazují před rozhodujícími boji Martin Prokop s Janem Tománkem.

Komentářů celkem: 11
6. 3. 2011 10:24
0 0
Tady je fakt dilema, komu to přát víc, jestli Juhovi nebo Marťasovi. Fakt je, že kdyby Juho na první RZ nechyboval, tak už mohl jet poslední etapu na zpátečku a stačilo by mu to na vítězství. Ale myslím, že je rozhodnuto, 30sec. je moc času.
6. 3. 2011 10:25
0 0
smajlík
6. 3. 2011 11:01
0 0
Jaké dilema?Si čech nebo fin?Tak je to snad jasný nebo né?Takže Martin gogogogogogo!!!!!!!!!! smajlík
6. 3. 2011 11:10
0 0
Přesně,jasně že Martin.smajlík
Jsme přeci Češi...
6. 3. 2011 11:24
0 0
Jsem čech, ale fandím Naserovi!!
6. 3. 2011 12:45
0 0
Věřím že Martin uhájí 2 místo a k tomu Nasíra ještě trochu potrápí...Držím pěsti Martine..smajlíksmajlíksmajlík
6. 3. 2011 13:00
0 0
Hmm tak Naserovi,to už vůbec ne...smajlík
6. 3. 2011 13:26
0 0
bavorák: být čech = povinost fandit české posádce ?? smajlík
6. 3. 2011 14:07
0 0
JÁ fandím Martinovi(je to přece čech) i Juhovi protože jede za náš tovární tým s Fábií. smajlíkDo tipovačky bych potřeboval vítězství Haninena( ko otázka) ale to asi nevyjde.smajlík
6. 3. 2011 16:51
0 0
Juho nejen že využívá tovární Fabie jak je psáno, ale také je zřejmě lepší řidič a jede krom prvního dne lépe než Martin i Nasser. Na proražený gumy ale vede a proto je třetí.
6. 3. 2011 19:37
0 0
Martin velmi dobře smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!