Ondřej Plšek - eWRC.cz
9. 3. 2011 23:20 − 2536× − 5

Malcolm Wilson slibuje vylepšení motoru

Šéf M-Sport je přesvědčen, že do konečné homologace motoru Fordu Fiesta WRC v květnu tohoto roku dojde k jeho dalšímu vylepšení.

Zavedení nových vozů WRC znamená i změnu ve vývoji motorů. FIA totiž za účelem snížení nákladů nařídila, že v květnu tohoto roku proběhne konečná homologace nových turbomotorů a posléze bude jejich vývoj na tři roky zamrazen. Výrobci dostanou k dispozici žolíky, kterými budou moci své motory i nadále vylepšovat. Jenže žolíků bude jen deset a po prvním roce jich bude k dispozici již jen pět.

To znamená, že oba současné tovární týmy v MS na svých turbomotorech 1,6 litru vehementně pracují. "Intenzivně pracujeme na efektivitě motoru, obzvláště v oblasti nového přímého vstřikování," vysvětluje šéf M-Sportu Malcolm Wilson. "Zlepšení budou, ale ta budou v motoru až v květnu pro homologaci."

Samozřejmě se ale Ford nekoncentruje jen na vývoj motoru, vůz se musí zlepšit hlavně na šotolině. "Dosud jsme neměli moc příležitostí testovat na suché šotolině," pokračuje otec Matthewa. "Déšť nám to ztížil nalezení správného nastavení na Mexiko. Máme v plánu více testů, které se snad odehrají za lepšího počasí a my tak budeme připraveni na Portugalsko."

Celkově byl ale šéf M-Sportu s výsledkem Mexické rally navzdory jejímu průběhu spokojen. "Věděli jsme, že ten víkend pro nás bude velmi náročný. I tak se nám ale podařilo udržet náš náskok v hodnocení jezdců a týmů. Ohledně nastavení našeho nového Fordu Fiesta WRC jsme se hodně naučili. Na to můžeme u našeho nastávajícího testu v Portugalsku navázat."

Komentářů celkem: 5
10. 3. 2011 00:511
0 0
Hmm,tak citroeni třeste se...smajlíksmajlíksmajlík
10. 3. 2011 07:442
0 0
Ford může zlepšovat co chce, ale je pořád tam kde je! Mini a VW vám pořádně zatopí!!smajlíksmajlíksmajlík Citroen je jiná liga!
10. 3. 2011 08:453
0 0
Občas mi vyjádření Malcoma připomínají plky jistého bývalého jezdce Škody smajlík Ale vážně:Nemyslím si,jako kolega nade mnou,že Citroen je až tak úpně jinde.Ale nemůžu si pomoct,to auto je o ten kousek lepší,než Fiesta.K tomu Ufon za volantem....smajlík Přeju klukům od Forda hodně štěstívsmajlík
10. 3. 2011 12:504
0 0
Xevolution ano Citroen je teď možná dále v nastavení na suchou šotolinu a v motoru, jenže vývoj auta nikdy nekončí, otázkou bude, jestli Wilson nebude zas spát.

Ale Ford dokázal vyhrávat i minulý rok a to údajně auto moc nevyvíjeli, rozhodně ne moc motor, už nějakou dobu.

Pokud jde o Mini a VW, jedna věc jsou peníze, další věc jsou zkušenosti, Citroen by nebyl tam kde je, kdyby nestavěl na zkušenostech Peugeotu WRC. Pokud jde o VW, Dakar není WRC, tak bych sázel na to, že spíše zatopí Prodrive než glorifikované VW, prachy nejsou všechno, to by třeba v FI bez problému vyhrála i Toyota, která není o nic menší automobilka než VW.
11. 3. 2011 12:285
0 0
souhlasín s Jan1000 vše ukáže následující období a vw tiguan jako WRC?nebo polo aspon bube nějaký vzrůšo
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!