Antonín Tlusťák před Valašskou rally

Jako první sjede ze startovní rampy úvodního podniku MMČR v rally 2011 posádka Antonín Tlusťák, Jan Škaloud na voze Škoda Fabia S2000.

Jako první sjede ze startovní rampy úvodního podniku Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2011, kterým je jubilejní třicátý ročník BONVER Valašská rally, posádka Antonín Tlusťák, Jan Škaloud na voze Škoda Fabia S2000. Úřadující vicemistři Evropy si vyjeli na letošní sezonu prioritu FIA B a povezou na dveřích fabie prestižní startovní číslo 1. Zádveřický jezdec bude na českých tratích startovat ojediněle, veškeré úsilí celý tým opět soustředí na mistrovství Evropy, kde obhajuje stříbrnou příčku.

„Valaška je pro nás domácí závod, který se jede prakticky za barákem. Pojedeme ji bez nutnosti bodovat a bez tlaku, zkrátka si ji chceme naplno užít. V letošním roce se zúčastníme kompletního seriálu jedenácti závodů mistrovství Evropy. Z českých soutěží se vedle barumky svezeme právě na valašce, objevíme se na Kopné a snad i v Českém Krumlově, který je stále v jednání. Valašskou rally velmi dobře poznám, je výborně organizovaná a konkurence v českém šampionátu je rok od roku větší,“ řekl Antonín Tlusťák. Přes zimní přestávku nenastaly v týmu žádné změny. K dispozici je nadále rychlý a spolehlivý vůz Škoda Fabia S2000, který prošel po sezoně kompletní repasí. „Máme k dispozici modernější evoluci fabie. Přes zimu proběhla velká repase, auto jsme rozebrali do posledního šroubku. Poskládali jsme téměř nový vůz, všechno se zrepasovalo a zkontrolovalo. Pořídili jsme rovněž nový obytný vůz, zkrátka celý tým se maximálně připravil na nadcházející sezonu,“ pověděl devětadvacetiletý soutěžní jezdec. Tým osvědčených mechaniků pod vedením Jirky Malčíka zůstal rovněž v osvědčené sestavě jako v loňském roce. Zádveřický pilot má za sebou již úvodní start na regionální soutěži Rallye des Routes du Nord na severu Francie. „Nejeli jsme zde pro výsledek, neboť nám závod posloužil jako vítaný test. Jsou zde charakterem podobné tratě jako v Belgii při Ypres rally. Zkoušeli jsme různé varianty nastavení podvozku auta. V porovnání s loňskem jsme byli na kilometr tratě výrazně rychlejší. Zlepšení bylo patrné, ale máme ještě rezervy. Člověk musí neustále zrychlovat,“ uvedl devětadvacetiletý pilot, jehož bude již třetí sezonu navigovat Jan Škaloud.

BONVER Valašská rally startuje v pátek 25. března v 17.15 hodin z náměstí ve Valašském Meziříčí. Vítězný vůz přijede na cílovou rampu v sobotu 26. března úderem sedmnácté hodiny po absolvování 383 kilometrů dlouhé tratě zpestřené deseti rychlostními zkouškami na pěti úsecích v celkové délce 151 kilometrů.

„Konkurence je obrovská, neboť pět jezdců může pomýšlet na absolutní vítězství. Rozhodně bude valaška ještě kvalitnější než v loňském roce, což bude zajímavé pro diváky. Přiznám se, bude velmi obtížné tipovat, kdo má největší šanci na vítězství. Každopádně chci dojet do cíle, umístit se v první desítce a být co nejblíže pětici Kopecký, Kresta, Valoušek, Pech a Polák Solowow. Zkrátka se chci umístit, co nejlépe,“ zhodnotil své šance Tlusťák. Posádky mají za sebou seznamovací jízdy na jednotlivých úsecích rychlostních zkoušek. „Trať je rychlejšího charakteru, navíc někde je dost vytahané šotoliny, nicméně je stejná pro všechny. Na evropských závodech se vás nikdo neptá, zda vám charakter tratě vyhovuje. Podmínky mají všichni stejné,“ objasnil otec tří dcer.

Celý týden panuje v okolí Valašského Meziřičí krásné jarní počasí a teploty šplhají vysoko nad deset stupňů Celsia. Před sobotní etapou se má citelně ochladit a jezdce má potrápit dokonce déšť se sněhem. „Vyhovuje mně jednoznačně sucho. Sobotní erzety jsou těžké, dokonce předpověď hovoří o sněhových přeháňkách. Nedovedu si představit například Bystřičku v tomto období pod sněhem, ale stát se může všechno. Musíme jet za každých podmínek. Dvojnásobný průjezd a téměř padesát ostrých kilometrů přes kopec Dušná bude těžkým oříškem pro celé startovní pole. Zde se rozhodne o osudu soutěže a proměnlivé počasí v tom může sehrát významnou roli. Navíc se pojede bez možnosti servisu, bude to nesmírně obtížné,“ předpověděl Tlusťák.

Posádku Antonín Tlusťák, Jan Škaloud čeká první start v letošním mistrovství Evropy v polovině dubna na Rally Mille Miglia v Itálii, neboť úvodní evropský podnik v Řecku byl z finančních důvodů odvolán.„Letos se sejde v Evropě opět velmi kvalitní konkurence, neboť startovní pole je rok od roku kvalitnější. Budeme chtít zúročit zkušenosti z minulých let, neboť jsme startovali v minulosti na každém podniku. Pojedeme kompletní seriál včetně závodů v Turecku a na ostrově Madeira. Auto máme výborně připraveno, chceme zajet co nejlepší výsledek,“ uzavřel úřadující vicemistr Evropy. Celý tým zve všechny své početné fanoušky k návštěvě rychlostních zkoušek BONVER Valašské rally i do servisní areálu v objektu Křižanovy pily ve Valašském Meziříčí a přeje divákům při sledování soutěže hodnotný motoristický zážitek. A nezapomeňte na zásady bezpečného sledování rally!

Komentářů celkem: 1
27. 3. 2011 09:07
0 0
Tonda předvedl výkon hodný vice-mistra evropy.... Na to že ho řezal mladý Bujáček s enkem, tak to nebylo špatné..
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!